Hopp til innhold

Her sprenges Norges klasevåpen

Etter mange års kamp mot klasevåpen ble i dag de første våpnene sprengt under jorda på Løkken Verk i Sør-Trøndelag.

Video nsps_upload_2009_4_30_20_41_12_4444.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

I en nedlagt gruve og 860 meter under bakken sprengte statssekretær Espen Barth Eide 23 av totalt 52.000 norske klasevåpen-granater.

Dette er den første sprengning etter av Norge tok initiativ og i desember undertegnet avtalen som forbyr all bruk, produksjon, lagring og eksport av klaseammunisjon.

Les: Feiret historisk klasevåpenforbud

Et av de første landene

Norge er at av de første landene som begynner destruksjonen av sine lager. En jobb som vil vare frem til juni 2010.

Les: Sprenger 50 stridshoder daglig

- Jeg håper dette sender et signal til de andre landene slik at flere begynner å destruere sine klasevåpen, sier Barth Eide. De 125 landene som ratifiserte avtalen i Oslo Rådhus i desember i fjor har forpliktet seg å ødelegge alle sine klasevåpen innen 8 år.

Møtte motstand blant sine egne

Høsten 2005 startet arbeidet som til slutt ble avtalen som i desember ble signert av Jonas Gahr Støre og over representanter fra over 100 andre stater. Og som nå har resultert i destruksjon av Norges klasevåpen-lager.

Det startet som en liten setning i Soria Moria-erklæringen til den rødgrønne regjeringen, men allerede fra starten av fikk regjeringen sterk motstand av sine egne.

Norge hadde nemlig selv klasevåpen, men Forsvarsdepartementet benektet at det var klasevåpen. Selv kalte de dem cargovåpen.

Det har i ettertid kommet frem at konvensjonen mot klasevåpen lenge ble sterkt motarbeidet fra innsiden av Utenriks- og Forsvarsdepartementet.

Les: Motarbeidet klasevåpenavtalen fra innsiden

I dokumentaren "Klasevåpen - det umuliges kunst" kommer det frem at illojale folk i det norske embetsverket forsøkte å hjelpe USA med å svekke avtalen.

Nett-TV: Klasevåpen - det umuliges kunst

Flere kilder fortalte NRK at den norske forhandlingslederen var under et sterkt press under forhandlingene i Dublin. Forhandlingslederen opplevde at han ble motarbeidet av embetsverket hjemme. Det gikk så langt at han truet den politiske ledelsen i departementet med å reise hjem hvis presset fra embetsverket i Norge om å endre de norske forhandlingsposisjonene ikke ble stoppet.

Fikk SKUP-pris

Strand vant blant annet SKUP-prisen for sine avsløringer om at det norske forsvaret hadde denne typen våpen i 2006.

Les: NRK vant SKUP-prisen
Les:
Bombeofferet som ga SKUP-pris

Etter at Norge innførte et bruksforbud mot sine egne klasevåpen i 2006 har internasjonale NGOer og andre land sett på Norge som en naturlig leder i kampen mot disse våpnene, sier NRK-journalist Tormod Strand, som i flere år har jobbet med saker om bruk av klasevåpen.

AKTUELT NÅ