Her har han akkurat skutt sine ofre

Den terror-siktede Anders Behring Breivik hadde Utøya for seg selv i halvannen time. Det resulterte i 69 ofre.

Gjerningsmann Utøya

Med senket våpen forlater det som politiet mener er Anders Behring Breivik odden på Utøya. Tilbake ligger ofrene. (Bildet er sladdet.)

Foto: Marius Arnesen / NRK

Da den første versjonen av denne saken ble publisert, trodde politiet at 85 var drept på Utøya. Det viste seg senere at det var 69 personer som ble drept i terrorangrepet på øya.

Bildet av gjerningsmannen som forlater odden på Utøya er tatt fra NRKs helikopterteam. Det som politiet mener er Anders Behring Breivik har akkurat senket våpenet og snudd seg vekk fra ofrene sine. Sju kropper ligger urørlige på svabergene og delvis ute i vannet.

Video Helikopterbilder Utøya råklipp

VIDEO: Se helikopterbilder fra Utøya

Politiet var opptatt med situasjonen i Oslo sentrum da den Anders Behring Breivik, som politiet mener er den antatte gjerningsmannen, ankom Utøya i Buskerud.

– Det tar den tiden det tar å kjøre ut til øya, sa Johan Fredriksen i Oslo-politiet under en pressekonferanse lørdag morgen.

Han anslår at det tar en halv time «hvis man kjører fort».

VIDEO: Intervju med visepolitimester Roger Andresen

Video Intervju med Roger Andresen

Intervju med Roger Andresen

Det har til nå rådet en viss usikkerhet rundt nøyaktig hvor lenge gjerningsmannen, 32 år gamle Anders Behring Breivik, holdt på med skytingen på Utøya.

På en pressekonferanse lørdag ettermiddag fortalte politiet at skytingen etter all sannsynlighet pågikk i omkring halvannen time.

Spilte skutt

NRK.no var lørdag formiddag i kontakt med nestleder i Oslo AUF, Prableen Kaur. Hun var en av de mange livredde ungdommene som måtte flykte fra skuddsalvene på Utøya fredag.

Kaur sier hun nå har fullt fokus på å få samlet pårørende og overlevende i tilknytning til AUF Oslo, og at de vanvittig sterke inntrykkene fra fredag er for tett på til at hun vil snakke om dem. Hun gir likevel NRK.no fri tilgang til å sitere det hun har skrevet i sin blogg.

Her er et utdrag:

– Jeg ringte mamma og sa at det ikke var sikkert vi ville møtes igjen, men at jeg skulle gjøre alt for å klare meg. Jeg sa flere ganger at jeg elsket henne. Jeg hørte frykten i stemmen hennes. Hun gråt. Det gjorde vondt.

– Jeg husker ikke helt hva han sa, men morderen begynte å skyte. Han ladet. Skjøt mer. Han skjøt de rundt meg.

Du kan lese hele historien hennes her.

Kuler rundt ørene

En 19-åring NRK snakket med fredag kveld fortalte at han sprang ut i sjøen mens gjerningsmannen skjøt etter ham. Han kjente kulene fly rundt ørene.

– Det så ut som en krigssone, sa en annen.

– Det er det verste jeg har sett i hele mitt liv, og jeg har sett mye. Det lå tilsynelatende døde folk overalt. Politiet dro lik opp fra vannet og inn til vannkanten, fortalte frilandsfotograf Vegard M. Aas, som var tidlig på plass på øya.

– Kan ikke tro hvor heldige vi er

For svært mange førte AUFs sommerlei på Utøya til bunnløs sorg over tapet av sine nærmeste.

Andre kan glede seg over at de har fått ungdommene sine hjem i live.

– Det er helt utrolig. Jeg kan ikke tro hvor heldige vi er. Jeg har ikke ord, forteller Irene og holder godt rundt datteren Lisa, som var ute på øya under dramaet.

– Hvor skal jeg begynne. Vi fikk beskjed om å samles i storsalen, for å få info om det som hadde skjedd i byen. Så gikk det en stund, og så hørte vi skudd. Jeg trodde først det var en spøk. Så begynte folk å hyle, forteller Lisa til NRK.

Hendelsesforløpet

Fredag 22. juli går inn i historien som en av de verste dagene i Norge siden andre verdenskrig.

Angrepet mot regjeringskvartalet startet rett før klokken 15:30 fredag ettermiddag.

Så reiser gjerningsmannen ut til Utøya i Buskerud.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger