Hopp til innhold

Her går han inn i Regjeringsbygget like etter eksplosjonen

Johan Christian Tandberg tar opp kameraet like etter smellet og filmer samtidig som han løper forbi blødende, kontorkledde mennesker. Deretter tar han seg inn i Regjeringsbygget.

Video Her går han inn i Regjeringsbygget

ADVARER MOT STERKE BILDER: Johan Christian Tandberg filmer de store ødeleggelsene i Regjeringskvartalet etter terrorangrepet 22. juli 2011.

Amatørvideo

Johan Christian Tandberg filmer de store ødeleggelsene i Regjeringskvartalet etter terrorangrepet 22. juli 2011.

Blod, flammer, smerteskrik, vann, glassplinter, røyk, ruiner. Bomben har akkurat gått av i Regjeringskvartalet.

Johan Christian Tandberg er også der etter å ha kommet seg ut av Vaterlandstunnelen – sekunder etter eksplosjonen.

«Ring ambulanse!» skriker en mann, kort tid etter at Tandberg har skrudd på kameraet for å filme terrorangrepets fatale konsekvens.

– Det verste jeg har sett

Etter å først ha hjulpet en kvinne i sjokk, løper han videre.

«Her ligger det flere mennesker uten puls. Dette er det jævligste jeg har sett i Norge», sier Tandberg i opptak.

«Dette er 9/11 dette her», sier Tandberg. Han filmer videre i 16 historiske minutter.

«Hold deg våken!»

Amatørvideo

Johan Christian Tandberg filmer skadde mennesker, ødeleggelser, panikk og kaos i Regjeringskvartalet 22. juli 2011.

– I en slik situasjon hadde folk fått sjokk, noen hadde mistet hørselen sin. Jeg tenkte at her måtte jeg bare hjelpe. Jeg løp og tok pulsen på flere mennesker. Noen hadde puls, andre hadde ikke, forteller han i ettertid.

Da han så bygningene rundt seg, lignet det på bildene fra 11.september-angrepet i New York, forteller han. Etter hvert dukket også lyden av sirener opp.

– Det var akkurat de samme bildene som jeg så den gangen. Det var en litt mindre skala, men mennesker løp rundt og det var mye glass og blod, forteller han.

Gikk inn i bygningen

Tandberg tar seg inn i høyblokka for å hjelpe til med å bære ut mennesker. Inne i bygningen møter han flere personer som er tilsynelatende uskadd. De kommer seg inn igjennom knuste dører, og leter etter mennesker i de ødelagte kontorene.

«Er det folk her?!» skriker Tandberg.

– Den ene bygningen turte jeg ikke å gå inn i, for det så ut som den skulle rase ytterligere. Når jeg ser tilbake på situasjonen var det kanskje litt overilt å gå inn i den andre. Men det var en unntakssituasjon. Da reagerer en kanskje litt irrasjonelt, sier han.

Kommenterte underveis

Tandberg snakker med folk rundt seg underveis. Han kommenterer også mens han dokumenterer, og forteller at Regjeringsbygget er sprengt i filler.

– Jeg snakket med de som fikk en reell opplevelse av hvor jævlig dette var. Dette utartet seg til noe jeg ikke har vært med på før.

– Jeg filmet og snakket i et kvarter, forteller Tandberg.

Ville hjelpe politiet

Rett før det eksploderte hadde Tandberg nettopp vært i byen for å gjøre noen ærend. Han kjørte i tunnellen da han hørte et smell.

Smellet var så kraftig at Tandberg måtte legge seg ned i bilen. Han trodde taket skulle falle ned i hodet på ham. Det første han tenkte var et mulig terroranslag mot Norge. Han tok så opp kameraet for å filme noe han trodde kunne hjelpe politiet i etterforskningen.

– Jeg filmet et situasjonsbilde som jeg ga til politiet umiddelbart etterpå, sier han.

– Jeg tenker på de stakkars menneskene

Onsdag var han tilbake i Akersgata for første gang etter terrorangrepet fredag 22. juli. Han forteller at det han opplevde føltes uvirkelig.

– Jeg tenker på alt det jeg så, og alle de stakkars menneskene. Det føles uvirkelig. Det er jo noe som man aldri tror skal skje. Jeg har klart meg bra, heldigvis.

– Jeg vil ikke la det forme meg som person, da har han gærningen vunnet over meg, og det tillater jeg ikke. Livet må gå videre. Hvis jeg blir sinnslidende har jo han vunnet. Livet må gå videre, sier Tandberg.

Video Intervju med Johan Christian Tandberg

Johan Christian Tandberg filmet de store ødeleggelsene i Regjeringskvartalet etter terrorangrepet 22. juli 2011. Onsdag var han tilbake i Akersgata, like ved eksplosjonsstedet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ