Her sikrer mottak av flyktninger enerom på sykehjemmene

Frp ber folk velge mellom kommunale velferdstjenester eller flere flyktninger i årets lokalvalg. Høyre i Haugesund taler regjeringskollegaen midt i mot. Der sikrer flyktningene bedre kommunale tjenester.

Haugesund

Haugesund er blant landets beste kommuner når det kommer til integrering av flyktninger.

Foto: Haraldsen, Willy / Samfoto

Valglogo

«Hvis du kunne bestemme...

… ville du ha tatt imot 8.000 syriske flyktninger dersom det kan gå på bekostning av velferdstjenestene?»

Slik åpner valgkamp-kampanjen fra Frp. De ber velgerne velge om man skal ta penger fra skole og eldreomsorg for å ta imot flere flyktninger.

Skjermdump valgannonse Frps facebooksider

Skjermdump av valgannonse på Frps facebookside.

Foto: Skjermdump Frps Facebookside

Flyktninger kommer også til å bli tema i partilederdebatten i Arendalsuka. Men ordførerkandidat Jarle Utne-Reitan i Haugesund Høyre mener valget mellom velferd og flyktninger er unødvendig.

Tjener tre millioner i året på flyktninger

Jarle Utne Reitan

Ordførerkandidat Jarle Utne-Reitan (H) avviser at mottak av flere flyktninger fører til velferdskutt i kommunene.

Foto: Thomas Halleland

I et leserinnlegg på hjemmesidene til TV Haugaland sier ordførerkandidaten at kommunen får bedre kommunale tjenester når de tar imot flyktninger.

I leserinnlegget heter det blant annet:

«De siste årene har Haugesund kommune gått med ca 3 millioner i overskudd på integreringsarbeidet. Det er kommunens ”bonus” for at vi driver dette tilbudet godt. (...) Konklusjonen er (...) at bosetting av flyktninger gir muligheter for enerom til flere eldre som bor på institusjon fordi det gir Haugesund kommune millioninntekter hvert år.»

Til NRK sier Utne-Reitan at «bonusen» skyldes kommunens evne til å integrere flyktningene.

– Vi har dyktige medarbeidere som gir god opplæring og som klargjør flyktningene for arbeidslivet. Rundt syv av ti flyktninger er sysselsatt etter tre år. Da går de fra utgift til inntekt fordi de blir skattebetalere, sier Utne-Reitan.

Takker Solveig Horne (Frp) i flyktningesaken

Han sier at Høyre i Haugesund, som har ordføreren, aldri har satt kommunale velferdstjenester opp mot mottak av flyktninger. Ordførerkandidaten avviser bestemt at kommunen har kuttet i velferd for å ta imot flyktninger.

Utne-Reitan mener noe av årsaken til at Haugesund tjener penger på flyktningene ligger hos integreringsminister Solveig Horne (Frp).

– Dette er takket være Horne som har øket integreringstilskuddet i flere omganger, og som gjør bosetting av flyktninger gunstigere.

Er dette noe alle kommuner kan få til?

– Jeg tror integrering av flyktninger bør ligge til byene. Dels fordi det må være et visst volum for å lykkes, og dels fordi de som kommer kan komme inn i et fellesskap, sier Utne-Reitan.

Venstre: – Siv tar feil

Trine Skei Grande (V)

Venstre-leder Trine Skei Grande sier lokalvalget ikke er et valg mellom kommunal velferd eller flere flyktninger.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Venstre-leder Trine Skei Grande mener også at Siv Jensen og Frp tar helt feil når de sier valget står mellom kommunal velferd og mottak av flyktninger fra Syria.

– Vi ser at kommune etter kommune forteller at de har tjent millioner på å ta imot flyktninger når de har fått dem raskt i jobb. De syrerne som kommer nå er høyt utdannet, mange er engelskspråklige, og de kan kjapt komme ut i jobb og integrere seg raskt i samfunnet.

Integreringstilskuddet dekker rundt 90 prosent av kommunenes gjennomsnittlige kostnader. Det tjener man ikke penger på?

– Kommuner som klarer å få sine flyktninger raskt ut i arbeid, som Haugesund og Lødingen, tjener penger på å gjøre denne jobben, sier Grande.

SISTE NYTT

Siste meldinger