Her er ni gode nyheter så langt i år

Synes du nyhetsbildet har vært dystert den siste tida? Det synes vi også. Derfor spurte vi ekspertene om de bra tingene som har skjedd i 2016.

TOPSHOT-CUBA-COLOMBIA-FARC-PEACE-SANTOS-TIMOCHENKO

HISTORISK AVTALE: 23. juni 2016 tok Colombias president Juan Manuel Santos geriljaleder Timoleon Jimenez i handa. De feiret at de var enige om en våpenhvileavtale, det siste skrittet på veien mot endelig fred mellom de to partene.

Foto: ADALBERTO ROQUE / Afp

Sommeren 2016 ble plutselig sommeren der det ene terrorangrepet avløste det andre. Der hundrevis av mennesker ble drept av selvmordsangripere, masseskyttere, bilbomber.

De døde på nattklubben Pulse i Orlando, på strandpromenaden i Nice, på flyplassen i Istanbul.

Så skjedde Munchen. Og mandag formiddag, under arbeidet med denne artikkelen, kom hastemeldingene om nattklubbskyting i Florida. Igjen.

Samtidig er det krig i Syria på sjette året.

Man kan bli fryktelig trist av mindre.

Derfor ringte vi dem som vi pleier å ringe når det smeller. Vi spurte: har det egentlig skjedd noe bra hittil i år? Noen kom ikke på én eneste ting. De fleste hadde heldigvis flere svar:

Fredsavtalen i Colombia

CUBA-COLOMBIA-FARC-PEACE-TALKS

AVTALE: Marcela Duran fra den colombianske regjeringen kunngjorde avtalen med FARC-kommandør Marcos Calarca ved sin side.

Foto: ADALBERTO ROQUE / Afp

– Jeg vil trekke fram fredsprosessen i Colombia. Der kommer vi til å få en fredsavtale innen overskuelig framtid, trolig innen utgangen av året, sier Kristian Berg Harpviken.

Han er direktør ved fredsforskningsinstituttet Prio og en mann som ofte uttaler seg om terrorangrep i Afghanistan eller IS' herjinger i Midtøsten.

22. juni i år bekreftet geriljaen FARC at de hadde inngått en avtale med colombianske myndigheter for å få slutt på borgerkrigen som har vart i over 50 år.

– Det betyr at Latina-Amerika ikke har noen væpna konflikter lenger. Vi snakker om et kontinent som på 70-80-tallet var preget av militærkupp og væpna konflikter. Så det er ikke småtteri, sier Harpviken.

Klimaavtale går fortere enn venta

Climate Agreement Francois Hollande, Laurent Fabius, Christiana Figueres, Ban Ki-moon

AVTALE FÅR BETYDNING: Verdenslederne jublet over å ha vedtatt en ny klimaavtale før jul. Nå går implementeringen av avtalen raskere enn venta.

Foto: Francois Mori / Ap

Selv om Paris-avtalen strengt talt ble undertegnet før jul i 2015, er det en nyhet som i stor grad preger klimaarbeidet i 2016, sier flere eksperter.

– Parisavtalen er det største som har skjedd i klimaforhandlingene på 20 år, sier Steffen Kallbekken, forskningsleder ved Cicero Senter for klimaforskning.

Han har fulgt internasjonalt klimaarbeid over mange år og har flere ganger opplevd at verdenslederne ikke har klart å vedta bindende avtaler.

Derfor er han glad for at representanter for 175 land møttes i New York 22. april i år for å signere avtalen om at den globale oppvarmingen bør holdes godt under 2 grader, og helst begrenses til 1,5 grader.

– USA og Kina ønsker å ratifisere avtalen, og det går fortere enn venta. Når minst 55 land som står for minst 55 prosent av utslippene har signert avtalen, trer den i kraft. Det kan skje allerede i år, og det er veldig gode nyheter, sier Kallbekken.

Samvittighetsfanger løslatt

Myanmar Prisoner Release

LØSLATT: Soe Soe (i midten) møter venner utenfor fengselet etter at han ble løslatt i januar i år.

Foto: Gemunu Amarasinghe / Ap

Generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, har som jobb å følge med på mye av det vonde som skjer i verden. Barneekteskap, tortur, politiske fengslinger. Men det skjer også gode ting, bedyrer han.

– Midt oppi all djevelskapen vi har sett utfolde seg i 2016, så er det også hele tida i vårt arbeid lyspunkter, sier Egenæs.

Han peker på at 100 politiske fanger i Myanmar har blitt løslatt i løpet av det siste halvåret, og at unge personer under 18 år som skulle bli henrettet i Iran, har fått dommen omgjort.

– Det positive er at vi med bakgrunn i menneskerettighetene og den internasjonale lovgivningen mot tortur klarer å få til en politisk utvikling i flere land, sier Egenæs.

Kampen mot IS går litt bedre

SYRIA-CONFLICT

SYRISKE SOLDATER: Soldatene patruljerer byen al-Quaryatayn etter å ha tatt den tilbake fra terrorgruppa IS 3. april 2016.

Foto: STRINGER / Afp

Cecilie Hellestveit er forsker ved International Law and Policy Institute (ILPI) og får ofte telefon fra oss i NRK når det smeller i Midtøsten.

Cecilie Hellestveit

FORSKER: Cecilie Hellestveit ved ILPI.

Foto: ILPI

Når vi spør henne om gode nyheter så langt i år, peker også hun på Paris-avtalen og fredsprosessen i Colombia. Men heller ikke i Midtøsten er bildet helt svart, sier hun:

– Kampen mot IS går bedre enn den gjorde i 2015, og situasjonen i Midtøsten er på langt nær worst case scenario så langt i 2016, sier Hellestveit.

Hun får delvis støtte av ekstremismeforsker Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

– Det er opplagt positivt at IS er på defensiven. Men samtidig skjer det på en måte som er ganske uhyggelig, med en tvilsom forståelse av folkeretten og et internasjonalt engasjement vi ikke ser rekkevidden av. Det har ført til økningen av IS-terror, sier Gule.

Barneekteskap forbys

Kenya Women

DEMONSTRASJON: Kvinner fra Uganda, Tanzania, Kenya og Rwanda og Burundi marsjerte i Nairobis gater i oktober i fjor, i protest mot blant annet barneekteskap.

Foto: Khalil Senosi / Ap

15 millioner jenter under 18 år blir giftet bort hvert år, ifølge organisasjonen Girls not brides. Den dystre statistikken inkluderer flere land i Afrika, men nå har det skjedd positive ting:

– Tanzania og Gambia har avskaffet barneekteskap. De har bestemt at minstealder for giftemål skal være 18 år, i land der jenter nede i 14-årsalderen tidligere kunne giftes bort, sier Line Hegna, kommunikasjonssjef i Redd barna.

I Tanzania kan man nå bli dømt til 30 års fengsel dersom man gifter seg med et barn, skriver nettstedet Global Citizen. Også Eritrea har nå lansert en strategi for å få slutt på barneekteskap.

Økonomien går bedre - noen steder

US-DOW-JONES-INDUSTRIALS-AVERAGE-HITS-INTRADAY-HIGH

ALL TIME HIGH: Aksjekursene på Wall Street i New York steg til nye høyder i juli 2016.

Foto: Drew Angerer / Afp

I januar 2016 falt oljeprisen ned til rekordlave 27 dollar fatet. Oljeprisfallet har de siste par årene gått hardt utover norsk oljeindustri og flere tusen har mistet jobben.

Men ikke få panikk: verken her i Norge eller i utlandet er situasjonen så ille som mange har fryktet, ifølge sjefsanalytikeren i Nordea.

– Jeg vil si at det går bedre i norsk økonomi enn fryktet. Økningen i arbeidsledigheten har faset ut. Det går dårlig i oljedelen av økonomien vår, men det går bra i andre deler, sier Erik Bruce.

Erik Bruce, sjefsanalytiker i Nordea Markets

SJEFSANALYTIKER: Erik Bruce i Nordea Markets.

Foto: Simon Solheim / NRK

Heller ikke ute i verden er det så ille som mange har spådd det skulle bli.

Selv om Donald Trump mener det går ordentlig dårlig i USA om dagen, er situasjonen lysere enn på lenge, ifølge Bruce:

– I USA er arbeidsledigheten tilbake på nivået før finanskrisen. Det har tatt lang tid, men nå går det rette veien. I euro-området sliter land som Italia og Hellas fortsatt, men det er mye som peker i positiv retning. Jeg tror heller ikke «brexit» får store konsekvenser. Det er mest Storbritannia som blir hardt rammet av det, sier Bruce.

Flere klimaløsninger for vanlige folk

Elbil lades i Østfold

LADING: En el-bil av typen Tesla Model S står til lading ved en ladestasjon i Østfold, som er laget for å lade store batterier på kort tid.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Fagsjefen i miljøorganisasjonen Zero, Kåre Gunnar Fløystad, følger med på miljøvennlige trender og investeringer i fornybar energi.

Han jubler over at det i løpet av året har blitt lettere å velge miljøvennlig på noen områder:

– Nå i sommer kan du fylle med fornybart drivstoff i en dieselbåt. Det er også blitt lettere å kjøre langt med el-bil, fordi det er flere hurtigladere rundt om kring i landet. På Vestlandet er det bestilt flere batteriferger, Asko får nå elektriske lastebiler og Gardermoen er den første flyplassen i verden som tilbyr hundre prosent fornybart drivstoff. Så det skjer jo ting!

Han peker også på at det i 2015 ble satt rekorder for investeringer i fornybar energi, ifølge en analyse gjengitt i Bloomberg New Energy Finance. Investeringene så langt i 2016 er ikke like høye, men Fløystad mener likevel bildet er positivt:

– Vi ser at flere store oljeselskaper investerer i fornybar energi: Statoil bygger verdens første offshore vindfarm i Skottland, og Eni bygger om oljeraffineri til bioraffineri, sier Fløystad.

Gatebarn i India får hjelp

United Nations Disadvantaged Children

GATEBARN I INDIA: Indiske delstater får nå pålegg om å registrere gatebarn og gi dem identitetspapirer. Dette bildet er tatt i New Delhi juni 2015.

Foto: Manish Swarup / Ap

Nyheter fra India, landet med 1,2 milliarder mennesker, når ofte Norge kun når det dreier seg om grusomme voldtekter, ekstrem tørke eller bruer som kollapser.

Men Line Hegna i Redd Barna trekker fram en positiv nyhet i 2016:

– En av mine kolleger forteller at de har fått til et skikkelig gjennomslag for gatebarn. Det er sendt ut beskjed til alle delstater om at de skal forplikte seg til tre ting: gatebarn skal registreres og gis identitetspapirer, de skal få helseforsikring, og de skal kunne opprette bankkonto i eget navn. Det er et kjempefremskritt, sier Hegna.

Muslimer sier imot

Pakistan

PROTEST: Sjiamuslimer i Islamabad i Pakistan under en demonstrasjon 22. juli 2016.

Foto: B.K. Bangash / Ap

Islamistisk terror som legitimerer drap gjennom islam tar livet av flere tusen muslimer og ikke-muslimer verden over.

Da er det godt å se at stadig flere muslimer går hardt ut mot terrorister som begrunner sine handlinger i islam, mener ekstremismeforsker Lars Gule:

– Det blir tydeligere at de fleste muslimer er imot IS og deres herjinger. Det kommer til uttrykk gjennom uttalelser fra lærde i hele den muslimske verden.

Gule vil også trekke fremveksten av unge norske muslimer som uttaler seg i media, som i Aftenpostens Si-D-redaksjon.

– De taler mot alle former for ekstremisme, og mot konservatismen og rigiditeten i mange muslimske miljøer. Det er definitivt noe av det mest positive som har skjedd i 2016, sier Gule.

– Positive nyheter? Jeg kommer ikke på noe

Hilde Henriksen Waage

MIDTØSTENFORSKER: Hilde Henriksen Waage ved Universitetet i Oslo.

Foto: NRK

Det var ikke alle NRK ringte som hadde like lett for å svare da vi spurte om gode nyheter så langt i år. Da Midtøsten-forsker Hilde Henriksen Waage tok telefonen, lo hun en litt tørr latter før hun fortsatte:

– Nei, vet du hva... Jeg kan ikke komme på noen ting på mitt forskningsområde. I konflikten mellom Israel og palestinerne er alt som det pleier, i den forstand at det er dystre utsikter for en tostatsløsning eller noen fredelig løsning, sier Waage.

Hitorisk demonstrasjon i Tyrkia

FORDØMMER KUPPFORSØK: Rundt 100.000 mennesker demonstrerte søndag 24. juli mot militærets kuppforsøk i Tyrkia.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

Heller ikke ellers i Midtøsten er det mange gode nyheter om dagen, ifølge forskeren:

– I Syria er det litt roligere, men det er veldig langt fra noen løsning på borgerkrigen. Egypt har gått fra vondt til verre, der regimet har en politikk som ligner på den under Mubaraks tid, om ikke verre. Det er blitt noe færre flyktninger til Europa, men mange dør i forsøket. Og i Tyrkia befester president Erdogan sitt ikke-demokratiske styresett, sier Waage.

– Det kunne vært verre

Tyrkiaekspert Einar Wigen

TYRKIA-FORSKER: Stipendiat Einar Wigen ved Universitetet i Oslo.

Foto: Universitetet i Oslo

Tyrkia-forsker Einar Wigen bekrefter beskrivelsen av landet som den siste tida har gått gjennom flere terrorangrep og et mislykket forsøk på militærkupp.

Da NRK ringte ham og spurte om gode nyheter, sa han at han måtte tenke seg litt om.

Et par timer seinere ringte han tilbake med følgende beskjed:

– Jeg kan vel bare si at det kunne vært verre. Dersom kuppet hadde lyktes, hadde det vært borgerkrig i Tyrkia i dag. Men selv om ting ser ille ut i Tyrkia, så kunne det altså vært mye verre.

Så får det bli siste ord i artikkelen om gode nyheter i en ellers dyster nyhetssommer.

Det kunne vært verre.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger