Her starter Høyres ordfører-fall

162 av Norges kommuner har forhandlet ferdig om hvem som skal bli kommunens neste ordfører. Den store taperen så langt er Høyre.

Laster kart, vennligst vent...

Valglogo

Etter forrige lokalvalg var Høyre den store ordførervinneren. Da gjorde partiet et brakvalg og endte med en oppslutning på 28 prosent i kommunevalget på landsbasis.

Det ga rekordmange 119 ordførere.

I år endte partiet, ifølge valgresultat.no, på en oppslutning på 23,2 prosent.

Nå tyder NRKs unike ordførerkart på at antall ordførere kommer til å gå samme vei.

Høyre blør ordførere

Erna Solberg på sentralstyremøtet

Erna Solberg (H) innrømmet at hun var skuffet over valgresultatet valgnatten.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Klokken 16.00 i dag (kartet oppdateres fortløpende) hadde NRK registrert at 162 av Norges 428 kommuner har forhandlet ferdig hvem som skal bli ordfører i deres kommune.

De tallene ser så langt mørke ut for Høyre.

Så langt har Høyre klart å sikre seg ordføreren i 22 kommuner. 16 av disse er i kommuner der de har beholdt ordførervervet fra forrige kommune.

Erna og resten av Høyre har klart å kapre ordføreren i seks kommuner der de ikke hadde ordføreren før, men de blør mer enn de får tilført.

Høyre har nemlig mistet ordførerervervet i hele 25 kommuner så langt.

NRK har vært i kontakt med Høyre. De mener det er for tidlig å kommentere både tendens og antall ordførere på det nåværende tidspunkt.

For Ap og Sp er tallene motsatt.

Vinner kommune etter kommune

Ap-partisekretær Kjersti Stenseng

Partisekretær Kjersti Stenseng (Ap) tror mer åpenhet for å samarbeide er noe av nøkkelen til at Ap tar mange nye ordførerkommuner så langt.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Ap og Sp ble utropt til valgets vinnere på valgnatten. Nå viser det seg også i ordførerkartet.

Ap står med 72 ordførere så langt. De har klart å beholde ordføreren i 39 kommuner og har mistet toppvervet i 16 kommuner. Tapet utlignes ved at de har vunnet ordførervervet i hele 33 kommuner der de ikke hadde ordføreren før valget.

– Vi gjorde et godt valg i 2011, men var ikke tilfreds med antall ordførere vi fikk. Nå har vi jobbet med å øke oppslutningen, men også med å være mer åpne, inngå allianser og samarbeide med andre. Det gjør at vi også har inngått samarbeid der vi i utgangspunktet har flertall alene, sier partisekretær Kjersti Stenseng i Ap.

Hun tror det har hatt positiv virkning på at partiet både har klart å beholde posisjonen i mange kommuner, og at de har klart å kapre ordførervervet i mange nye kommuner.

Senterpartiet fått ordføreren i 46 kommuner så langt. De har beholdt toppvervet i 21 kommuner, tapt det i to kommuner og fått ordføreren i 25 kommuner der de ikke hadde det tidligere.

SISTE NYTT

Siste meldinger