Her kan det bli streik utover våren

Bussjåfører og ansatte innen hotell- og restaurantnæringen kan bli tatt ut i streik etter nylige brudd i lønnsforhandlingene.

Busser i Telemark

BUSSEN KAN BLI STÅENDE: Norsk Transportarbeiderforbund vil ha høyere lønn for bussjåførene.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Restaurantansatte

KAN BLI STREIK: Mandag ble det brudd i forhandlingene mellom NHO Reiseliv og Fellesforbundet

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Lønnsforhandlingene i både offentlig- og privat sektor er godt i gang. I mange bransjer er det allerede enighet, men her er en oversikt over noen av bransjene der det fortsatt kan bli streik.

Bussjåfører:
Norsk Transportarbeiderforbund varsler stor fare for streik etter at det i helga ble brudd i forhandlingene med NHO Transport. Transportarbeiderforbundet representerer 14.000 bussjåfører og ønsker at de skal lønnes på lik linje med industriarbeidere. Saken er sendt til Riksmekleren, men dato for tvunget mekling er ikke satt.

Hoteller og restauranter:
NHO Reiseliv og Fellesforbundet møtes til tvunget mekling hos Riksmekleren 20. april etter at Fellesforbundet meldte brudd mandag. Frist er satt til midnatt 22. april. 3 351 medlemmer på 356 NHO-bedrifter i Buskerud, Hordaland, Nordland, Oslo, Sør-Trøndelag og Vestfold kan bli tatt ut i streik.

Innsyn i reisetid

Fylkesvei 48 ved Tysse

SOSIAL DUMPING: Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) og Bolignæringens landsforbund (BNL) er foreløpig ikke enige om de beste måtene å unngå sosial dumping.

Foto: Statens vegvesen

Renhold:
NAF og NHO Service må møte til mekling etter brudd i forhandlingene. NAF krever innsyn i hvor lang tid arbeidsgiver har planlagt i reise mellom de forskjellige oppdragene til de ansatte, og at kjøretiden skal fremkomme på lønnsslippen. NHO har ikke gått med på kravet og dermed ble det brudd i forhandlingene. Tvunget mekling starter opp 9. mai. NAF representerer 5178 medlemmer.

Offentlig sektor:
LO Stat, sammen med YS Stat, Unio, Akademikerne, representerer 134.000 ansatte i staten og er i gang med forhandlingene med kommunal- og moderniseringsdepartementet. Den økonomiske ramma er på mange måter satt etter at det ble enighet i frontfagene. Dermed står prinsippene i sentrum og hvordan pengene skal fordeles.
Arbeidstakerorganisasjonene representerer 422.000 ansatte i kommuner og fylkeskommuner og er i gang med lønnsforhandlingene med KS. Forhandlingene er i gang og fristen er satt til midnatt 30. april.

Bygg og anlegg:
NAF og Bolignæringens landsforbund (BNL) møtes til forhandlinger: Et av de store målene er å finne løsninger som kan forhindre sosial dumping, men det er uenighet om hvordan man skal oppnå det målet. Partene har tatt pause i forhandlingen fram til 12. mai. NAF representerer 3677 medlemmer.

Øl og finans

Samlebånd på Borg Bryggerier

I GANG: Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) og NHO mat og drikke er i gang med forhandlinger.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Asfalt og vedlikehold:
NAF skal inn i forhandlinger for sine medlemmer innen asfaltlegging, veivedlikehold og brøyting. BNL er motpart i forhandlingene som startet mandag 18. april. Fellesforbundet er også representert i disse forhandlingene. NAF representerer 1366 medlemmer.

Bryggeri og tobakk:
Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) og NHO mat og drikke startet forhandlinger mandag 18. april. NNN representerer opp mot 1200 medlemmer, hovedsakelig i Ringnes, Hansa og Coca Cola.

Finanssektoren:
Finans Norge og Finansforbundet startet forhandlingene 18. april. Finansforbundet organiserer 32.000 medlemmer i finanssektoren.

Vektere:
NAF og NHO har utsatt forhandlingene i påvente av resultatet i renholdsforhandlingene. NAF representerer 3585 medlemmer.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger