KrFu: – Har mer å hente utenfor regjering

I dag klokken 14 møtes de fire borgerlige partiene for å diskutere videre samarbeid. Opposisjonspartiene på stortinget mener KrF får mer igjen for å samarbeide med dem:

KrF-leder Knut Arild Hareide

KrF-leder Knut Arild Hareide holder fast ved at partiet ikke skal i regjering med FrP. Opposisjonspartiene på stortinget mener KrF får mer igjen for å samarbeide med dem.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix


– En av de sakene jeg tror de vil lytte til er at vi vil fremme forslag om å få tilbake fire ukers pappapermisjon slik at den samlede permisjonen for fedre blir på 14 uker, sier Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre:

– Hvis de har den frie opposisjonsrollen de sier de har, så har de mulighet til å påvirke det, mener han.

Senterpartiet , SV og Arbeiderpartiet har listene klare. Snur KrF ryggen til regjeringssamarbeid, kan det tippe flertallet i opposisjonens favør i flere saker på Stortinget.

Senterpartiet mener de kan få med Krf til å stanse tvangssammeslåing av kommuner og stoppe nedbygging av lensmannskontorer:

– Kristelig folkeparti tjener på å stemme for det de er for, og de har vært for å ha tjenester nært folk og ikke drive tvangssammenslåing av kommuner, sier partileder i Sp Trygve Slagsvold Vedum.

Stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski i SV har sett flere saker der KrF og SV er enige:

– Særlig pleiepengeordningen, der vi vil foreslå at de med alvorlig syke barn skal få mer, men også høyere barnetrygd og kutt i klimautslipp. Dette er saker KrF kan være med å gi flertall for slik at vi kan presse politikken i en mer rettferdig og grønnere retning, sier hun.

Borgelig møte i forrige uke

Partilederne og nestlederne i de fire borgerlige partiene møtes igjen klokken 14 i ettermiddag for å diskutere videre samarbeid. Trolig vil møtet vare i mange timer

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Mer å hente utenfor regjering

I dag møtes de fire borgerlige partiene i et forsøk på å finne muligheter å samarbeide på. Statsminister Erna Solberg er tydelig på at hun ønsker alle partiene i regjering. Det kan bli en vanskelig oppgave.

KrF holder fast ved at det er uaktuelt å gå inn i regjering med Frp. Og Frp har gjort det klart at de ikke vil støtte en regjering de ikke er med i selv.

Dermed svinner sentrumshåpet om en blågrønn regjering.

– Det kommer ikke noe regjeringssamarbeid mellom KrF og Frp nå, slår KrFu-leder Ida Lintveidt fast i forkant av møtet:

– Men det blir viktig å høre hvordan Solberg ser for seg situasjonen videre og hvilke saker de fire partiene kan samarbeide om for å få Norge fremover, sier hun.

Hun mener KrF har mer å hente utenfor regjering:

– Det har man så lenge Frp sitter i regjering. I en fri posisjon i Stortinget har vi mulighet til å danne flertall med andre. For meg spiller det ingen rolle hvilke partier som støtter opp om våre politiske saker så lenge vi får gjennomslag, sier hun.

Vedum mener KrF nå bør begynne å stemme for det de er for og imot det de er imot:

– Det gjør livet mye lettere enn å bare drive med spill og taktik, sier han.

Ingen i partiledelsen vil kommentere utfordringene fra de andre partiene før møtet i ettermiddag.

Les også:Slik skal Erna få med KrF og Venstre

SISTE NYTT

Siste meldinger