NRK Meny
Normal

Her er E18-spørsmålet Oslo-kameratene ikke klarer å svare på

Oslo-kameratene Ap og MDG har satt hele utbyggingen av E18 vestover i spill men klarer likevel ikke å peke på konkrete deler av dagens plan de er mot, annet enn at de er mot.

Lan Marie Nguyen Berg fra MdG går fra intervjuet med NRK etter å ha blitt bedt gjentatte ganger om å konkretisere hvilke deler av planene for E18 de er imot.

Lan Marie Nguyen Berg fra MdG går fra intervjuet med NRK etter å ha blitt bedt gjentatte ganger om å konkretisere hvilke deler av planene for E18 partiet er imot.

Valglogo

Miljøpartiet de Grønne (MDG) har gjennom hele valgkampen sagt at de vil felle ethvert byråd som vil bygge ut E18. Da de la frem felles byregjeringsplattform med Arbeiderpartiet og SV mandag sa Lan Marie Nguen Berg at partiet også har fått med seg de andre medlemmene av Oslo-kameratene.

– Det å stoppe ny E18 er et prosjekt vi står sammen om, sa hun til VG samme dag.

Men til tross for at dette har vært en av hovedsakene til MDG i valgkampen, at utbyggingen berører mange mennesker og at planene har vært kjent i flere år, klarer ikke Ap eller MDG i Oslo å peke på en eneste konkret del av prosjektet som de er mot.

Ville ikke konkretisere og avbryter intervjuet med NRK

NRK la frem prosjektbeskrivelsen for utbyggingen av E18 vestkorridoren med spørsmål om hva konkret Lan Marie Nguen Berg og MDG ikke kan godta i foreliggende plan.

– Det vi ikke kan godta er mer kapasitetsøkning på vei inn til Oslo. Vi trenger mer plass til de som reiser kollektivt, de som sykler, de som går og de som skal leve i byen.

Men helt konkret. Her har du mulighet til å streke ut. Hva er det du ikke kan godta i planen slik den foreligger?

– Til vinteren skal vi reforhandle Oslopakke 3, og da kommer vi til å finne frem til gode løsninger som sikrer at vi ikke får mer vei inn til Oslo.

Men dere må vel ha en tanke om hva dere ikke er enige i når det gjelder den planen som foreligger nå?

– Vi har en klar tanke om hva vi ikke er enige i.

Og da er spørsmålet: hva er dere ikke enige i?

– Det er at vi ikke vil ha flere felt inn til Oslo. Vi skal ikke ha flere felt i eller inn i Oslo.

Men økning av antall felt fra Lysaker og inn ligger ikke i planen?

Her velger Berg å avslutte intervjuet. MDG ble tilbudt nytt intervju for å klargjøre eget standpunkt senere samme dag. Dette ble avslått av partiet.

MdG svarte ikke konkret på hva de er mot i planene om ny E18.

– Har diskutert mange ting

Heller ikke påtroppende byrådsleder Raymond Johansen (Ap) klarer å være konkret på hva i dagens plan for utbygging av E18 vestover han og det nye byrådet er mot.

Hva skjer med E18 nå?

Samarbeidsavtale med Rødt

Heller ikke Raymond Johansen er konkret om hva det er ved de nye planene for E18 han er imot.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Jeg gleder meg veldig til å ta fatt på å sette sammen byrådet gjennom dagen i morgen. Det er ingen tvil om at samferdsel og E18 vil være viktig. Vi må starte debatten.

Hva konkret er det det nye byrådet ikke kan godta i foreliggende plan?

Vi kan ikke godta kapasitetsøkning inn mot Oslo sentrum. Her har vi fått svært forskjellige signaler.

Har dere i det hele tatt diskutert de konkrete planene som foreligger om E18 i de tre ukene dere har forhandlet om ny plattform?

– Vi har diskutert mange ting. Vi har brukt god tid, og bekymringen vi har er luftforurensing.

Men dere har ikke snakket om noe konkret?

– Vi inntar kontorene i morgen og gleder oss til det, sier Johansen.

Solvik-Olsen: – Legg ideologi til side

De svarene får samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) til å fortvile.

Han ber om at den nye byregjeringen hever seg over det han mener er valgkampretorikk og ideologi, og beskriver konkret hva i utbyggingsplanene de ikke kan leve med slik at man kan komme videre i arbeidet med prosjektet.

– Én ting er å drive valgkamp med store overskrifter, noe annet er den situasjonen vi er i nå der vi skal forsøke å finne løsninger sammen. At de ikke klarer å peke på en eneste del av prosjektet vitner om at dette var veldig mye valgkampretorikk og lite faglighet. Vi kan ikke løse samferdselsproblemene med bare å legge prosjekter på is av ideologiske grunner sier Solvik-Olsen til NRK.

Marianne Borgens byrådstale
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger