Her røper Erna Solberg kongens hemmelighet

Da kong Harald fylte 80 år, reiste han bort for å feire med familien på et hemmelig sted. Statsminister Erna Solberg var en av de få som visste hvor jubilanten var – og plumpet uti med kongens hemmelighet.

Kong Harald ville feire 80-årsdagen uten pressen på slep og tilbringe dagen kun med sine nærmeste.

– Vi ville gjerne få lov til å være i fred, sier han.

Kongen tok med dronning Sonja, kronprinsparet og barna prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus, samt prinsesse Märtha Louise og hennes tre døtre på vinterferie til utlandet.

Ytterst få visste hvor kongefamilien var.

– Det er jo hyggelig å av og til oppleve noe alene, sier dronning Sonja smilende til NRK.

Nesten alle klarte å holde på hemmeligheten.

Solberg: – Litt ubetenksomt

Mens kongen markerte 80-årsdagen på hemmelig sted, sto gratulantene i kø for å skrive i protokollen som ble lagt ut på Slottet.

Da statsminister Erna Solberg sto og ventet på tur, med pressens kameraer rettet mot seg, sa hun plutselig det ingen skulle vite. For på Statsministerens kontor vet de alltid hvor kongen er.

– Så det ble ikke Sør-Afrika-tur?, sa statsministeren henvendt til adjutanten på Slottet.

– Det...eeh...ble ikke det, svarte han litt brydd.

  • Se de private bildene fra kongens 80-årsdag i Sør-Afrika, og hvordan barna og barnebarna overrasket kongeparet med parodier og skuespill i programmet «Kongefamilien 2017» på NRK1 og NRK.no 3. juledag klokken 19.45.

Solberg forklarer forsnakkelsen med at hun ønsket å høre om kongen hadde en fin feiring.

– Det var litt ubetenksomt, sier hun nå.

– De fleste tingene kongen og jeg snakker om, forteller jeg ikke noe sted.

Erna Solberg signerer gratulasjonsprotokollen på Slottet i anledning kong Haralds 80-årsdag

GRATULERTE: Like før statsminister Erna Solberg signerte gratulasjonsprotokollen på Slottet i anledning kong Haralds 80-årsdag, hadde hun uforvarende avslørt hvor kongen befant seg på fødselsdagen, noe som skulle være topphemmelig.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Besøkte Mandelas fengsel: – Ble helt slått ut

På safari i Sør-Afrika ble likevel 80-årsdagen den opplevelsen kongen hadde håpet på.

Så dere alle de fem store (løve, leopard, neshorn, elefant og bøffel, journ.anm.)?

– Nesten, vi manglet bare en leopard, forteller kongen.

Bildene dronningen har tatt av ektemannen, viser kong Harald ikledd anorakk og caps, med en kikkert hengende rundt halsen.

– Vi så mye, det var veldig morsomt. Og så er det hyggelig å være sammen om opplevelser. Man kommer nærmere barnebarn og barn når man er sammen natt og dag, i stedet for bare korte møter. Det var veldig, veldig hyggelig, sier dronning Sonja.

Å oppleve fengselet på øya Robben Island utenfor Cape Town ble en overveldende opplevelse for hele familien. Der satt Nelson Mandela i 18 av de 27 årene han var fengslet, etter at han ble dømt til livstid i fengsel for sin motstand mot apartheid.

– Det må være helt grusomt å sitte der uten en dom som er avsluttet. De visste ikke om de kom ut i det hele tatt. Hvordan de da greide å holde motet oppe, er nesten ubegripelig. Det tror jeg gjorde veldig inntrykk, sier kong Harald.

– Vi var i hvert fall ganske slått ut da vi reiste derfra.

Kong Harald og Nelson Mandela ler mens de går sammen i Cape Town

FORBILDE: Kong Harald har omtalt Nelson Mandela som et forbilde for ham. De to møttes flere ganger, som her i Cape Town, da kongeparet var på statsbesøk i Sør-Afrika i 1998.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger