Hopp til innhold

Himanshu Gulati (Frp) vant kampvoteringen om stortingsplass 

Himanshu Gulati (Frp) utfordret nominasjonskomiteen i Akershus Frp – og sikret seg en ny periode på Stortinget.

Muntlig spørretime på Stortinget

UTFORDRET OG VANT: Himanshu Gulati er i dag andrekandidat for Akershus Frp. Etter lørdagens kampvotering sikret han seg en ny periode som folkevalgt.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Himanshu Gulati vant lørdag kampvoteringen om andreplassen på stortingslisten til Akershus Frp.

Han utfordret Liv Gustavsen. Gustavsen var foreslått til andreplassen på listen av nominasjonskomiteen til Akershus Frp.

Nominasjonskomiteen har i oppdrag å foreslå kandidater til stortingslisten, som fylkeslaget så skal stemme over. Det gjør de på nominasjonsmøtet, og der teller alle stemmer like mye.

Dersom noen ønsker å utfordre noen av dem som står på listen, oppstår det en slags «duell». Da skal alle som har møtt opp på nominasjonsmøtet stemme på hvem av kandidatene de helst vil ha på den aktuelle plassen.

Vant med elleve stemmer

Nominasjonskomiteen i Akershus Frp hadde satt Liv Gustavsen på andreplassen, med en mindretallsdissens på Gulati.

Men på nominasjonsmøtet i Årnes i dag vant Himanshu Gulati likevel andreplassen med 49 mot 38 plasser, etter en «stemmeduell».

De to øverste plassene på listen regnes som sikre, mens tredjeplassen kan være mer usikker.

Dermed er det nå sannsynlig at Gulati nå får en ny periode på Stortinget. Liv Gustavsen får tredjeplassen.

Ifølge en fersk måling ligger Frp fortsatt an til å få tre stortingsrepresentanter fra Akershus i neste periode.

Liv Gustavsen, Frp

RYKKET NED: Liv Gustavsen tapte kampen om andreplassen, og står nå på tredjeplassen på listen. Dermed er det usikkert om hun havner på Stortinget neste høst.

Foto: Edin Babic

– Dypt takknemlig

Til NRK sier Gulati at han er takknemlig for plasseringen.

– Jeg er dypt takknemlig for tilliten til å fortsette som stortingsrepresentant ved valget neste år. Det er nå den virkelige jobben med å spre Fremskrittspartiets budskap for velgerne begynner, sier Gulati.

– Hvorfor valgte du å utfordre om andreplassen? Akershus Frp har jo i dag tre representanter på Stortinget?

– Jeg har hatt andreplassen i denne perioden, og et stort antall lag har foreslått meg videre. Derfor var det naturlig for meg å stille der, selv om det var en delt komiteinnstilling.

Gulati er 32 år gammel. Tidligere har han vært statssekretær i justisdepartementet for Frp. Han kommenterte da særlig asyl- og innvandringssaker.

Himanshu Gulati har sikret seg en ny periode som representant for Fremskrittspartiet.

HARD JOBBING: Himanshu Gulati sier han vil jobbe hardt frem mot valget for å spre Frps budskap.

Foto: Privat

Gulati har også ledet Fremskrittspartiets Ungdom (FpU). Han var den første lederen av et norsk ungdomsparti som hadde flerkulturell bakgrunn.

Limi fortsetter på topp

Hans Andreas Limi beholdt sin plass øverst på listen i tråd med nominasjonskomiteens innstilling.

Gustavsen, som falt fra andre- til tredjeplass, har siden 2017 vært vararepresentant til Stortinget. Hun møter dersom noen av de faste representantene ikke kan møte.

Skulle Akershus Frp kun få to faste representanter på Stortinget ved valget neste høst, fortsetter hun altså som førstevara.

Anette Elseth fra Lillestrøm Frp får fjerdeplassen på listen.

Profilert Høyrepolitiker tapte med tre stemmer

Næringspolitiker i Høyre, Tom Christer Nilsen, tapte stortingsplassen i en kampvotering i Hordaland Høyre lørdag ettermiddag.

Tom-Christer Nilsen

TAPTE KAMPVOTERING: Tom Christer Nilsen utfordret Charlotte Spurkeland - og tapte med tre stemmer.

Foto: Terje Pedersen / Scanpix

På det digitale nominasjonsmøtet utfordret Nilsen 33 år gamle Charlotte Spurkeland, som var innstilt på femteplassen. Spurkeland er tidligere skolebyråd i Bergen.

Duellen om femteplassen ble svært spennende. Femteplassen regnes som den siste sikre plassen på stortingslisten til Hordaland Høyre.

Spurkeland vant knapt i stemmeduellen, med 111 stemmer. Nilsen fikk 108.

Dermed er Nilsen helt ute av stortingslisten, etter at han sa nei til å stå på sjetteplassen på listen.

– Jeg vil ønske de som nå står på listen lykke til. Jeg vil støtte dem fullt og helt frem mot valget, som jeg håper vi vil vinne. Som fiskeripolitisk talsperson får jeg vel bare si «so long, and thanks for all the fish».

Heller ikke Torill Eidsheim fikk gjenvalg. Hun har hatt fjerdeplassen på listen i denne perioden, men var ikke innstilt på listen fra nominasjonskomiteen i det hele tatt. På nominasjonsmøtet utfordret hun Liv Kari Eskeland på fjerdeplassen, men tapte med 62 mot 156 stemmer.

De fem øverste plassene i Hordaland Høyre ser dermed slik ut, fra toppen: Erna Solberg, Ove Trellevik, Peter Christian Frølich, Liv Kari Eskeland og Charlotte Spurkeland.

AKTUELT NÅ