Her står slaget om mandatene

I flere av landets fylker står det om marginer for hvem som klarer å kapre sitteplass i Stortingssalen fra høsten av.

Stortinget puslespill
Foto: Grafikk: Jørgen N. R. Westerberg / NRK

Listekandidater over hele landet kommer til å sitte klistret til TV- og PC-skjermen gjennom valgnatta, mens stemmene telles opp i håp om å karre til seg en plass i maktens korridorer.

NRK har tatt for seg fylkene der de viktigste slagene om stortingstaburettene kommer til å stå natt til tirsdag, basert på meningsmålinger og analyser den siste tiden.

Finnmark:

Her står tidligere leder av Sosialistisk Ungdom Kirsti Bergstø i fare for å ikke klare å karre til seg en plass for SV. Ingalill Olsen (Ap) kan komme inn som partiets tredjekandidat på bekostning av Bergstø.

Laila Davidsen (Frp) seiler også opp som en mulig konkurrent, etter de siste lokale målingene.

Sjekk: Stortingskandidater i Finnmark

Troms:

Her kommer trolig alle Arbeiderpartiets tre listekandidater inn.

Stortingsrepresentantene Lena Jensen (SV) og Per Willy Amundsen (Frp) står utrygt i kampen. De konkurrerer med hverandre og mot Venstres Roar Sollid.

På en lokal måling på fredag var både Jensen og Amundsen ute, mens Venstre-kandidaten var inne.

Sjekk: Stortingskandidater i Troms

Nordland:

Her står kampen mellom tredjekandidat Torgeir Trældal fra Fremskrittspartiet og fjerdekandidat Lillian Hansen fra Arbeiderpartiet. Gjør Frp et godt valg i Nordland, har Trældal en god sjanse til å ta en plass på bekostning av Hansen.

Sjekk: Stortingskandidater i Nordland

Nord-Trøndelag:

Susanne Bratli (Ap) og Trond Martin Sæterhaug (førstekandidat for SV) kniver om stortingsplass, men sistnevnte står i fare for å tape mot Arbeiderpartiets tredjekandidat.

Sjekk: Stortingskandidater i Trøndelag

Møre og Romsdal:

Dette er et godt fylke for Fremskrittspartiet. Her står kampen mellom tredjekandidatene Mette Hanekamhaug (Frp) og Tove Lise Torve (Ap).

Møre og Romsdal var tidligere et fylke hvor Kristelig Folkeparti stod sterkt, helt fram til Kjell Magne Bondevik trakk seg ut av politikken.

Sjekk: Stortingskandidatene i Møre og Romsdal

Hordaland:

Her er det spennende om Ap klarer å øke fra fire til fem mandater, og Frp fra tre til fire. Kjersti Toppe (Sp) er ikke sikker.

Lars Sponheim (V) kommer sannsynligvis til å klare å beholde sin plass, selv om han har vært ute på en lokal måling.

KrF risikerer å miste Fillip Rygg. Høyres tredjekandidat Henning Warloe er heller ikke sikker, selv om sjansene har økt den siste tiden.

Sjekk: Stortingskandidatene i Hordaland

Rogaland:

Her kan Magnhild Meltveit Kleppa stå i fare hvis Senterpartiet gjør et dårlig valg. Og verken SVs førstekandidat Hallgeir Langeland eller Venstres Gunnar Kvassheim er trygge. Ufordrer er Frps Bente Thorsen.

På en lokalmåling fredag var Langeland og Kleppa inne, Kvassheim og Frps kandidat ute.

Sjekk: Stortingskandidater i Rogaland

Aust-Agder:

Her står kampen mellom Aps andrekandidat Line Vennesland og Frps nummer to Åshild Karoline Haugland. Høyres førstekandidat Svein Harberg er usikker her.

Sjekk: Stortingskandidatene i Agder

Telemark:

Tredjekandidat i Arbeiderpartiet Sigvald Oppebøen Hansen henger i en tynn tråd i kampen mot førstekandidat Torbjørn Røe Isaksen fra Høyre om å representere Telemark.

Frp kan klare å øke i Telemark med førstekandidat Bård Hoksrud.

Sjekk: Stortingskandidater i Telemark

Vestfold:

Slaget i Vestfold står mellom førstekandidatene Inger Lise Hansen (KrF) og SVs Inga Marthe Torkildsen. Vestold er et godt Frp-fylke, og partiet kan kanskje klare å ta tre mandater. Da kommer nestleder og Tønsberg-politiker Per Arne Olsen inn.

Hvis Venstre oppnår samme resultat som sist, kan de sikre seg ujevningsmandatet i fylket.

Sjekk: Stortingskandidater i Vestfold

Østfold:

KrFs førstekandidat Line Henriette Holten Hjemdal står i fare for å ryke ut her. Også SVs listetopp May Hansen henger i en tynn tråd.

Slaget i Østfold vil nok stå mellom fjerdekandidatene Wenche Olsen (Aps) og Frps Vigdis Giltun. Østfold er kjent som et godt Ap-fylke.

Sjekk: Stortingskandidater i Østfold

Akershus:

Her blir det kamp mellom Høyres fjerdekandidat André Oktay Dahl og Tone Iren Liljeroth (nummer fem på Frps liste).

SVs Bård Vegar Solhjell er ikke garantert å kapre et mandat fra Akershus.

Sjekk: Stortingskandidater i Akershus

Buskerud:

Hvis Aps Laila Gustavsen klarer å sikre partiets fjerde mandat i Buskerud, ser det ut som om Senterpartiets Per Olaf Lundteigen ryker ut.

Les: Stortingskandidater i Buskerud

Oppland:

Dette er Arbeiderpartiets nest sterkeste fylke etter Hedmark. Her står Fremskrittspartiets Hanne Blåfjelldal i fare for å tape mot Stine Renate Håheim fra Arbeiderpartiet.

Sjekk: Stortingskandidatene i Hedmark og Oppland

Hedmark:

SVs frontfigur i sosialsaker, Karin Andersen, konkurrerer mot Høyres Gunnar Gundersen og Lars Joakim Hansen (Frp) om et utjevningsmandat .Gjør SV et dårlig valg på landsbasis, ryker trolig Andersen ut av Stortinget.

Senterpartiets nestleder Trygve Slagsvold Veum ser ut til å ha kontroll på det siste direktevalgte distriktsmandatet.

Stortingskandidatene i Hedmark og Oppland

Se forøvrig oversikten over alle de viktigste kandidatene som stiller til valg i fylkene hvor det ikke ligger an til så nær kniving:

Stortingskandidater i Oslo

Stortingskandidatene i Sogn og Fjordane

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger