Hopp til innhold

– Høyre vil følge opp forliket med lavere skatt

Seks partier har kommet fram til et forlik om noen prinnsipper i skatteleggingen i Norge, men der stopper også enigheten.

De seks partiene i skatteforliket

SKATT: De seks partiene som er enige om skatteforliket presenterte avtalen på Stortinget.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– At vi er enige om innretning, betyr ikke at det er full enighet om hvordan det dekkes inn. Høyre vil følge opp forliket med lavere skatt. Det vil fortsatt bli spennende skattedebatter framover, sier Siri H. Meling (H), saksordfører for skattereformen.

Floken med formuesskatten ble løst og enigheten formidlet tirsdag da regjeringen fjernet en felles merknad om at formueskatten på arbeidende kapital skal reduseres ytterligere. Dermed kunne Arbeiderpartiet bli med på den nye skattereformen.

  • Se alle 17 punkter nederst i saken

Nå har representantene fra de seks partiene i forliket vært i gruppemøter og fått tommel opp til å si ja til avtalen.

Enige og uenige

Avtalen om formueskatten endte med at verdifastsettelsen på aksjer og driftsmidler (arbeidende kapital) senkes fra 100 prosent til 80. Med andre ord et reelt kutt i formueskatten.

Men Arbeiderpartiet og resten av venstresiden kan heve skattesatsen hvis de kommer tilbake til makta, og dermed heve skatten igjen. For regjeringen var det viktig å få med en særmerknad i avtalen om at de ønsker å senke formueskatten ytterligere, men det blir altså ikke en felles merknad fra alle partiene som er med.

Så selv om blå og rød side fortsatt er svært uenige om hvor høy skatten skal være, har de klart å bli enige om et grunnprinsipp i skatteleggingen. SV trakk seg fra forhandlingene.

– Siri Meling helt rett, det er fortsatt stor uenighet om hvor mye formuene bidrar med over skatteseddelen. Vi er totalt uenige i skattepolitikken som gir kutt i formuesskatten til de mest velstående, sier Marianne Marthinsen, finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

Personskatt på 23 prosent

Tanken med å gi rabatt på verdifastsettelsen på arbeidende kapital er å gjøre det mer lønnsomt å investere i bedrifter. Per nå er det skattemessig gunstigere å kjøpe en andre og tredje bolig i stedet.

I skatteforliket har også de seks partiene blitt enige om å senke selskapsskatten til 23 prosent.

– Med 23 prosent tar vi ikke ledertrøya internasjonalt kappløp om å senke selskapsskatten, sier Marthinsen.

Personskatten blir også satt til 23 prosent.

AKTUELT NÅ