Hevder han finansierte terror gjennom netthandel

POLITIHUSET GRØNLAND (NRK) Anders Behring Breivik hevder i avhør at han drev en lukrativ forretningsvirksomhet på internett for å finansiere terrorhandlingene 22. juli.

Geir Lippestad

NYE AVHØR: Forsvarer Geir Lippestad møter pressen utenfor politihuset på Grønland onsdag etter nye avhør med Anders Behring Breivik.

Foto: Ingunn Andersen

Den terrorsiktede 32-åringen satt onsdag i et nytt langt avhør på politihuset i Oslo.

Tema for avhøret er Behring Breiviks oppvekst og barndom.

Han har også forklart seg grundig om sin egen forretningsvirksomhet i forkant av 22. juli, og ulike radikaliseringsfaktorer i oppveksten.

– Vi har hørt mer om hans forretningsvirksomhet som var nytt for meg. Det dreier seg om forretningsvirksomhet som går på kjøp og salg over internett, og det var en nokså lukrativ virksomhet, sier forsvarer Geir Lippestad til NRK.

– Tjente 6 millioner

I dagens avhør sier Breivik at han har tjent mye penger på denne virksomheten.

– Disse pengene har vært unnlatt beskatning og offentlighetens lys. På meg virker det som han har hatt en fortetningsvirksomhet som har vært, for å si det litt forsiktig, i gråsonen av hva man kan drive, sier Lippestad.

Breivik skal ha startet virksomhetene i 2002, og de pågikk til 2005. I avhørene i dag hevder Breivik at han omsatte for 10 millioner kroner, og at han tjente 6 millioner kroner på denne handelen. Lippestad ønsker ikke å kommentere hvilke produkter han solgte.

– Han kaller dette en fase der han skaffer penger til terroraksjonen, og han opplever at han har en rett til å tjene disse pengene for å finansiere den krigen han er i, sier Lippestad.

TIPS OSS OM TERRORSAKEN: Kontakt NRK

Tatt i løgn

Også i tidligere avhør og i sitt såkalt manifest, har 32-åringen forsøkt å fremstille seg selv som en særdeles vellykket forretningsmann.

Politiet har tidligere tilbakevist at Breivik har plassert penger i flere utenlandske skatteparadis, slik han selv blant annet hevder i det såkalte manifestet.

Dagbladet meldte i oktober at terroristen skaffet seg en rekke kredittkort for å finansiere terrorplanene. Ti av kortene ble tømt for maksimumsbeløpet, ifølge avisa.

Ifølge skattelistene hadde Anders Behring Breivik null i inntekt i 2009 og 1.236 kroner i inntekt i 2010.

Formuen hans falt fra 390.171 kroner i 2009 til 72.501 kroner året etter. Han betalte null kroner i skatt begge årene.

Musikksmak og mentorer

geir Lippestad Ila fengsel

PÅ ILA: Forsvarer Geir Lippestad på vei inn til sin klient på Ila fengsel tidligere denne uken. Ifølge Lippestad er Behring Breivik forberedt på å møte pressen.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Ifølge Lippestad fortsetter avhørene av hans klient utover kvelden onsdag.

– Musikkvalg og hva musikk har betydd for ham, også under forberedelsene, har vært et tema i dag. Han fikk også spørsmål om sine mentorer, utdyper advokaten.

Lippestad varsler at han vil anke beslutningen om at Behring Breivik skal forklare seg via videolink under mandagens fengslingsmøte, slik Borgarting lagmannsrett avgjorde onsdag.

– Siktede sitter på isolasjon uten domstolskontroll. Da mener vi som forsvarere at det er veldig viktig at domstolen og dommeren får se siktede, og bedømme ham slik han er. Det gjør dommeren best gjennom å møte ham, og ikke gjennom å se ham på en videolink, sier forsvareren.

Han viser til at unntaksbestemmelsen om at man kan gjennomføre et fengslingsmøte på videolink er ny, og at det er viktig å få fastsatt hvor langt denne skal strekke.

– Dersom det ikke foreligger tilstrekkelige rettssikkerhetsprinsipper i denne saken, finnes det ikke tilstrekkelige grunner i andre saker heller. Da blir kanskje hovedregelen videolink foran at man møter i eget fengslingsmøte. Det ser vi på som en lite heldig utvikling, sier Lippestad.

Vil ikke bli avbildet

Anders Behring Breivik, Oslo tingrett

VIDEOLINK: Bilen med terrorsiktede Anders Behring Breivik ankommer Oslo tingrett under et tidligere fengslingsmøte. Førstkommende mandag må Behring Breivik trolig forklare seg for retten via videolink på Ila.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Oslo tingrett avgjorde tirsdag at fengslingsmøtet mandag skal være åpent både for publikum, presse og fornærmede.

Politiet ønsker ikke at publikum utover fornærmede og presse skal få adgang til rettsmøtet, og har anket kjennelsen.

En avgjørelse faller trolig i lagmannsretten om kort tid.

Behring Breivik vil selv være fysisk til stede under rettsmøtet, men har opplyst sin forsvarer at han ikke ønsker å bli avbildet dersom han må forklare seg via videolink.

– Han har hele tiden hatt en holdning om at det er viktig for ham å møte i rettssalen, og at ikke bare pressen, men også publikum og pårørende skal være til stede. Han er nervøs, men klar, også for å møte de fornærmede, sier Lippestad til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger