Hopp til innhold

Her er politiets vedtak om Krekar-tvangsflytting

Oslo-politiet bekrefter tirsdag at mulla Krekar tvangsflyttes til Kyrksæterøra i Hemne kommune, fra 25. januar.

Mulla Krekar

Mulla Krekar vedtaket gjelder ifølge politiet fra 25. januar.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Vedtak Krekar

Politiet bekrefter selv at mulla Krekar pålegges å bo i Sør-Trøndelag.

Foto: Oslo Politidistrikt

Ifølge vedtaket skal Krekar bo på Jarlen mottakssenter og må til enhver tid oppholde seg innenfor Hemne kommune sine grenser.

Han pålegges ifølge vedtaket meldeplikt tre ganger i uken til det lokale politiet.

Oslo-politiet melder at valget falt på Kyrksæterøra etter flere kriterier som PST hadde lagt frem. Videre heter det at mullaen representerer en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser, og pålegget om meldeplikt og bestemt oppholdssted anses nødvendig og ikke uforholdsmessig.

Flere kan rammes av samme vedtak

Politiets vedtak viser også til at begrunnelsen har hjemmel i utlendingslovens paragraf 105. Den ble innført i 2009 – nettopp for å ramme Krekar.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) uttalte i forrige uke til NTB at hjemmelen nå skal benyttes som hovedregel i alle slike tilfeller, og anslo at en «håndfull personer» er aktuelle for samme type tvangsflytting som mulla Krekar.

Forutsetningen er at de vurderes som en fare for rikets sikkerhet, og at det foreligger et utvisningsvedtak som av ulike grunner ikke kan iverksettes umiddelbart.

Til NRK sier seksjonssjef i Grense- og utlendingsseksjonen i Politidirektoratet, Jan Eirik Thomassen, tirsdag at dette er en instruks som vil kunne omfatte flere personer fremover.

– Men Politidirektoratet er ikke kjent med at instruksen vil gjelde for flere enn Krekar per i dag, sier han.

– Vil ikke godta vedtaket

Kyrksæterøra er et tettsted i Hemne kommune med 2500 innbyggere. Stedet ligger halvannen times kjøretur sørvest for Trondheim.

Jarlen mottakssenter er et delvis desentralisert mottak med totalt 209 plasser.

Krekars forsvarer Brynjar Meling sier til NRK at mullaen nekter å godta avgjørelsen om å flytte til Kyrksæterøra, og varsler rettslige skritt.

– Det er åpenbart at Krekar ikke kan godta dette – Det å bli flyttet så langt bort fra sin familie, er så inngripende at det vil vi bringe det inn for retten, sier Meling

58 år gamle mulla Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad, som han egentlig heter, slipper ut av fengsel på søndag. Han har da sonet en dom på to år og ti måneder for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere.

Han er utvist fra Norge, men kan ikke sendes tilbake til Irak fordi irakiske myndigheter ikke kan garantere at han vil slippe dødsstraff.

AKTUELT NÅ