NRK Meny
Normal

Her trues nordmannen av irske «travellers»

En mann i 60-årene ble presset til å betale over 100.000 kroner til såkalte travellers for slett håndverksarbeid. Politiet advarer mot irske og britiske omreisende som er svært aktive i Norge.

Advarer mot irske omreisende

Nordmannen i midten av 60-årene følte seg truet av to irske menn til å betale for slett håndverksarbeid. Et overvåkningskamera fanget situasjonen i Bergen sentrum.

– Det har rent maling nedover siden her. Jeg mistenker at det er brukt fortynning for å drøye maling.

Bjørn Skarbøvik viser frem malerjobben gjort på farens villa på Laksevåg i Bergen. En jobb som ble utført uten at faren hadde inngått en skikkelig avtale, og resultatet var ikke av det imponerende slaget.

– Da de var ferdige med å male huset om kvelden, kom den irske mannen inn og skulle ha betaling. Min far måtte frem med PC og overføre 70.000 kroner til mannens konto.

Høysesong for omreisende

Noen måneder senere kommer de to irske mennene tilbake. De krever 15.000 kroner i moms for malerjobben, og som en ekstra bonus tilbyr de seg å male grunnmuren.

– Min far var veldig fortvilet og ønsket dem bare bort. Han bor jo alene, og følte situasjonen truende. Så han sa «ok, dere får gjøre det da».

Mennene vil ha pengene den dagen arbeidet starter, og presser Skarbøviks far til en minibank i Bergen sentrum.

Etterpå gjennomborer de grunnmuren fullstendig og mener den må bygges om på nytt til 300.000 kroner. Da blir politiet koblet inn.

– Vi ser veldig alvorlig på denne saken, særlig sett i sammenheng med at dette er en type kriminalitet som kommer igjen år etter år, sier politiadvokat i Hordaland politidistrikt, Sylvia Myklebust.

Hun forteller at de omreisende gjerne kommer hit om våren, sommeren og høsten.

– De er svært aktive i Norge.

Lar være å anmelde

De to irske mennene er nå siktet for utpressing, ikke bare i Bergen, men også i Oslo. Der var ofrene et ektepar i 80-årene, hvor den ene er dement.

Mange føler seg lurt og svindlet, men Myklebust tror at noen benytter seg av svart arbeid helt bevisst.

– Da er det kanskje ikke så lett å ta kontakt med politiet etterpå hvis de føler seg utsatt for press til å betale mer enn det som egentlig var avtalt.

Skarbøviks far ønsker ikke selv å stå frem med sin historie, og synes det har vært en stor belastning.

– Det er noen der ute som ikke har moral, som utnytter det de kan se på som et svakt offer. Spesielt folk som bor alene, sier sønnen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger