Her er seks ganger Sylvi Listhaug brukte forskningen feil

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) er i hardt vær etter anklager om misbruk av forskning. Det er langt fra første gangen.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp)

GJENGANGER: NRK har funnet seks tilfeller der innvandringsminister Sylvi Listhaug har brukt statistikk og forskning feil.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, mener han ser et mønster i at regjeringen misbruker og bevisst mistolker forskning.

– Her snakker vi ikke om nyanser, men direkte misbruk av forskningsdata. Som rektor gjennom syv år har jeg fulgt veldig godt med på hvordan forskningsdata brukes, og dette er ikke vanlig, sier Ottersen til NRK.

I en Ytring peker han på Frp-statsrådene Per Sandberg og Sylvi Listhaug.

NRK har funnet flere tilfeller der Listhaug har brukt statistikk og forskning feil:

1) Én mindreårig asylsøker ble til «mange»

Listhaug tar ingen selvkritikk etter at hun i en ytring på NRK nylig skrev at forskning viser at «altfor mange barn tvinges på flukt av sine familier».

Regjeringen mener det derfor bør bli vanskeligere for enslige mindreårige asylsøkere å få permanent opphold i Norge.

Forskerne bak rapporten mener imidlertid at funnene deres misbrukes.

– Artikkelen står seg, fordi ett barn som blir sendt mot sin vilje, er ett barn for mye. Derfor må vi gjøre det vi kan, for å bekjempe det, svarte Listhaug.

Sylvi Listhaug avviser krititikken

EN BLE TIL MANGE: Sylvi Listhaug om mindreårige asylsøkere.

2) Overdrev tall om familiegjenforening

I februar måtte Statistisk Sentralbyrå rykke ut og korrigere Listhaug etter at hun hadde hevdet at dobbelt så mange asylsøkere kunne komme til Norge som følge av familiegjenforening.

«Dette har ikke har støtte i innvandringen til Norge slik vi har opplevd den til nå» skrev SSB i høringssvaret til regjeringens 40 forslag til innstramninger i asylpolitikken.

Listhaug ville ikke forklare hvorfor regjeringen hadde brukt dette tallet.

– Vi har brukt som utgangspunkt at familiegjenforening fører til at en god del ekstra personer kommer til Norge, svarte Listhaug.

Listhaug vil ikke fortelle hva grunnlaget for å påstander om hvor mange som kommer til landet pga familiegjenforening. (Som vist nok ikke er i tråd med SSB tall)

VIL IKKE SVARE: Listhaug ville ikke svare programleder Bjørn Myklebust i Politisk kvarter på hvorfor hun har brukt tall SSB mener ikke stemmer.

3) Pilene pekte ikke oppover for landbruket likevel

Som landbruksminister mente Sylvi Listhaug at kritikken fra opposisjonen var totalt gjort til skamme, og mente flere piler pekte oppover i landbruket.

Men en gjennomgang av tallene fra landbruksavisen Nationen viste at flere av dem ikke holdt vann.

Listhaug sto fortsatt på sitt:

– Jeg gleder meg over den utviklingen jeg ser og hele tiden møter når jeg er ute og besøker bønder. At Nationen fortsatt anstrenger seg for å fortsette med en elendighetsbeskrivelse av norsk jordbruk får bli Nationens sak, svarte Listhaug.

4) Blåste opp tall for å fjerne lov

Da Sylvi Listhaug la frem et forslag om å fjerne konsesjonsloven som regulerer prisen på landbrukseiendommer, brukte hun 30.000 ubebodde landbrukseiendommer som et argument.

ABC Nyheter kunne senere avsløre at en tredjedel av dem ikke hadde noe med konsesjonsloven å gjøre. Antallet ubebodde bruk på grunn av loven var dermed langt lavere.

– Jeg har påpekt at det står 30.000 ubebodde landbrukseiendommer i Norge. Jeg har ikke sagt noe om disse eiendommene er over eller under konsesjonsgrensen, sa Listhaug i etterkant til nettavisen.

5) Feiltolket helsestatistikk

Listhaug mente statistikk viste at 
det var mindre sykdom hos kyr på store melkebruk. 
Det stemte ikke, mener han som hadde laget 
statistikken, skrev Nationen.

Tallene viste derimot at kyr i store besetninger oftere hadde jurbetennelse. Kyr i små besetninger fikk mer antibiotika, og det hadde sammenheng med at de ble nøyere overvåket, forklarte forskere til avisa.

Landbruks- og matdepartementet skrev i en e-post til avisa at Listhaug ikke hadde tid til å kommentere saken.

6) Ni ble til femten forskrifter

Aftenposten meldte at Listhaug på Fremskrittspartiets hjemmesider skrøt av å ha opphevet 15 av 98 nasjonale forskrifter på landbruksområdet.

Det var imidlertid snakk om ni forskrifter - og alle omhandlet Statens Veterinærhøyskole. Den er nå underlagt Universitetet på Ås, som ligger under Kunnskapsdepartementet.

Landbruksministerens politiske rådgiver Lars Joakim Hanssen hadde følgende svar til Aftenposten:

– Teksten på partiets hjemmesider vil bli oppdatert i forhold til dette.

NRK har vært i kontakt med Justisdepartementet. Listhaug hadde ikke kommet tilbake til NRK da saken ble publisert.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger