Hopp til innhold

Slik vil Venstre få kontroll over asylveksten

Mer makt til UDI, slutt på krav om kost og losji til alle, og økt internasjonalt samarbeid. Slik vil Venstre få færre til å søke asyl uten grunn.

Partileder Trine Skei Grande

DÅRLIG TID: Ifølge Trine Skei Grande er mottakssystemet på bristepunktet. – Vi jobber for å få enda flere punkter for hvordan vi kan gjøre dette billigere, bedre og mer effektivt.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Trine Skei Grande er lei det hun kaller politisk kjekling om asyl. Nå legger hun fram partiets innspill til det hun håper blir brede forhandlinger.

– Jeg synes ikke at det er så mye tempo her. Vi henger litt etter, sier Venstre-lederen til NRK.

Liste med innspill

Opposisjonen ønsker et bredt asylforlik, men Venstre mener Frp har skapt usikkerhet om hvordan spørsmålet om innstramminger skal behandles i Stortinget.

– Vi var villige til å diskutere alt, og sette oss ned med en gang tilleggsmeldingen kom for ei uke siden, sier Venstre-lederen.

I mellomtiden har Frp satt ned et eget utvalg som skal konkretisere forslagene og komme med ytterligere innstramminger.

– Frp har varslet at de skal komme med en liste på mandag, som de skal gå til Høyre med. Vi er villige til å gå ut offentlig med vår liste nå, sier Grande.

Ikke alle skal få bo på mottak

Hun mener det haster mest å få kontroll over asylstrømmen over grensen til Russland på Storskog i Finnmark. Om tempoet holder seg på dagens nivå, vil det komme 65 000 asylsøkere over grensen fra Russland på ett år.

– Vi ønsker å UDI mer makt til å vurdere på grensen når det gjelder åpenbare grunnløse. De må også vurdere hvilke sosiale rettigheter de skal ha innenfor asylinstituttet.

Rent konkret går Venstre inn for å endre utlendingslovens paragraf 95 som sier at en utlending som søker beskyttelse, skal gis tilbud om innkvartering. Grande mener UDI bør kunne avgjøre at enkelte kan betale for dette selv og fikse overnatting på egen hånd.

– Jeg håper at de returnerer når de får beskjed om at din søknad er så åpenbar grunnløs at du heller ikke har full rett til kost og losji og hotellopphold mens du venter, sier Grande.

Retten til innkvartering gjelder uavhengig av hvorvidt det anses å foreligge behov for bistand til innkvartering. I en situasjon hvor mottakskapasiteten er på bristepunktet bør en vurdere om utlendingsmyndighetene bør få en adgang til å foreta behovsprøving før innkvartering i mottak.

Venstre / Innspill til politiske samtaler

Men først og fremst vil Venstre ha et styrket internasjonalt samarbeid. Grande oppfordrer justisminister Anders Anundsen til å reise til Russland og finne en løsning.

– Det er klart at her er det noen drivere som ikke handler om folk som trenger beskyttelse. Det virker som om russerne straffer Norge gjennom å åpne slusene slik som de gjør.

Høyere tempo

Videre tar Venstre til orde for at Norge må bidra til at EU finner en felles europeisk løsning som både begrenser antallet som kommer og sikrer en rettferdig fordeling.

Når det gjelder integrering krever Venstre at asylsøkere får jobbe fra dag en. For å hindre en lang og passiv ventetid på mottak krever partiet en raskere saksbehandling.

– Åpenbare innvilgelser bør gå fort, og åpenbare avvisninger bør gå fort. Vi vil lage ulike filer ut fra noen basiskriterier. Vi må ha opp tempoet i avgjørelsene, sier Grande.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger