NRK Meny
Normal

Her er Venstres budsjettkrav

Klima, skole og kampen mot fattigdom. Nestleder Terje Breivik er ikke i tvil om hvor Venstre vil sette inn støtet når neste års statsbudsjett skal vedtas.

Terje Breivik, nestleder Venstre

LANG HØST: Terje Breivik skal lede budsjettforhandlingene for Venstre. – Regjeringen bør levere et budsjettforslag som svarer på de store utfordringene, sier han.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Ett år er gått siden Høyre/Frp-regjeringen foreslo et budsjett som ble sablet ned av støttepartiene KrF og Venstre. Onsdag får vi vite om regjeringen denne gang legger seg nærmere sentrum.

– Hvordan Venstre mottar budsjettforslaget, vil jo være veldig avhengig av hvor godt budsjettforslaget fra regjeringen reflekterer samarbeidsavtalen, sier Breivik.

To dager før 2016-budsjettet legges fram, lanserer han en rekke konkrete Venstre-krav:

Han har særlig forventninger til at regjeringen kvitterer ut dette punktet i samarbeidsavtalen: «Det innføres et skattefradrag for ENØK-investeringer i hjemmet».

Mindre skatt for miljøvennlige hjem

Målet er at flere skal velge miljøvennlige løsninger som varmepumpe og etterisolering.

I sitt alternative budsjett i fjor foreslo Venstre en ordning der hver husholdning kan få 27 prosent igjen på skatten for investeringer inntil 50 000 kroner. Ifølge budsjettforslaget koster det staten om lag 430 millioner kroner i året.

– Den ideelle modellen må være veldig enkel, og helst så enkel at du får skattefradraget på plass i samme sekund som du utfører betalingen i butikken, eller til håndverkeren som har gjort jobben i hjemmet ditt, sier Breivik.

Tøffe oppgaver

Situasjonen i Norge og i verden gjør at Venstre stiller høye krav til regjeringen.

Breivik ser ned og teller på fingrene mens han ramser opp hva han mener er de største oppgavene neste års statsbudsjett må komme i møte:

  • Klimautfordringen
  • Omstillingen av norsk næringsliv
  • Flyktningkrisen
  • Fattigdomsbekjempelse

– Starten på løsningene må skje i dette budsjettet. Selv ikke finanskrisen i 2008 influerte Norge så tungt som dette, sier Breivik til NRK.

«Indre kjenslestorm»

For ett år siden syntes han statsbudsjettet regjeringen foreslo var så skuffende at han kviet seg for å si noe han angret på i det han kalte «nuets indre kjenslestorm».

Andre sentrumspolitikere var ikke like forsiktige i ordvalget. Partileder Trine Skei Grande var provosert over det hun mente var en manglende satsing på klimatiltak. KrF reagerte kraftig på sosiale kutt, og hevdet regjeringen framsto som en omvendt Robin Hood.

– Jeg tror nok alle fire samarbeidspartiene i fjor opplevde at budsjettprosessen ikke var ideell med tanke på samarbeidsklimaet. Alle fire er nok innstilte på å gjøre det vi kan for at årets forhandlinger forløper på en litt annen måte, sier Breivik.

– Likevel ønsker dere ikke å bli mer involvert i budsjettprosessen og få mer informasjon på forhånd. Hvorfor ikke det?

– Venstre er et opposisjonsparti, og er du et opposisjonsparti, så må du være det fullt ut. Det er regjeringens privilegium å utarbeide og foreslå sitt statsbudsjettforslag. Så skal Venstre lage sitt statsbudsjettforslag, og så møtes vi til forhandlinger på den bakgrunnen.

– KrF har gjort det klart at de forventer et sentrumsorientert statsbudsjett. Gjør du?

– Ja, særlig det budsjettet som blir vedtatt i desember. Hvis ikke, har jeg og Venstre gjort en dårlig jobb i forhandlingene på Stortinget, svarer Breivik.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger