NRK Meny
Normal

Kristelig Folkeparti

Kristelig Folkeparti (KrF) har helt fra starten av hatt som hovedmål å verne om kristelige og moralske verdier. Det er dette som gir partiet sitt særpreg.

Valgplakat for Kristelig Folkeparti i 1973
Foto: SCANPIX

I utgangspunktet ble KrF stiftet som et lokalt parti for Hordaland i 1933.

Det var en del misnøye i kristelige kretser i forhold til Venstre, og det var særlig kulturdebatten i 1933 som gjorde at flere ønsket et eget kristelig parti.

Stemmer fra Indremisjonen

Det nye partiet hadde sitt utspring fra kretser rundt Indremisjonen og Kinamisjonen og tok spesielt stemmer fra Venstre, men også fra de andre borgerlige partiene.

KrF fikk størst oppslutning i ytre strøk i Nord- og Sunnhordland. Og partiet har alltid stått sterkest i kyststrøkene på Vestlandet.

Først i 1938 ble Kristelig Folkeparti registrert som et nasjonalt parti. Ved valget i 1945 slo partiet for alvor gjennom.

Det tok plassen som det fjerde borgerlige partiet, en plass partiet har klart å holde på.

Borgerlig eller ikke-borgerlig

KrF har ikke hatt noen klar klasseforankring og har derfor ikke noen tydelig definert økonomisk eller sosial profil.

Partiet har alltid vært ikke-sosialistisk, og fra 1945 var det ikke villig til å definere seg som et borgerlig parti. Det var først i 1980–90 at den borgerlige profilen kom ordentlig til syne.

Det er de kristne og moralske verdiene som er limet i KrF, og motstanden mot fri abort gjorde at partiet fikk økt oppslutning i 1970-årene.

Med sin uavhengige profil i økonomiske spørsmål og som et typisk sentrumsparti, har KrF vært en ettertraktet samarbeidspartner både på lokalt og nasjonalt plan.

KrF har ikke vært det partiet som har markert seg i utenriksspørsmål, bortsett fra u-landsspørsmål.

Tidligere utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson har mye av æren for at KrF har blitt lagt merke til på bistandsområdet.

På topp i 1997

KrFs oppslutning har svingt mindre enn for de fleste andre partiene, men stortingsvalget i 1997 peker seg ut som partiets klart beste.

Da fikk KrF 13,7 prosent av stemmene, noe som ga 25 mandater på Stortinget.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger