Behring Breivik hevder politiet ikke hadde tid til å snakke

Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) hevder i avhør at politiet avviste ham da han ringte fra Utøya for å overgi seg.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik på vei fra retten til politihuset

RINGTE POLITIET: Anders Behring Breivik har forklart politiet i avhør at han forsøkte å ringe politiet et titalls ganger under massakren på Utøya 22. juli. De to gangene han kom gjennom skal han ha forsøkt å overgi seg.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / SCANPIX

Hele to ganger under sitt grusomme drapstokt på Utøya i Tyrifjorden 22. juli skal 32-åringen ha forsøkt å overgi seg via operasjonssentralen i både Søndre- og Nordre Buskerud politidistrikt.

Den første gangen skal han ha fått beskjed av operatørene om at politiet ikke hadde tid til å snakke med ham, får NRK opplyst.

Både i avhør og under rekonstruksjonen på Utøya sist lørdag, skal Behring Breivik ha forklart seg om samtalen der han hevder politiet avviste ham.

Massedrapsmannen skal også ha gitt utrykk for at han ikke forsto hvorfor politiet ikke ville snakke, ettersom han presenterte seg med fullt navn.

– Ville overgi seg

VG skriver tirsdag at Anders Behring Breivik ringte politiet i Søndre Buskerud fra Utøya allerede klokken 17.59 fredag 22. juli.

Samtalen fant sted 28 minutter før han ble pågrepet, og 35 minutter etter at den første nødmeldingen fra ungdommene på øya nådde politiet.

«En norsktalende mann sier at han vil overgi seg til politiet» heter det i politiloggen fra Nordre Buskerud politidistrikt, skriver VG Nett.

En drøy halvtime senere, klokken 18.26, gjentok han ønsket om å «kapitulere» overfor operasjonssentralen i Nordre Buskerud politidistrikt, bekrefter 32-åringens forsvarer Geir Lippestad overfor avisa.

Da 32-åringen sa han ville overgi seg til Deltastyrken, skal han ha fått beskjed fra operasjonssentralen om at de ikke hadde fullmakt til å motta beskjed på vegne av den spesialtrente beredskapstroppen, får NRK opplyst.

Vil granske samtalene

Politiadvokat Christian Hatlo

OMFATTENDE ETTERFORSKNING: Politiadvokat Christian Hatlo i Oslo politidistrikt ønsker foreløpig ikke å kommentere lydloggene.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Politiadvokat i Oslo, Christian Hatlo, bekreftet under en pressekonferanse tirsdag at lydloggen fra operasjonssentralene de dramatiske kveldstimene 22. juli er sentrale i den videre etterforskningen.

Hatlo opplyser at politiet er kjent med Behring Breiviks gjentatte forsøk på å ringe fra Utøya, men sier han ikke ønsker å kommentere detaljer fra samtalene før han kjenner innholdet i lydloggene bedre.

– Jeg kjent med siktedes forklaring om samtalene, men ønsker ikke å kommentere dem nå. Vi må forholde oss til fakta i denne saken, sier politiadvokaten til NRK.

Politiet i Buskerud bekrefter overfor NRK tirsdag kveld at lydloggene er overlevert til politiet i Oslo.

– Grunnen til at overleveringen har tatt så lang tid er at det fram til nå har hersket tvil om hvem som skal etterforske loggene videre. Det kommer til å ta flere dager å gå gjennom detaljene fra loggen, sier etterforskningsleder i Nordre Buskreud politidistrikt, Kjell Magne Tvenge til NRK.

Nekter pårørende og ofre innsyn i dokumenter

Advokatene som representerer pårørende, ofre og etterlatte vil ikke få innsyn i lydlogger fra alarmsentralen eller andre dokumenter i saken, ifølge politiet.

I et brev opplyser de om at alle begjæringer om innsyn vil bli avslått inntil videre. Begrunnelsen er at slike utleveringer ikke kan skje uten at etterforskningen settes på spill.

John Christian Elden, som er en av bistandsadvokatene i saken mener det er dårlig at politiet ikke kan utlevere informasjon i en sak der det åpenbart er behov for informasjon til pårørende og ofre om hva som har skjedd.

– Det er besynderlig når politiet holder tilbake alle opplysninger som ikke har noen etterforskningsmessig begrunnelse, sier Elden til NRK.

Nytt fengslingsmøte

Mandag 25. juli ble Anders Behring Breivik varetektsfengslet i åtte uker.

Førstkommende fredag møter han trolig i Oslo tingrett på nytt, når dommeren skal behandle politiets begjæring om ytterligere fire ukers varetekt i full isolasjon for 32-åringen.

Selv om etterforskerne har bedt om at begjæringen behandles som en såkalt kontorforretning, krever Behring Breivik å få møte i rettssalen.

Ifølge VG Nett ønsker han i tillegg å møte dommeren iført kjole og hvitt.

Da han ble varetektsfengslet for snart fire uker siden ønsket 32-åringen å ha på seg en hjemmelaget uniform, men fikk nei.

Politiet har bedt om at fredagens fengslingsmøte holdes for lukkede dører, men åpner for at samtlige bistandsadvokater i saken kan følge rettsmøtet fra et annet rom, skriver Dagbladet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger