Her er NHO-sjefens kommunebønn

Små kommuner er dårligst på næringsutvikling og mest mot kommunesammenslåing. Det mener Kristin Skogen Lund i NHO. Hun ber Stortinget ta frem kommunepisken.

NHO-direktør Kristin Skogen Lund

NHO-sjef Krisitn Skogen Lund sier Stortinget må ta ansvar og tegne det norske kommunekartet.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Det er en sammenheng mellom størrelse næringsutvikling. Jo større kommunen, jo mer attraktiv for arbeidsgivere og -takere. Det viser Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) sitt kommunebarometer.

Der rangeres norske kommuner i det de kaller Kommune-NM. De beskriver det slik:

«(...) rangerer kommunene etter attraktivitet og lokal vekstkraft basert på forhold ved næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommunal økonomi.»

Konklusjonen er at de 50 beste kommunene representerer mer enn halvparten av Norges befolkning, mens de dårligste 50 kun representerer 1,7 prosent. Der er det gjennomsnittlige innbyggertallet på under 2 000 innbyggere.

Les også: Knøttliten kommune velger å stå alene - på papiret ser avgjørelsen helt merkelig ut.

Legger ansvaret på Stortinget

Under Arendalsuka i fjor sa NHO-sjefen at man måtte halvere antall kommuner i Norge eller glemme hele kommunereformen. Nå ber hun Stortinget kjenne sin besøkelsestid.

– Vi er fortvilet over at det har vært så mye negativitet rundt kommunereformen. Det er de små kommunene som scorer dårligst på næringsutvikling og evne til å holde seg bærekraftig over tid. Det er også de som er mest mot sammenslåinger. Og hvis du går inn og ser på de ulike områdene er det ikke alltid mulig å finne rasjonale for motstanden heller. Vi synes det er veldig synd. Vi trenger en bedre struktur for kommuner i Norge, og det burde Stortinget ta ansvar for.

Det betyr tvang.

Eller slik Lund sier det:

– Stortinget kan vedta en optimal kommunestruktur for Norge. Der hvor det blir for meningsløst å opprettholde de små må man lage større regioner. Det er godt mulig at det er upopulært, men det er godt mulig at det er nødvendig for å få en fornuftig styringsform og opprettholde bosetting på mindre steder i Norge.

Hun mener dette vil sikre bosetting i distriktene heller enn å utarme dem. Konsekvensen av ikke å gjøre noe mener Lund vil være at bosetning og distrikter vil forvitre og at det blir store ulikheter mellom distriktene når det kommer til kommunalt tjenestetilbud.

Kald kommuneskulder fra Høyre

På Stortinget er det imidlertid stort flertall for at kommunereformen skal baseres på frivillighet.

Samtidig er regjeringspartiet Høyre klare på intensjonen bak reformen.

– En viktig grunn til reformen er at mange kommuner ikke klarer å yte kommunale tjenester på egen hånd, men må lene seg på naboen for å yte tjenester. Derfor mener vi det er viktig at flere kommuner går sammen og bygger sterkere fagmiljø, sier Frank J. Jenssen (H) i kommunal- og moderniseringskomiteen på Stortinget.

I Høyre er de klare på at det skal være mulig å tvinge enkeltkommuner som blokkerer sammenslåing mellom flere andre kommuner, til å slå seg sammen. Han mener likevel ikke at det nye kommunekartet bør tegnes sentralt fra Stortinget.

– Jeg tror det blir skrivebordsteori hvis vi tror at vi får en god kommunestruktur bare vi setter oss ned på Stortinget og tegner kartet. Norge er variert og langstrakt, og kommer fortsatt til å ha små kommuner i fremtiden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger