Her er grunnlaget for lønnen din: – Kan bli satt på prøve

Koronakrisen setter den norske måten å bestemme lønninger på prøve. Det er konklusjonen i rapporten som danner utgangspunktet for det utsatte lønnsoppgjøret.

Norsk Industri og Fellesforbundet i årets lønnsoppgjør

FORHANDLINGER: Administrerende direktør i Norsk Industri Stein Lier Hansen (t.h) og leder i Fellesforbundet Jørn Eggum går i gang med lønnsforhandlinger 3. august. Det skal sette tonen for lønnsveksten for alle andre.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Situasjonen og utsiktene for norsk økonomi har på kort tid endret seg fullstendig. Dette skyldes i hovedsak nedstengningen av økonomisk virksomhet, adferdsendringer som følge av smitteforløpet, lavere internasjonal etterspørsel og lavere oljepris, skriver de i en pressemelding.

Utvalgets rapport viser:

  • En lønnsvekst fra 2018 til 2019 på 3,5 prosent.
  • Konsumprisvekst på 1,2 prosent fra 2019 til 2020. Svingninger i kronekursen og energipriser gjør beregningene usikre, understreker utvalget.
  • Lønnsoverhenget er 1,2 prosent for industriarbeidere.

Teknisk beregningsutvalgs (TBU) danner grunnlaget for årets lønnsoppgjør, som starter 3. august.

Sterk vekst

Lønnsutviklingen i Norge styres etter frontfagsmodellen. Det vil si at industrien først forhandler om lønn, før de andre delene av arbeidslivet går inn i forhandlinger. Målet er at lønningene i Norge skal holde seg stabile sammenlignet med landene vi handler med.

– Modellen kan bli satt på prøve i både krisetider og oppgangstider, ettersom ulike deler av økonomien treffes ulikt, skriver utvalget.

Ny SSB-direktør

LEDER: SSB-direktør Geir Axelsen har ledet arbeidet med TBU.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Rapporten viser at norske lønnskostnader ble billigere i fjor, sammenlignet med våre handelspartnere. En svak krone trekkes frem som årsak.

Statsansatte vinnerne

Fra 2018 til 2019 steg industrilønningene med 3,1 prosent, viser TBU. Statsansatte var lønnsvinnerne, med 3,8 prosent vekst. Da det ble lagt frem foreløpige tall fra TBU 17. februar, viste rapporten cirka samme tall.

Det fikk leder i Norsk Industri, Stein Lier Hansen, til å reagere. Han mente det ville dra opp lønnsveksten i industrien, og svekke norsk konkurransekraft.

Arbeidsledighet Helt ledige i norge

127 288 total
3 319 nye
Graf fra 3. mars
Oppdatert 2. februar

To, tre og fire

I utgangspunktet skjer lønnsoppgjøret på våren. Usikkerheten fra koronapandemien gjorde at forhandlingene ble utsatt til august. Årets lønnsvekst er nå ventet å bli rundt 2 prosent, av SSB og Norges Bank.

Før korona rammet norsk økonomi, signaliserte Fellesforbundet at de ville se en lønnsvekst på opp mot 4 prosent. Norsk Industri sa at vi måtte under 3 prosent vekst, for å beholde konkurransekraften.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 22.01.2022
95 349
Smittede siste 7 dager
224
Innlagte
1 414
Døde
4 306 412
Vaksinerte

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger