Hopp til innhold

Hevder USA overvåket 33 millioner norske mobilsamtaler

USA skal ha overvåket 33 millioner norske mobilsamtaler i løpet av én måned, viser hemmelige dokumenter fra den spionsiktede varsleren Edward Snowden som Dagbladet har fått tilgang til. – Uakseptabelt mener Datatilsynet.

Edward Snowden

Den tidligere NSA-ansatte varsleren Edward Snowden har lekket dokumenter som angivelig viser omfattende amerikansk overvåking av norske mobilsamtaler.

Foto: The Guardian / Reuters

SISTE: Sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, avviser at norske borgere er blitt overvåket av amerikanerne i Norge.

Den amerikanske etterretningstjenesten National Security Agency (NSA) skal ha overvåket mer enn 33 millioner mobilsamtaler i Norge i en periode på 30 dager, ifølge Snowden-dokumentene. Overvåkingen kan også ha foregått både før og etter denne perioden.

– Det er uakseptabelt at USA har overvåket 10 prosent av den norske befolkningen, sier direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon til NRK

Dokumentet har tittelen «Norway – Last 30 days» og viser at i perioden 10. desember 2012 til 8. januar 2013 skal hele 33.186.042 samtaler ha blitt registrert på norsk jord.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Norge sjette land

– Dette visste vi ikke noe om og det kommer like overraskende på meg som for alle andre, sier tidligere statssekretær ved Statsministerens kontor (SMK) Hans Kristian Amundsen til NRK.no.

Justisministeren ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK før han har fått en bredere gjennomgang av den, opplyser pressevakten i Justisdepartementet.

Dokumentet er av samme type som Snowden tidligere har lekket om overvåking i Tyskland, Frankrike, Spania og Brasil og India. Norge blir nå det sjette landet, og samtidig den europeiske nasjonen som har hatt flest samtaler registrert i forhold til folketallet, skriver Dagbladet.

Les også: USA avviser Snowdens bønn om benådning

Les også: Hevder Norge er en svært viktig lyttepost for NSA

Les også: Overvåkningsskandalen sprer seg til Asia

Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon mener det er alvorlig for personvernet om det stemmer at USA har overvåket norske mobilsamtaler.

Datatilsynet mener telefonovervåkingen er uakteptabel.

Ikke avlyttet

Ifølge avisen tilsvarer antallet overvåkede samtaler anslagsvis 10 prosent av den samlede telefontrafikken i det aktuelle tidsrommet.

Dersom du har tips vil vi at du tar kontakt på telefon/SMS 03030, e-post 03030@nrk.no eller sender inn ditt innspill på vår tips-side.

I samme periode har Spania med 47 millioner innbyggere fått 60 millioner samtaler registrert, Frankrike med 64 millioner mennesker har fått rundt 70 millioner samtaler registrert, mens Nederland, med 17 millioner innbyggere har fått registrert 1,6 millioner telefonsamtaler i perioden.

Samtalene skal ikke være avlyttet. Telefonnumrene til den som ringer og den som blir oppringt, lengden på samtalene og hvor telefonene befinner seg, samt serienummer på telefonene, blir registrert.

Les også: Kerry: – USAs overvåking har gått for langt

Les også: Snowden vil vitna for Merkel

Les også: Snowden har fått jobb i Russland

Uklar innblanding

Dokumentene Dagbladet har fått tilgang til sier ikke noe om norske myndigheter har samarbeidet med NSA om overvåkingen. I Spania og Frankrike var myndighetene delvis involvert, skriver avisa.

Etterretningstjenesten NSAs spesialister hevder at de bare lager profiler på personer som kan være viktige, eller som er mulige terrorister.

Den amerikanske ambassaden i Oslo kommenterer saken på følgende måte:

– Når det gjelder etterretningsaktivitet kan vi ikke kommentere enkeltsaker. USA samler etterretningsopplysninger i utlandet slik alle nasjoner gjør det.

AKTUELT NÅ