Hopp til innhold

Her spiller Jens miljøtrumfen

Svenskene har satset hardt på fornybar kraft siden 2003. Én uke før valget kaster de rødgrønne seg på.

Elsertifikat

MILJØKORTET: Statsminister Jens Stoltenberg la sammen med miljøvernminister Erik Solheim og olje-og energiminister Terje Riis-Johansen frem den nye elsertifikatsavtalen for fagfolk, bransje, organisasjoner og presse.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Seks år etter at svenskene startet sitt elsertifikatmarked, ble Norge invitert inn i en bilatteral avtale.

På norsk side av forhandlingsbordet satt Terje Riis-Johansen fra Senterpartiet, på svensk side satt næringsminister Maud Olofsson fra Senterpartiets søsterparti i nabolandet.

Resultatet ble en avtale om elsertifikatmarked som skal sikre begge land 25 TWH fornybar kraft som trer i kraft i 2012.

50 altakraftverk

Partene har også blitt enige om at avtalen skal være teknologinøytral slik at blant annet småkraft blir en del av ordningen.

– Halvparten av dette skal komme i Norge, halvparten i Sverige. Vår del av dette tilsvarer 10 prosent av den norske kraftproduksjonen på norsk side. Det er i størrelsesordnen 50 altakraftverk, sa statsminister Jens Stoltenberg da han la frem sertifikatordningen sammen med olje- og energiminister Terje Riis-Johansen og miljøvernminister Erik Solheim.

Strømregningen til værs

Målet med avtalen er å få til et betydelig løft for å støtte fornybar kraft. Det kommer imidlertid til å koste. Den regningen kommer du til å få i postkassen.

– Når vi beveger oss bort fra kull og olje går vi over på energi som koster mer. Der er det en regning som må betales. Dersom markedet selv hadde betalt fremskaffelsen av fornybar kraft ville vi jo ikke ha behov for en slik avtale som vi har inngått. Prisøkningen kommer til å ligge på noen hundrelapper til å begynne med. Deretter stiger dette til rundt 1.000 kroner per husstand i toppåret, før det igjen synker mot slutten av en 15 års periode, sa Riis-Johansen.

Det er en markant økning i strømprisen til den jevne norske husholdning.

Tar vi utgangspunkt i den gjennomsnittlige spotprisen på elektrisitet i Oslo og Tromsø i 2009 og samlet forbruk på Statistisk sentralbyrås siste måling av strømforbruk i norske husholdninger finner vi at prisstigningen regjeringen varsler betyr en økning på nær 10 prosent. Strømregningen i de to byene vil gå fra henholdvis 6.709,64 kroner til 7.709,64 kroner i Oslo og fra 10.128,26 kroner til 11.126,08 kroner i Tromsø.

Ikke tilfeldig tidspunkt

Politisk redaktør Kyrre Nakkim i NRK mener tidspunktet for avtalen ikke er tilfeldig.

– Nå gjør regjeringen det de har sagt at de skulle gjøre i forbindelse med klimaforliket, og det er neppe tilfeldig at dette presenteres nå én uke før valget. Spørsmålet er bare hvorfor de ikke har gjort dette før, sier Nakkim.

Han har imidlertid ikke tro på at dette vil få noen effekt i valgkampen.

– Det vil ihvertfall ikke gjøre noe vesentlig forskjell. For til tross for at de nok prøver å bruke dette som et trumfkort, har miljøvelgerne allerede falt ned på Sosialistisk Venstreparti og Venstre, sier Nakkim.

AKTUELT NÅ