Hopp til innhold

Her er Ernas forbilder

Legen som risikerte livet sitt for å hjelpe andre. Kvinnen som viser narkomane at det er mulig å overvinne rusen. Her er menneskene som har inspirert statsministeren i 2014.

Fotomontasje av personer Solberg nevner i nyttårstalen

INNSATS: Statsministerens hovedbudskap i nyttårstalen er at alle kan gjøre en forskjell. Hun trekker fram (f.v), Silje Lehne Michalsen, Knut Granheim, Fredrik Dyb Alnes, Heidi Iglebæk Bjercke og Malala Yousafzai (i midten) som eksempler på at enkeltmennesker kan spille en viktig rolle.

Foto: NTB Scanpix/NRK/Privat

– Noens innsats er ekstraordinær. De er forbilder for oss andre. 2015 ligger foran oss. Nå har vi alle muligheten til å gjøre en forskjell, sier Erna Solberg i sin nyttårstale.

Der trekker statsministeren frem fem personer hun mener beviser at enkeltmennesker kan spille en avgjørende rolle for lokalsamfunnet, landet eller verden.

Behandlet ebolasyke – ble smittet

Den første Solberg nevner i talen er Silje Lehne Michalsen.

Silje Lehne Michalsen

INSPIRASJON: Silje Lehne Michaelsen ble et forbilde for mange da hun etter å ha blitt smittet av ebola sa at hun ønsket å dra i felt igjen så snart som mulig.

Foto: Leger Uten Grenser

I starten av juni 2014 dro legen på sitt første feltoppdrag for Leger Uten Grenser. På et sykehus i byen Bo i Sierra Leone behandlet hun først pasienter med lassafeber. Da ebolaepidemien kom til landet, endret arbeidsoppgavene seg. I to uker jobbet hun på et nytt ebolasenter, men i starten av oktober ble hun selv smittet. Michalsen ble raskt evakuert til Norge. Behandlingen hun fikk ved Ullevål gjorde henne frisk. Under en pressekonferanse 20. oktober leste hun opp en sterk tekst der hun oppfordret Norge og verdenssamfunnet til å gjøre mer for å hjelpe ebolaofrene i Afrika.

Legen Silje Lehne Michalsen dro til Sierra Leone for å dele sin kunnskap og omsorg med mennesker i desperat kamp mot ebolasmitten. Hun reddet liv, men var nær å ofre sitt eget. Hun overlevde og ga oss et sterkt bilde på hva et menneske kan gjøre for andre.

Erna Solberg / Nyttårstalen 2015

Ble rusfri – hjelper andre

Solberg trekker også fram mennesker hun selv har møtt i løpet av året. Én av dem er Heidi Iglebæk Bjercke. Hun begynte å ruse seg da hun var rundt 14 år, og ble pasient ved Gatehospitalet som drives av Frelsesarmeen.

Erna Solberg med tårer i øynene

BEVEGET: Erna Solberg var tydelig rørt under sitt besøk hos Gatehospitalet i Oslo tirsdag 9. desember 2014.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I dag er Bjercke rusfri og jobber selv i Frelsesarmeen for å hjelpe andre som sliter med narkotikamisbruk og avhengighet. En gang i uka stikker Bjercke innom Gatehospitalet for å prate med folk og gi håp. I desember møttes de to da Solberg besøkte helsetilbudet for syke rusavhengige.

– Jeg husker at det gjorde inntrykk på henne å møte noen som hadde hatt det så vanskelig, sier Bjercke til NRK.

Hun setter pris på å bli nevnt i statsministerens nyttårstale, men sier samtidig at hun aldri kunne gjort det hun gjør uten støtten fra Frelsesarmeen og Gud.

– De legger til rette for at vi som klarer oss, kan hjelpe andre videre. Vi får muligheten til å reise oss helt opp og gå sammen med de andre, sier Bjercke.

I løpet av et år møter jeg mange som gjør en forskjell for andre. Heidi, som ruset seg fra 14-års-alder og ble pasient ved Gatehospitalet. Hun er nå rusfri og deler av sin erfaring for å hjelpe andre.

Erna Solberg / Nyttårstalen 2015

Så eget hus bli tatt av flommen

Under den voldsomme høstflommen på Vestlandet høsten 2014 møtte Solberg mange mennesker som imponerte henne. Knut Granheim var en av dem.

Sivilforsvarslederen i Odda hjalp politiet hele natten da flommen kom, og var med på å redde 68 personer. Morgenen etter måtte han ringe kona og fortelle at deres eget hjem var tatt av elva Opo. Noen dager senere besøkte Solberg de flomrammede områdene, og fikk et sterkt møte med familien.

Se video her:

Knut Granheim jobba for å berge folk ut av husa sine under flaumen i Odda.

VONDT: – Jeg føler at sånn som vi lever nå, så er vi på ferie, at vi skal hjem. Men vi har ikke noe hjem, sa en gråtkvalt Åse Kaland da hun viste Solberg og journalistene hvor huset deres hadde stått.

Selv er Granheim ordknapp når han får spørsmål om hva han synes om at Solberg nevner han ved navn i talen. Han understreker at de var mange som jobbet sammen, og ønsker ikke fokus på egen innsats. Men når det gjelder hjelpen hans familie har fått fra lokalsamfunnet, har Granheim mye på hjertet.

Knut Granheim og kona Åse møtte Erna

Knut Granheim og kona Åse møtte Erna etter flommen.

Foto: NRK

– Det er helt overveldende hvor mye alle har gjort for oss. De har vært med og ryddet, gitt gaver og tanker. Det er helt utrolig, sier han og gjentar at «det er helt overveldende».

Familien bor nå i en kommunal bolig. Nyttårsønsket er en ny tomt slik at de kan planlegge byggingen av sitt nye hus.

Ga statsministeren råd om dysleksi-tiltak

I november holdt regjeringen et toppmøte om lese- og skrivevansker. Der lot Solberg seg imponere av 13 år gamle Fredrik Dyb Alnes fra Godøy i Møre og Romsdal.

Sammen med en lærer presenterte åttendeklassingen et nettbrettprosjekt som skal gjøre skolen enklere for elever med dysleksi.

– Det er utrolig gøy å bli nevnt i statsministerens tale. Det er ganske stort, og jeg er litt stolt av meg selv, sier Dyb Alnes til NRK.

Selv tenkte han «det betyr at alle kan bli det de vil» da han hørte at også statsminister Solberg har dysleksi.

– Mitt ønske for det nye året er at alle med dysleksi skal få en så god skole som mulig. Jeg er heldig som har fått hjelp, og jeg ønsker at alle skal få en god start på livet.

Her kan du lese et lengre intervju med Fredrik Dyb Alnes.

Se video:

Regjeringen har startet arbeidet med en ny strategiplan for elever med lese og skrivevansker.

GA SOLBERG RÅD: Opp mot 20 prosent av elevene i skolen sliter med å lese og skrive. Fredrik Dyb Alnes er én av dem. I høst møtte han statsministeren.

Stor fan av Malala

Nyttårstalens siste eksempel på enkeltmenneskers mulighet til å gjøre en forskjell, er fredsprisvinneren Malala Yousafzai (17). Pakistaneren fikk prisen for sin innsats for jenters rett til utdanning. Allerede som 11-åring blogget hun om livet under Taliban-regimet i Swat-dalen.

Malala møter Erna

HELT: Erna Solberg har møtt Malala Yousafzai flere ganger. Her fra et møte i Oslo sommeren 2014.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Hennes fritalenhet førte til at familien ble utsatt for grove trusler fra Taliban. I oktober 2012 stoppet Taliban-tilhengere skolebussen hun satt i, og skjøt henne flere ganger. En kule traff Yousafzai i øyet. Hun overlevde drapsforsøket, og ble etter hvert sendt til Storbritannia for videre behandling. Attentatet skremte henne ikke fra å fortsette kampen. Under ett år etter at Taliban forsøkte å likvidere henne, sto Malala på talerstolen i FN på sin egen 16-årsdag og snakket til verdenssamfunnet om kampen for barns rett til skolegang. 15 måneder senere kunngjorde nobelkomiteen at hun, sammen med den indiske menneskerettsaktivisten Kailash Satyarthi, får Nobels fredspris.

Vi har i adventstiden fått møte fredsprisvinneren Malala Yousafzai som har blitt en stemme for jenters rett til å gå på skole. Felles for dem alle er at de har gjort en forskjell for andre.

Erna Solberg / Nyttårstalen 2015

AKTUELT NÅ