Hopp til innhold

Slik vil Erna vaske regjeringen grønn

GARDERMOEN (NRK): I sin landsmøtetale klasket Erna Solberg 12,7 friske klimamilliarder i bordet for å vise at regjeringen mener alvor med å forsterke klimaforliket.

Natur og Ungdom møter Erna Solberg

PRESS: Natur og ungdom fikk et kort møte med Erna Solberg rett før landsmøtet startet. Leder i Natur og Ungdom, Arnstein Vestre, overrakte statsministeren et timeglass, og Solberg svarte med å love at regjeringen skal ta klimaet på alvor.

Foto: Siv Sandvik / NRK

«Erna gi oss klimahandling, Høyre trenger grønn forvandling!»

Dette taktfaste ropet møtte Høyres 404 delegater da de ankom landsmøtet på Gardermoen fredag. Miljøbevegelsen er utålmodig. Høyre/Frp-regjeringen fikk grønn kjeft da de unnlot klima som én av de åtte hovedsatsningene i regjeringsplattformen. Statsministeren fikk også kritikk for å ikke nevne klima med ett ord i sin nyttårstale.

– De svarer på alle utfordringer med at de skal forsterke klimaforliket, men vi vet forsatt ikke hva det betyr i praksis, sa Natur og Ungdom-leder Arnstein Vestre til NRK før han overrakte Erna Solberg et timeglass for å vise at det haster med tiltak.

Her er Solbergs svar på tiltale

I sin landsmøtetale forsøkte Solberg å svare på kritikken.

– La det ikke være noen tvil om hvor vi står, Norge skal ta sin del av ansvaret slik klimaforliket tydelig slår fast.

Statsministeren ramset deretter opp eksempler som hun mener viser at regjeringen tar konkrete grep for å kutte norske utslipp:

  • Revidert nasjonalbudsjett skal inneholde en handlingsplan for utfasing av oljefyr i statlige bygg.
  • Høstens statsbudsjett kommer med ordning som skal øke ENØK-investeringer i private hjem.
  • En grønn skattekommisjon kommer før sommeren.
  • Revidert nasjonalbudsjett gir 4,25 milliarder kroner til klimafondet.

– Disse tiltakene er forsterkingen av klimaforliket. Nå gjennomfører vår regjering tiltak som de rødgrønne partiene sa nei til i forrige periode.

Samtidig lovet Solberg at også statsbudsjettene i 2015 og 2016 skal gi klimafondet 4,25 milliarder.

– Det kommer alså på toppen av de 5 milliarder kronene i tråd med klimaforliket. Totalt styrker vi klimafondet med 12,75 milliarder kroner utover forliket, sier hun og viser til klimaforliket det forrige Storting ble enige om.

Gir 150 millioner mer til Ukraina

Klimafondet var ikke den eneste budsjettlekkasjen Solberg kom med i landsmøtetalen.

Regjeringen vil firedoble bistanden til Ukraina for å unngå ytterligere destabilisering av regionen. I revidert statsbudsjett øker de støtten til landet til 150 millioner kroner.

– Vi vil bidra til økonomisk stabilitet og prioriterer prosjekter for styrket rettsikkerhet og demokrati. Sånn bidrar vi til at demokratiet får større fotfeste i Ukraina, sa Solberg i talen.

En annen nyhet fra regjeringshold var at det varslede forslaget om lovfestet rett til brukerstyrt personlig assistanse (BPA) ble fremmet i statsråd i dag. BPA er en ordning for mennesker med omfattende funksjonsnedsettelser, og som trenger hjelp til stell, pleie, måltider, fritidsaktiviteter og alle andre hverdagslige gjøremål.

Ifølge Solberg viser lovfestingen av denne ordningen at regjeringen har tillit til at enkeltmennesket kan ta egne valg.

Terget de rødgrønne

Og her kunne hun ikke dy seg mot å komme med et lite stikk til de rødgrønne partiene i opposisjon. I sin 1. mai-tale anklaget LO-leder Gerd Kristiansen høyresiden for å ha kidnappet frihetsbegrepet, og AUF anklaget Høyre for å stå for en falsk frihet.

Men ifølge Solberg har ikke venstresiden forstått hva frihet innebærer.

– Venstresiden får frihet og tillit til å høres veldig komplisert ut. Det er det jo ikke. Men det krever én ting: Viljen til å akseptere at noen velger annerledes enn deg. Og da begynner det å bli komplisert for partiene på venstresiden.

Samtidig gjorde hun narr av at enkelte i Arbeiderpartiet, Sp og SV forklarte valgnederlaget med at velgerne egentlig ikke ønsket en ny politisk kurs, de ønsket bare nye ansikter etter åtte år med rødgrønt styre.

– Det er mange kjekke fjes i regjeringen. Men jeg er usikker på om vi er så pene at det var det som avgjorde valget, sa Solberg til latter fra salen.

Skrøt uhemmet av Siv Jensen

Og det er kanskje ikke så rart at Solberg benyttet sjansen til å terge den forrige regjeringen litt.

Det er ni år siden sist Høyre møttes til landsmøte som et regjeringsparti, og 23 år siden partilederen var landets statsminister.

Statsministeren lovet tidligere denne uken at partiet ikke skal bli selvtilfredse, men mye av talen gikk likevel med å ramse opp hva partiet har fått til i regjering.

Solberg trakk fra fjerningen av arveavgiften, økt etterutdanning for lærerne, mer penger til sykehjemmene og mer penger til vei og bane som eksempler på at regjeringen er godt i gang med å oppfylle løftene til velgerne.

205 dager etter at Erna Solberg tok over nøklene til statsministerens kontor, skrøt Solberg også av regjeringspartner Frp.

– Mye har vært sagt om hvordan det ville gå dersom Frp fikk slippe løs på statsapparatet. Det viser seg jo at det går veldig bra.

Solberg trakk særlig fram samarbeidet med Frp-leder og finansminister Siv Jensen.

– Siv skal ha mye av æren for at regjeringen raskt har blitt et effektivt og offensivt arbeidsfellesskap. Jeg gleder meg til fortsettelsen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ