NRK Meny
Normal

Her er høydepunktene i valgdebatten

Det ble ampert da kommunalminister Jan Tore Sanner (H) mente Rødt er mest opptatt av å regulere når de vil gi kommunene kontroll over boligbyggingen. Her er høydepunktene fra kveldens valgdebatt.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner mener Rødt jobber motarbeider at det bygges flere boliger i Oslo. Bjørnar Moxnes mener Sanner ikke har noen svar på boligproblemene i de store byene.

– Boligprisene har steget enormt mye, sier Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank1.

Hun forklarer at den enorme økningen i boligprisene er et byfenomen, og at den lave renta kan ha trigget flere til å investere i bolig som er spareobjekt.

– Etter 2008 har rentene gått kraftig ned. Det er unormalt lav rente, det er nesten gratis å låne. Da lønner det seg å investere i bolig nummer to og tre, så det kan hende noen godt voksne boligeiere med ekstra penger, har tatt leiligheter på forkjøpsrett, sier Holvik.

Elisabeth Holvik, sjefsøkononom i Sparebank 1, forklarer hvorfor det har blitt så dyrt å kjøpe bolig i Norge.

– Dere bygger ikke, Sanner

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener kommunene må ta over kontrollen på boligbyggingen for å få presset prisene ned.

Han påpeker at ikke alle har råd til å kjøpe egen bolig, og at det er et argument for flere kommunale boliger.

– To av ti personer i Norge leier bolig. Vi har en politikk som gjør at de fattigste ikke har råd til å kjøpe, sier Moxnes og mener regjeringen har allergi mot kommunale boliger.

Bjørnar Moxnes, leder i Rødt, mener vi bør bygge flere kommunale boliger og mener regjeringen bør gjøre mer for å få dette til å skje.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) mener Moxnes og Rødt er mest opptatt av å regulere.

– I forrige kommunestyre stemte Rødt mot flere utbygginger enn de stemte for, sier Sanner.

Det fikk Moxnes til å se rødt.

– Hvis de private utbyggerne ikke bygger raskt nok, hva gjør dere? Dere sitter og venter og venter. Og nekter kommunen til å bygge ut. Dere bygger ikke, Sanner. Dere bygger ikke.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner mener Rødt jobber motarbeider at det bygges flere boliger i Oslo. Bjørnar Moxnes mener Sanner ikke har noen svar på boligproblemene i de store byene.

– Tromsø er som Manhattan

Henrik Romsaas prosjektleder for Tromsømarka, påpeker at Tromsø-marka er unik i internasjonal sammenheng. For mens det tradisjonelle synet på bymark ofte er at det er noe som omgir byen, kan Tromsø-marka minne om en kjent park.

– For å forklare hvor spesiell Tromsø-marka er, må vi reise helt til New York. Den marka vi har midt på Tromsøya, kan sammenlignes med Central Park i New York. Manhattan er et tett befolket område, med en grønn lunge i midten. Tromsøya er en øy, det tettest befolkede området i Nord-Norge, hvor man har bevart et grøntområde gjennom generasjoner for byens befolkning.

Henrik Romsaas, prosjektleder for Tromsømarka, mener det er viktig å bevare Tromsømarka.

24 vs 72 år

Høyres ordførerkandidat i Tromsø Kristian Støback Wilhelmsen er hele 48 år yngre enn sin motstander Jarle Aarbakke, ordførerkandidat for Arbeiderpartiet.

Likevel mener Wilhelmsen at hans unge alder ikke gjør at han stiller svakere.

Kristian Støback Wilhelmsen (24) fra Høyre mener han har mer erfaring enn sin 72 år gamle motstander i ordførerduellen. Det er Jarle Aaarbakke helt uenig i.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger