Findus Norge vil gjøre alt for å få klarhet i saken fra leverandørens side. Findus har flere ganger vært i kontakt med Mattilsynet etter medieoppslagene om at hestekjøtt er funnet i lasagne i Storbritannia og Sverige. Kjøttet kan inneholde skadelige legemidler.
– Vi forholder oss til informasjon og garantier vi har fått fra vår leverandør Comigel om at det ikke er hest i produktene som er levert til Norge, sier kvalitetssikringsdirektør Inge Næsset i Findus Norge til NTB. Han forsikrer at selskapet tar saken svært alvorlig og forfølger saken på alle nivåer.
– Vi ønsker å finne årsaken til at usikkerheten kunne oppstå, og finne ut hvordan vi kan unngå at slike ting kan skje igjen, sier Næsset.
Sporbart
For Mattilsynet er det helt avgjørende at kjøtt er sporbart, det vil si at man kan følge det gjennom hele produksjonen, og dermed vet hvor det kommer fra.
– Mattilsynet har fått informasjon fra Findus om at en av Comigels underleverandører har manglende sporbarhet på kjøtt etter en viss dato, sier seniorrådgiver Catherine Svindland i Mattilsynet.
Leveransene til norske Findus kom før denne datoen, og derfor anses kjøttet som sporbart, og dermed trygt.
Findus Norge, som har fått en rekke henvendelser fra både medier og forbrukere, har ikke avgjort om hestesaken vil få konsekvenser for samarbeidet med den franske leverandøren.
Norgesgruppen trekker sin First Price-lasagne fra butikkene i Norge. Selskapet har ikke mistanke om at retten inneholder hestekjøtt, men vil være føre var.
Trolig feilmerket
Det var det britiske mattilsynet FSA som denne uka fant hestekjøtt i flere typer lasagne og andre ferdigretter fra det multinasjonale selskapet Findus, ifølge BBC. I 18 lasagneprodukter som ble testet, ble det funnet mellom 60 og 100 prosent hestekjøtt. Lasagnen er levert av det franske selskapet Comigel, som selv varslet at også en spagettirett «ikke svarer til beskrivelsen».
FSA mener det er sannsynlig at det ligger noe kriminelt bak innblandingen av hestekjøtt i det som skal være storfekjøtt, og politiet er koblet inn i saken. Tidligere i år ble det funnet hestekjøtt også i hamburgere i Storbritannia.
Kjøttet innebærer i seg selv ingen helserisiko, men britiske myndigheter har pålagt Findus å sjekke om legemiddelet phenylbutazone kan påvises. Medisinen virker smertestillende og febernedsettende hos hester, men kan være skadelig for mennesker.
Trolig fra Romania
Mye tyder på at hestekjøttet som er blitt oppdaget i lasagne i både Storbritannia og Sverige, kommer fra Romania. Det skal ha blitt feilmerket som storfekjøtt.
Fredag kveld sier helsetilsynet i Luxembourg, der produktene er laget, at hestekjøttet ble feilmerket som storfekjøtt, og at dette er grunnen til at kjøttet havnet i lasagnen.
Også franske kilder bekrefter at det er feilmerking som er grunnen til feilen. Det arbeides nå med å finne kilden til feilmerkingen.
– Hestekjøttet som er funnet i frossen lasagne i britiske supermarkeder, kommer fra et rumensk slakteri, opplyste den franske matprodusenten Comigel fredag kveld.
Det jobbes også med å undersøke om det finnes flere kilder til hestekjøttet.
Sverige
Findus Sverige trekker tilbake 20.000 enkeltporsjoner fordi tester tatt denne uka har vist at de inneholder hestekjøtt.
Seksjonssjef Randi Edvardsen i Mattilsynet understreker at hestekjøtt er en helt grei matvare som fins i flere norske produkter.
– Hvert år blir det slaktet 1.500-1.600 hester her i landet. Vi har et regelverk som skal sørge for at det ikke er skadelige stoffer i slaktet, og de siste årene har vi skjerpet etterlevelsen av disse reglene, sier hun.
Når det gjelder kjøtt og matvarer fra andre land, fins det et europeisk meldesystem som brukes når maten er galt merket, som i dette tilfellet, eller når det finnes skadelige stoffer i maten. Foreløpig er ikke denne saken meldt inn.
– Det bekymringsverdige er at en produsent jukser med merking og innholdsdeklarering. Man kan spørre seg om det samme selskapet gjør som det skal når det gjelder hygiene, tilsetningsstoffer, slakting og så videre, sier Edvardsen.