NRK Meny
Normal

Her tester Madelen (8) om hun tåler peanøttstøv

Madelen (8 år) er svært allergisk mot peanøtter. Eksperter støvtester nå flere hundre svært allergiske barn. – Det er masse frykt blant foreldrene, sier allergolog Bente Kvenshagen.

Se hva som skjer når Madelen på åtte år lukter på peanøtter.

8 år gamle Madelen Humborstad kaster opp i tre dager hvis hun får i seg en ørliten bit peanøtt.

Hun er med i en studie der 1200 barn med sterk peanøttallergi skal testes for om de reagerer på nøttestøv som kommer gjennom luften. Barnelege og allergolog ved Best Helse i Oslo, Bente Kvenshagen, er ansvarlig for studien på vegne av sykehuset i Østfold:

Jeg har testet på denne måten i årevis og vanligvis ser vi absolutt ingenting. Nå har jeg gjennomført ca. 40 av de kontrollerte provokasjonene i denne studien, og det eneste vi har sett er at noen får et bekymret blikk.

Bente Kvenshagen

Barnelege og allergolog, Bente Kvenshagen, har testet mange barn med sterk peanøttallergi i løpet av sin karriere.

Foto: Ingvild Edvardsen / NRK

Hun forteller at et av barna sa han ble litt kvalm, men at han etterpå forklarte at bare var fordi han var så redd.

– Skolene kan senke skuldrene

At ekstremt allergiske barn kan reagerer på nøttestøv, er noe av grunnen til at skoler og barnehager har totalforbud på nøtter. En veileder fra Helsedirektoratet som kom ut i vår, peker på at dette svært sjeldent er nødvendig, og at mange barn ikke er tilstrekkelig utredet.

Helsedirektoratet mener slike forbud kan skape en falsk trygghet for barn, og at skolene risikerer å gjøre de allergiske barna en bjørnetjeneste.

Bente Kvenshagen mener skoleledere kan senke skuldrene:

Funnene viser at vi sannsynligvis kan la alle barn og ungdommer få være i rom med peanøtter uten at det er farlig for dem selv om de er veldig allergiske.

Nøtter

STERK LUKT: Bente Kvenshagen tror personer som har hatt sterke allergiske reaksjoner kan føle seg uvel i omgivelser med peanøtter fordi de kjenner igjen lukten.

Foto: Ingvild Edvardsen / NRK

Stor frykt blant foreldre

Hun sier mange foreldre og barn styres av frykt for allergiske reaksjoner:

Det er masse frykt her. Hvis vi kan vise at dette ikke er farlig for noen av våre mest allergiske peanøttallergikere, vil det være viktig for å redusere frykten hos alle andre også.

Kvenshagen mener skolene blir satt i et vanskelig dilemma:

– Foreldre er veldig redde og melder fra om at her må det være peanøttfritt. Da vil ikke de ansvarlige skolene tørre å gjøre annet, for det vil jo være veldig uheldig om det skulle komme et anfall når de har fått streng beskjed fra foreldre.

– Men mange har hørt om personer som sier de får en reaksjon ved å være i nærheten av peanøtter?

– Jeg kan selvfølgelig ikke si at det aldri har skjedd, men så langt i min kliniske erfaring og så langt i studien, har vi ikke observert at det skulle være farlig for noen.

Hun legger til at det fortsatt er mulig å melde interesse om man vil delta i studien.

– Litt kløe i nesen

Også på Oslo universitetssykehus tester de om barn tåler å være i rom med nøttene de er allergiske mot.

– At de reagerer på en matvare som kommer gjennom luften er ekstremt sjeldent. Det er noe vi uhyre sjeldent ser når vi gjør provokasjoner her hos oss, sier overlege Geir Håland.

Geir Håland, overlege OUS

Overlege ved OUS, Geir Håland.

Foto: Ingvild Edvardsen / NRK

Han sier at de en svært sjelden gang har sett personer som begynner å klø litt i nesen eller i øynene, omtrent som pollenallergikere, men at de aldri har sett alvorlige reaksjoner.

Tryggere etter testen

Etter ti minutter med en peanøttpose 30 cm fra nesetippen, samt en lungetest, er Madelen Humborstad beroliget. Heller ikke hun reagerer på peanøttstøv:

Madelen Humborstad

Madelen er fornøyd med at hun ikke reagerte på peanøttstøv.

Foto: Ingvild Edvardsen / NRK

– Jeg syntes det var litt rart for når jeg spiser peanøtter reagerer jeg, men ikke når jeg lukter på de. Det var veldig bra for da slipper jeg å være hjemme fra skolen i flere dager.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger