Hopp til innhold

Her kaster hun kake på Solveig Horne - varetektsfengslet i fire uker

Den britiske kvinnen som er siktet for å ha kastet kake på barne - og likestillingsminister Solveig Horne under Pride-festivalen i Oslo er fengslet i fire uker.

Solveig Horne utsettes for kakekasting under Pride

ANGREPET: Her blir barne - og likestillingsminister Solveig Horne utsatt for kakekasting under Pride-paraden i Oslo på lørdag.

Foto: Erik Brandsborg / Privat

Etter det NRK får opplyst er det foreløpig ukjent hvorfor kvinnen i begynnelsen av 20-årene skal ha kastet en kake på barne - og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) under Pride-paraden i Oslo på lørdag.

Ifølge politiadvokat Signe Aalling i Politiets sikkerhetstjenste er kvinnen britisk statsborger. Aalling sier dette faller innenfor PSTs ansvarsområde, fordi det er snakk om et «angrep på demokratiet».

– Det er en utenlandsk statsborger og vi ønsker en hurtig pådømmelse. Strafferammen er fengsel inntil 10 år, sier Aaling.

Mandag ettermiddag melder NTB at kvinnen er vareteksfengslet i fire uker, slik PST ønsket.

– Jeg har ingen kommentarer til hvorfor hun gjorde det. Det er ikke spesielt vanlig, sier Aalling, og legger til at hun ikke har noen opplysninger om at Horne skal ha blitt skadet av kakekastingen.

Kaja de Vibe Malling og Signe Aalling

Kvinnens forsvarer, advokat Kaja de Vibe Malling, til venstre. Til høyre politiadvokat i PST, Signe Aalling.

Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

Erkjenner ikke kasting

Kvinnen samtykker til varetektsfengslingen. Ifølge kvinnens forsvarer, Kaja de Vibe Malling, skal den britiske kvinnen ha vært på besøk i Oslo i helgen. Hun avviser at kvinnen skal ha planlagt å kaste kaken på statsråden.

– Jeg har snakket med henne, hun har ikke erkjent å ha gjort det. Dette var uansett ikke noe som var planlagt. Hun var her for å besøke venner, sier de Vibe Malling.

Forsvareren mener det uansett ikke er grunn til å frykte en straff på ti års fengsel.

– Jeg har sagt at hun ikke trenger å frykte ti år, ut i fra tidligere saker, sier de Vibe Malling, og viser blant annet til at en mann som i 2006 ble dømt for å kaste kake på daværende finansminister Kristin Halvorsen ble dømt til 30 dager i fengsel.

– Jeg tenker at en eventuell straff bør ligge rundt det nivået, sier forsvareren.

Solveig Horne under Pride-paraden

Barne - og likestillingsminister Solveig Horne under Pride-paraden på lørdag.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Horne: – Føler meg godt ivaretatt

Ifølge Erik Brandsborg, som tok bilder av toget og dermed også fanget angrepet på kamera, gikk det hele «svært fort».

– Hun fikk en del krem i håret, som hun måtte tørke bort. Hele toget stoppet opp litt, men hun så ikke ut til å ha blitt skadet på noen måte, sier Brandsborg.

Barne- og likestillingsdepartementet bekrefter overfor NRK at det var en hendelse i forbindelse med at statsråd Solveig Horne gikk i Pride-paraden på lørdag. Horne ønsker ikke å stille til intervju, men skriver følgende i en e-post:

– Jeg føler meg godt ivaretatt av politiet, og har tillit til at de håndterer saken videre, sier Horne, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Solveig Horne la selv ut flere bilder fra lørdagens parade i sosiale medier. Over et av bildene skriver Horne at hun mener det er «viktig å vise omtanke med hverandre og stå opp mot diskriminering».

Hans Heen Sikkeland, styreleder i Fri og pressekontakt i Oslo Pride sa til NTB i helgen at det var rekordmange innslag på Oslo Prides parade lørdag. Ifølge Sikkeland var det minst 30.000 deltakere i lørdagens parade, og over 160.000 tilskuere.

– Kake er ikke et demokratisk virkemiddel

Ingvild Endestad

Leder i Fri, Ingvild Endestad, gikk sammen med Horne i lørdagens parade.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Ingvild Endestad, leder i Fri, gikk sammen med Horne i lørdagens parade.

– Det var nok en brå opplevelse for henne. Det er krenkende å bli kastet kake på. Og veldig unødvendig, sier Endestad, som altså tar avstand fra kakekastingen.

– Alle som støtter vårt budskap må få gå i Pride. Vi har tilgang på demokratiske virkemidler, kake er ikke en del av disse.

– Mener du at Horne gjør en god nok jobb for dere?

– Det er flere saker der regjeringen ikke gjør nok eller der vi er uenige. Da bruker vi demokratiske kanaler i vår dialog med dem, sier Endestad.

Årets utgave av Oslo Pride har fått ekstra oppmerksomhet som følge av den tragiske hendelsen i Orlando, der 49 mennesker ble drept og 50 andre såret i et angrep på klubben Pulse 12. juni.

Politiet i Oslo økte sin beredskap rundt Pride som følge av angrepet. Det er ikke meldt om andre, alvorlige hendelser i løpet av helgens arrangement.

Laster Twitter-innhold
OSLO PRIDE PARADE
Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger