Hopp til innhold

MDG mener den nye krisepakken forsterker miljøkrisa: – Gratulerer Frp

Stortinget har i dag vedtatt en krisepakke som vil forsterke miljøkrisa, mener MDG, som ikke kan forestå at SV stiller seg bak pakken.

twulvCVlJ9A

Une Bastholm (MDG) mener Frp har fått mest gjennomslag i krisepakken.

Foto: Vidar Ruud / NPK

– Det er bare å gratulere Frp med mange seire som vil øke utslippene i Norge over tid, sier talsperson i MDG, Une Bastholm.

Hun sier hun er svært overrasket over at SV i dag stilte seg bak krisepakken som de seks største partiene la frem i Stortinget.

Der ble de blant annet enige om å fjerne CO₂-avgifta for industrien i fire år fremover, med en gradvis opptrapping, samt utsette innbetalinger av særavgifter for drivstoffbransjen. I tillegg ber de regjeringen vurdere å utsette særavgifter knyttet til omregistrering av biler.

– Frp-valgflesk

– Her har de klart å snike inn klassisk Frp-valgflesk i det som skulle ha vært en krisepakke til bedrifter og nordmenn som sitter uten penger på grunn av en økonomisk krise.

MDG og Rødt fikk ikke være med på forhandlingene mellom de seks partiene som ble enige om krisepakken.

– Er du fornærma for at dere ikke fikk bli med?

– Jeg er ikke fornærma, men jeg syns det er synd, sier Bastholm.

Rødt sier de ikke vil støtte pakken ettersom de mener det ligger for lite til industrien.

– De store lokomotivene burde fått oppdrag nå med en gang. I tillegg burde det komme krav om at huseierne burde senke leia til bedrifter som mottar krisepakke. Her kommer det ingenting, sier Moxnes til NRK.

Stemmer ikke

Lars Haltbrekken
Foto: Terje Pedersen/Scanpix

SV mener det ikke stemmer at krisepakken er klimafiendtlig.

– For SV har det avgjørende å sikre både en bedre sosial profil på krisepakken, og på få på plass svært viktige miljøtiltak som både bekjemper den stigende arbeidsledigheten og som bekjemper klimakrisen. Og i disse forhandlingene har vi fått til begge deler. Tiltakene vil forsterke kampen mot klimakrisen, sier Lars Haltbrekken i miljø- og energikomiteen for Sv.

Han mener miljøseirene de har fått gjennomslag for på karbonfangst og lagring, flytende havvind og grønn skipsfart er i en helt annen liga enn disse små kuttene i CO₂ avgift som vil gjelde for en svært begrenset del av utslippene.

Massiv krisepakke

Stortinget jekket opp regjeringens krisepakke med et tosifret milliardbeløp i dag. Målet er å sikre de kommunale tjenestene og bidra til økt aktivitet etter krisen.

(se liste over tiltak under).

– Norsk næringsliv kjemper en hard kamp, og dere skal vite at vi spiller på lag med dere, sa Mudassar Kapur, leder av finanskomiteen på Stortinget.

Milliarder til kommuner og kompetanse

Hadia Tajik er nestleder i Arbeiderpartiet.
Foto: Frida Ravna Rømo / NRK

Hadia Tajik (Ap) la vekt på at folk som blir ledige eller permittert skal være sikker på at de kommer styrket tilbake til arbeidslivet etter pandemien.

– Vi har fått på plass en enighet om 400 millioner kroner til flere kompetansetilbud, mesteparten gjennom fylkeskommunen gjennom bedriftsintern opplæring. Da kommer det raskt ut til dem som trenger det, sa Tajik.

Hun sa at pengene kommer til å monne hos dem som er mest utsatt.

Tajik sa også at det er viktig for kommunene å få den økonomiske støtten de trenger hurtig.

– Straksbevilgningen kommer til å være på rundt 5 milliarder kroner, og det må komme mer i revidert statsbudsjett, sa Tajik.

Frps Sylvi Listhaug var også klar på sin støtte til krisepakken, spesielt tiltakene til olje- og gassindustrien og det øvrige næringslivet.

– Dette er ett nytt skritt, vi er ikke ferdig i dag. Den neste proposisjonen kommer allerede fredag, og jeg tror vi må belage oss på å jobbe hardt også fremover. Det handler om å berge Norge gjennom den verste krisen i fredstid. Det handler om å stille opp for folk og bedrifter og sørge for at det er en arbeidsplass å komme tilbake til når dette forhåpentligvis normaliserer seg, sa Listhaug.

Forhandlet om krisepakken gjennom natten

Klokken 22.00 mandag kveld kom representanter fra alle partiene på Stortinget sammen for å forhandle om forslaget til nok en krisepakke fra regjeringen. I natt ble de enige.

– Vi har fått gjennomslag for pakken regjeringen la frem, nemlig å gi en form for kontantstøtte til de bedriftene som mistet inntekten sin nærmest over natten, sier finansminister Jan Tore Sanner (H) til NRK før han fortsetter:

– Det er det viktigste vi gjennomfører. Det er mange små bedrifter og ansatte som kjemper en innbitt kamp for å redde arbeidsplassene sine.

Det er mange som nå trenger cash og ikke kreditt for å redde arbeidsplasser, og det kommer.

Finansminister Jan Tore Sanner (H) / Politisk kvarter i NRK

Om kontantstøtten til bedriftene, sier Sanner.

– De pengene som kommer inn kommer til å bli anvendt og skal settes inn på det tidspunkt som er riktig. Mitt blikk er festet på hvordan vi skal komme ut av denne krisen. Det er mange som nå trenger cash og ikke kreditt for å redde arbeidsplasser, og det kommer.

Sist oppdatert: 7. april
Sist oppdatert: 7. april

AKTUELT NÅ