Hopp til innhold

«Skogens konge» sanker nye milliarder under Oslo-konferanse

Etter krass Mongstad-kritikk, forsøker statsministeren å redde Norges foregangsposisjon ved å krone seg selv til «skogens konge» under regnskog-konferansen i Oslo.

Stoltenberg under den internasjonale regnskog-konferansen

En fornøyd Jens Stoltenberg under den internasjonale regnskog-konferansen i Oslo.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Flere statsoverhoder, 25 ministere og Prinsen av Wales står på gjestelisten under konferansen som ble dubbet «historisk» av fredsprisvinner Wangari Muta Maathai under åpningen i Holmenkollen i dag.

Deltakerlandene er i dag blitt enige om en ny avtale. Det er gitt løfter om å bidra med omlag 25 milliarder kroner i perioden 2010-2012 for å redusere klimagassutslipp fra avskoging i utviklingsland.

– Stoltenberg er superstjerne

Prins Charles på talerstolen under regnskog-konferansen

Prins Charles av Storbritannia deltar under konferansen i Oslo. Her på talerstolen ved Holmenkollen Park Hotel.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Helt siden FNs klimakonferanse på Bali i 2007 er Jens Stoltenberg blitt en internasjonal superstjerne når det kommer til skogbevaring.

Han får skryt av britenes Prins Charles, som selv ankom Oslo i går , FNs generalsekretær Ban Ki-moon har tidligere snakket om Norges engasjement i positive ordelag, og president Barack Obama har også bare gode ord å komme med til Stoltenberg på dette feltet.

Les: Prins Charles skrøt av Norge
Les også: - Hvilken planet er dere fra?

Denne ukan deltar 50 nasjoner på toppmøtet om skog og miljø i Oslo.

– Vi vet hvordan vi ikke skal kutte ned trær

Når «Månelandingen» lar vente på seg, er det desto viktigere å satse på raske tiltak.

– Det er flere grunner til at det er viktig å stanse avskogingen. Først og fremst er det størrelsen og omfanget. Hvis vi kan stanse avskogingen, kan vi oppnå en tredjedel av utslippskuttene vi trenger innen 2020, uttalte Stoltenberg under klimakonferansen i desember.

Stoltenberg la også til at andre forslag tar både tid og penger, og ikke minst ny teknologi.

– Vi vet allerede hvordan vi ikke skal kutte ned trær. Derfor trenger vi ikke teknologi, vi må bare slutte å gjøre det.

Stoltenberg på talerstolen under konferanse om regnskog

Stoltenberg på talerstolen under konferansen i dag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

– Burde gjort en bedre jobb hjemme

Klimarådgiver i Norges Naturvernforbund, Bård Lahn, har tidligere kritisert regjeringen for å satse for mye utenfor Norges landegrenser.

– Vi er ikke like gode til å kutte på hjemmebane, og dette skader Norges rolle internasjonalt , sier han.

Bård Lahn

Bård Lahn har tidligere kritisert regjeringen for å gjøre for lite på hjemmebane.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– Om utslippene reduseres i India, Indonesia eller Norge spiller ingen rolle, fordi det er den samme atmosfæren, sier Stoltenberg til NRK i dag.

Ifølge ham kan regnskogsengasjementet gi reduksjoner som er større enn Norges totale utslipp.

Bård Lahn tror likevel Norge kunne lagt mer press på andre land dersom vi gjorde en bedre jobb her hjemme.

– Satser der det skjer noe

Stoltenberg skryter imidlertid av støtten han høster fra andre som ønsker å bidra med midler til å redde regnskogen.

– Vi har sagt at vi skal være et ledende land når det gjelder klimagassreduksjoner. Heldigvis er det mange andre land som også er med på satsningen. USA, Tyskland, England bidrar også med penger, fordi de ser at man kan få reduksjoner, sier han til NRK i dag.

Årsaken er at andre prosjekt lar vente på seg.

– Mange ble skuffet etter klimaforhandlingene, man kom ikke så langt som man ønsket. Desto viktigere er det at det skjer noe på et området, og skog er der det skjer mest og der vi har, ikke bare forhandlinger, men faktisk handling - altså får til reduksjoner, sier han.

– Skal bli lønnsomt å la det stå

Stoltenbergs ønske er at beboere i regnskogsområder og personer som lever av regnskogshogst skal innse lønnsomheten i å la et tre stå.

– Vi har kommet langt med et slikt system i Brasil der Norge og Brasil og andre land betaler 30 kroner per tonn CO2 som spares ved at man lar være å hugge trær. Da er de mer lønnsomt å la dem stå. Det er ikke bare bra for klimaet, men naturmangfoldet, biodiversitet og mange andre hensyn, forteller han.

I tillegg er man, ifølge statsministeren, nå i ferd med å innføre et system der land bare betaler når det faktisk er gjennomført redusert avskoging.

– Så dette er en trygg måte å få store reduksjoner på.

Underskrev avtale i går

Indonesiske president Susilo Bambang Yudhoyono

Den indonesiske presidenten Susilo Bambang Yudhoyono under en treplantingsseremoni.

Foto: Dita Alangkara / AP

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og den indonesiske presidenten, Susilo Bambang Yudhoyono, signerte i går en avtale som skal bevare regnskog og torvmyr i Indonesia.

Dersom prosjektet lykkes vil man oppnå utslippskutt som er 700 ganger mer enn man ville oppnådd med fullskalarensing på Mongstad, ifølge regjeringen.

Indonesia er det landet i verden som har størst utslipp knyttet til avskoging og omgjøring av torvmyr til landbruksareal.

Les mer: Norge vil redde Indonesia-regnskog

Skal overvåke skogene

Over 25 mrd kroner er nå satt av til klima- og skogsatsning for perioden 2010 til 2012, med løfter om en betydelig opptrapping etter 2012 dersom tilstrekkelige utslippsreduksjoner oppnås.

Det er enighet om viktige grunnleggende prinsipper – slik som involvering av involverte parter, herunder urfolk – som skal legge til grunn for innsatsen.

Det ble også etablert en organisatorisk ramme for partnerskapet, og sekretariatsfunksjonen vil bli levert av FN og Verdensbanken i fellesskap.

Avtalen som ble underskrevet i Oslo i dag skal etter planen lage et rammeverk, og bidra til gode overvåkings- og kontrollsystemer gjennom blant annet sattelittovervåking, slik at man kan følge med på utviklingen av avskogingen.

– Så kommer pengene bare hvis avskogingen går ned, opplyser Stoltenberg.

Les også: Storaksjon mot ulovlig hogst i Brasil

AKTUELT NÅ