Hopp til innhold

Historisk kursfall for norske kroner

Norske kroner stuper i verdi i valutamarkedene. Ikke siden euroen ble opprettet har norske kroner falt like mye mot den felleseuropeiske valutaen.

Norske penger

Kursen på norske kroner faller tirsdag mer i verdi mot euro enn da det blåste som verst under finanskrisen.

Foto: Scanpix / SCANPIX

– Vi ser en massiv svekkelse av norske kroner. Dagen i dag går inn i historiebøkene som den med aller størst kronesvekkelse, sier Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea.

Han er sjefanalytiker for valuta i landets nest største finanskonsern, og sier at dagen er uvanlig hektisk.

– Fra det laveste til det høyeste har prisen på en euro steget med 64 øre. Det har ikke skjedd før, selv ikke under finanskrisen i 2008, sier analytikeren.

Ole Håkon Eek-Nielsen, senioranalytiker i Nordea

- Norske kroner har svekket seg mer på en dag enn noen gang før, sier Ole Håkon Eek-Nielsen, sjefanalytiker for valuta i Nordea.

Foto: Nordea

– Så dette er høydramatisk?

– Ja, det må man kunne si. Dette kommer nok som en impuls fra lavere oljepris, men krona har nok svekket seg mer sammenlignet med oljeprisfallet enn det den har gjort før, sier Eek-Nielsen.

– Så lenge vi har hatt euroen, har den ikke steget så mye på så kort tid noen gang, sier han, og peker på lav likviditet som hovedforklaringen.

I skrivende stund koster en euro 9,50 i valutamarkedet.

– Kan få se euroen i ti kroner

I løpet av tirsdag har norske kroner blitt handlet til pari kurs mot svenske kroner, det vil si at de to valutaene nå er like mye verdt.

Valutastrateg Magne Østnor i DnB sier til NRK at den kraftige turbulensen mot norske kroner neppe er over på en god stund.

– Vi ser at veldig mange sitter med 2008 i minne, da krona gikk til 10,17 mot euro julaften. De siste månedene har bevegelsene vært bemerkelsesverdig lik, sier han.

– Kan vi nå se euroen i 10 kroner før jul?

Magne Østnor, valutastrateg DNB Markets

- Det er vanskelig å bruke noe annet ord enn panikk for det som skjer med kronekursen nå, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

Foto: Johan B. Sættem

– I mine øyne er risikoen definitivt på oppsiden i kroner. Alle er enige om at bevegelsene har vært rask og kraftig, men det er veldig få som tør å vedde pengene sine på at dette er toppen, og at nå snur det, sier Østnor.

– Mot myk landing for norsk økonomi

Det kraftige fallet i oljeprisen slår inn i norsk økonomi i 2015. Konsekvensen blir svakere økonomisk vekst, lavere lønnsvekst, og høyere arbeidsledighet. Likevel vil det gå forholdsvis godt her hjemme, mener landets største finanskonsern.

Siden sommeren har prisen på nordsjøolje nesten halvert seg. I tråd med fallende oljepris faller også fremtidstroen og forventningene til den oljesmurte norske økonomien blant norske prognosemakere.

DNB la i dag frem oppdaterte økonomiske analyser for norsk og internasjonal økonomi i årene som kommer.

– Det går mot en myk landing for norsk økonomi. Men årene fremover kommer til å bli tøffere enn det vi har vært vant til de siste ti årene, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DnB.

Norsk økonomi ventes å vokse med 1,1 prosent i året som kommer, under halvparten av den ventede prisveksten.

Arbeidsledigheten vil også øke, opp mot 4 prosent, dersom DNB får rett i sine prognoser.

Får drahjelp av lavere rente

I rentemarkedet ligger det nå priset inn at Norges Bank vil gjennomføre to nye kutt i styringsrenta i året som kommer. DNB tror sentralbanken vil nøye seg med ett.

Uansett kan norske husholdninger trolig belage seg på enda lavere boliglånsrenter i året som kommer.

– Det blir svakere lønnsvekst og høyere arbeidsledighet. Men heldigvis kommer renteutgiftene til å forbli lave, sier Haugland.

DNB venter at boligprisene vil ligge tilnærmet flatt de nærmeste tre årene. Økende arbeidsledighet er dårlig nytt for boligprisene. Samtidig virker lav boligbygging og fallende renter i motsatt retning.

AKTUELT NÅ