NRK Meny
Normal

Her er høydepunktene fra debatten

ARENDAL (NRK): Trine Skei Grande tordnet mot Jonas Gahr Støres miljøpolitikk, Siv Jensen ropte «Det er feil!» under skattedebatten, og Knut Arild Hareide fikk som vanlig alle til å le.

Partilederdebatt i Arendal

STINN BRAKKE: Arendal kulturhus var fylt til randen under partilederdebatten. De fikk se et sterkt engasjement fra landets partiledere.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Valglogo

SE HELE DEBATTEN HER

Valgkampens første partilederdebatt var preget av både kraftige angrep, utblåsninger og glimt i øyet.

Kranglet om skatt

De borgerlige partiene slo hardt tilbake da den rødgrønne opposisjonen anklaget dem for å gjøre for lite for å skape nye, grønne arbeidsplasser i Norge.

Mens regjeringen mener skattekutt må til for å skape nye investeringer og nye jobber, mener de rødgrønne at de har gjort for lite for sent for å stagge arbeidsledigheten.

Men da Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum anklaget Frp for å svikte egne velgere, klarte ikke Siv Jensen holde munn.

– Folk flest har ikke fått noe i skattelette, bortsett fra noen få hundrelapper. De med over to millioner i inntekt har fått over 50.000-60.000 kroner i skattelette. Samtidig har vanlige huseiere fått en voldsom økning i eiendomsskatten, Du har prioritert Høyres velgere, og ikke dine egne, sa Vedum.

– Det er feil! Det er feil! avbrøt Siv Jensen gjennom hele innlegget til Sp-lederen.

Det ble høy temperatur da Senterpartilederen gikk til angrep på Frps skatteletteløfter.

– Av det økte handlingsrommet vi har hatt, så har vi brukt mest på samferdsel og investeringer, vi har bare brukt 15 prosent på skattelette. Og de kommer fordi det er nødvendig. Av de reduksjonene vi har gitt, så har under halvparten gått til formuesskatt. Resten har gått til vanlige folk, sa Jensen og viste til at regjeringen har «redusert en lang rekke avgifter som bidrar til å styrke den sosiale profilen».

– Og kom og fortell meg at folket vil at dere skal gjeninnføre arveavgiften vi fjernet, sa finansministeren og gestikulerte med armene.

Grande tok for seg Gahr Støre

Lave oljepriser gjør at arbeidsledigheten i Norge øker. Nav målte den høyeste juli-ledigheten siden finanskrisen. Arbeidskraftundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå viser at 4,3 prosent av den norske arbeidsstyrken står uten inntektsgivende arbeid.

Partiene er uenige om hvor fort Norge må omstille seg til en økonomi uten olje. Men samtlige snakker varmt om «det grønne skiftet».

Da Jonas Gahr Støre sådde tvil om regjeringens vilje til å føre Norge i en grønnere retning fordi Frp ikke er overbevist om at klimaendringene er menneskeskapte, slo Venstre-leder Trine Skei Grande i bordet.

– Men Jonas Gahr Støre, jeg vil jo heller har politikere som ikke tror på noe, men som gjør noe, enn noen som går rundt og sier at de tror på noe, men ikke gjør noen ting!

Trine Skei Grande mener FrP gjør mer for det grønne skiftet enn Arbeiderpartiet gjorde da de var i regjering.

Men debatten besto ikke bare av kritikk og avbrytelser. Tradisjon tro var det KrF-leder Knut Arild Hareide som sørget for at både tilhørere og deltakere fikk seg en god latter.

Hareide innrømmet «mye galt»

Under debatten om søndagsåpne butikker innrømmet KrF-lederen at til og med han hadde handlet på søndager.

– Jeg har til og med sneket med meg litt vann i sikkerhetskontrollen på Gardermoen. Jeg har gjort mye galt. Det er ikke noe galt i å handle på søndag, sa han før han fullførte resonnementet mens Siv Jensen lo.

Krf-lederen fikk sin motstander Siv Jensen til å trekke på smilebåndet under debatten om søndagsåpne butikker.

Men da debatten gikk fra søndagshandel til hvordan kommunene skal bosette de 8000 Syria-flyktningene Stortinget har vedtatt at Norge ska ta imot, var det ingen som lo.

Hareide og resten av opposisjonen kom med sterk kritikk av Jensens oppfordring om at kommunene bør si nei til å ta imot krigsflyktningene.

Men også her kom Hareide med et utspill som muligens gledet Siv Jensen. Ifølge KrF-lederen har Frp i regjering gjort mer for bistandspolitikken og asylbarna enn det de rødgrønne forgjengerne fikk til.

Knut Arild Hareide gir regjeringen ros for å øke bistandsbudsjettet og for å føre en human asylbarnpolitikk.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger