Hopp til innhold

Ny Hydro-sjef: – Brasil får høyeste prioritet

Når Hilde Merete Aasheim tar over sjefsstolen etter Svein Richard Brandtzæg, vil trøbbelet i Brasil stå øverst på agendaen.

Ny konsernsjef

NY SJEF: Hilde Merete Aasheim har bakgrunn fra Elkem, Statoil (nå Equinor),

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– I første omgang vil jeg ta tak i den situasjonen vi har i selskapet gjennom at vi fortsatt ikke har løst Brasil-situasjonen, sier den påtroppende konsernsjefen til NRK.

Hydros Brasil-trøbbel startet i februar 2018 da raffineriet Alunorte i Brasil slapp ubehandlet regnvann ut i elven Pará. Selskapet ble anklaget for miljøkriminalitet, og måtte delvis stenge ned anlegget som i dag går for halv maskin. Dette fikk store, negative ringvirkninger for selskapet og medførte også store tap av inntekter.

– Jeg har fulgt Brasil-situasjonen fra den jobben jeg har i dag (konserndirektør for primærmetall, journ.anm.), og jeg har et smelteverk som er nedstengt i mitt område, forteller Aasheim.

Er det snakk om å åpne lommeboka mer for å kjøpe seg en løsning?

– Nei, jeg tror det som er viktig er at vi har gjort det vi har sagt vi skal gjøre når det gjelder å gjøre anlegget mer robust, og vi har en utstrakt dialog med myndighetene når det gjelder å være en god aktør i lokalsamfunnet.

Hun sier hun har stor respekt for den jobben nåværende ledelse har gjort for å løse situasjonen.

– Når det er sagt, så vil jeg, når jeg har tiltrådt, engasjere meg mer i Brasil for å styrke virksomheten når Alunorte er oppe for fullt.

Aasheim inntar formelt sjefsstolen 8. mai. Den avtroppende sjefen Brandtzæg blir i selskapet ut året. Han vil fungere som rådgiver for den nye konsernsjefen og Hydros teknologistyre.

Rødslam, avfallsdeponiet til Hydro Alunorte

PROBLEM NUMMER EN: Alunorte-anlegget i Brasil går fortsatt for halv maskin etter utslippene i februar i fjor.

Foto: Cicero Pedrosa / NRK

Bred erfaring

Hilde Merete Aasheim (61) sitter i dag som konserndirektør for primærtall i Hydro og leder for Hydros forretningsområde Primæraluminium, en stilling hun har hatt siden 2008. Hun har erfaring fra både Hydro, Elkem og Statoil (nå Equinor).

Integrasjonsplanleggingen for Statoil og Hydro

MEKTIG: Hilde Merete Aasheim ble i fjor kåret til Norges 14. mektigste kvinne.

Foto: Peder Gjersøe / NTB scanpix

Aasheim er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole i Bergen og er statsautorisert revisor. Siden 2015 har hun vært styreleder i Norsk Industri.

Kapital kåret Aasheim til Norges 14. mektigste kvinner i 2018, og næringslivets 96. mektigste samme år.

«Mr. Metal» trer til side

Avtroppende konsernsjef Svein Richard Brandtzæg (61), også kjent som «Mr. Metal» i bransjen, har sittet som konsernsjef siden 2009. Han blir kalt «Mr. Metal» fordi han har en doktorgrad i metallurgi, har vært 33 år i Norsk Hydro, og generelt er svært interessert i selskapets teknologi.

Hydro 4. kvartalsrapport 2018

SJEF I 10 ÅR: Svein Richard Brandtzæg har sittet som konsernsjef i Hydro siden 2009.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Han tok over konsernsjefstolen da Eivind Reiten valgte å trekke seg fra stillingen. Brandtzæg begynte å jobbe i Hydro i 1979, da han begynte som cellepasser på Søderberg-anlegget på Karmøy.

Under Brantzægs tid i sjefsstolen har Norsk Hydro tatt store grep for å bli et av verdens største aluminiumsselskaper. I 2010 kjøpte Hydro aluminiumsvirksomheten til det brasilianske selskapet Vale. Med det fikk Hydro blant annet kontroll over en av verdens største bauksittgruver, Paragominas. Bauksitt er råstoffet som

I 2017 kjøpte Hydro Orklas eierandel i aluminiumsselskapet Sapa, og fikk dermed full kontroll i selskapet.

Det siste året har imidlertid vært preget av Hydros problemer i Brasil.

AKTUELT NÅ