Hopp til innhold

AUF til Jonas: – Slik vinner vi valget 2017

Mer skatt, mer miljø og mer frivillighet. Her er rådene AUF mener Jonas Gahr Støre må følge når han tar over som leder i Arbeiderpartiet.

AUF-leder Eskil Pedersen

AUF-leder Eskil Pedersen sier Jonas Gahr Støre står overfor store utfordringer i jobben med å reformere Arbeiderpartiet.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Vi skal vinne valget i 2017 ved å erkjenne at vi ikke kan gå til valg på det samme som vi gjorde i 2013 og satse på at det er så sterk misnøye med den nye regjeringen at vi vinner.

Avtroppende AUF-leder Eskil Pedersen er krystallklar, og mantraet han ønsker å inprente den nye partilederen i Arbeiderpartiet er like klart; fornyelse, fornyelse, fornyelse.

Han og resten av AUF mener Jonas Gahr Støre må konsentrere seg om minst fire områder når han tar over som leder for Arbeiderpartiet på lørdag.

Høyere skatt

– Vi vil ikke kunne finansiere dagens velferdsnivå om noen tiår. Jeg har tro på velferdssystemet vårt, og det har gjort at folk som faller utenfor fortsatt har et sikkerhetsnett som kan hjelpe dem tilbake til et samfunn der det er relativt like muligheter for alle. Men det er dyrt, sier Pedersen.

Derfor mener han Støre og resten av Arbeiderpartiet må tørre å ta opp det som har blitt noe av en hellig ku i norsk politikk; skattenivået.

– Det må være vår historiske oppgave å opprettholde velferdsnivået, og det er en sammenheng mellom dette nivået og hvor store inntekter staten har. Nå har vi et skattenivå som ble bestemt forrige gang Høyre satt i regjering, og som vi fortsatte med i åtte år i regjering, sier Pedersen.

Og viser til at Norge har samme skattenivå nå som i 2004.

– Det er ikke bærekraftig på sikt. Jeg mener ikke at vi skal ha massive skatteøkninger, men at de som tjener mer enn gjennomsnittet må bidra litt mer, og at de aller rikeste må være villige til å bidra med enda mer enn det.

Reformere velferdsstaten

Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre

Avtroppende partileder Jens Stoltenberg og påtroppende partileder Jonas Gahr Støre på Aps landsmøte i 2013.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

AUF-lederen sier at Arbeiderpartiet også må gå gjennom og reformere store deler av dagens velferdsstat.

– Det er veldig mye i velferdsstaten som er bra, men det er helt klart at vi i dag bruker veldig mye ressurser på dette. Et fremtidsrettet Arbeiderparti må være opptatt av at denne velferdsstaten fungerer best mulig, og at ordningene faktisk sørger for å oppfylle de intensjonene vi har, sier Pedersen.

Det betyr, ifølge AUF-lederen, at man må gå gjennom og vurdere om innretningen på tiltakene er riktige, eller om de bør endres eller justeres.

Han peker blant annet på tre områder man bør se på:

  • Barnetrygden.
  • Tiltak for å sikre ytterligere likestilling.
  • Fjerne kontantstøtten.

– Jeg mener vi bør gjøre større grep i forhold til likestilling. Det er slik at kvinner fortsatt bare tjener 85 prosent av det menn gjør, og at den største andelen som jobber deltid er kvinner. Det er ikke tilfeldig, men fordi vi har laget et system med veldig sterke kjønnsrollemønster, sier Pedersen.

Ett av forslagene til AUF er å gå fra dagens tredeling av foreldrepermisjonen, der far må ta én tredel, til en todeling der begge foreldrene tar hver sin del.

Han sier at ungdomsfylkningen også er i en diskusjon om det går an å vri barnetrygden for å se om det er mulig å bruke disse pengene på en annen måte. For eksempel gjennom å tilby gratis barnehage.

– Jeg mener også det er et stort problem at vi, etter åtte år i regjering, fortsatt har kontantstøtte i Norge. En kontantoverføring for at kvinner, og spesielt minoritetskvinner, blir hjemme fremfor å jobbe. Nå har vi fått en regjering som vil øke den. Hadde vi tatt den bort i utgangspunktet ville den kanskje ikke blitt gjeninnført, sier AUF-ledern.

Mer frivillighet

Han mener også at Arbeiderpartiet må kvitte seg med sin inngrodde skepsis mot å la frivillige slippe til som et godt tillegg til offentlige velferdsordninger.

– Det er historisk betinget, og det er en ubegrunnet holdning at denne frivilligheten er et problem. Denne kan tvert i mot være et verdifullt suplement. Dette bør være vårt svar på den privatiseringsbølgen vi ser i forhold til denne type tjenester, sier Pedersen.

Han peker blant annet på bidrag fra organisasjoner som Blå Kors innen for eksempel rusomsorgen.

– I dag er det ikke de frivillige som truer velferden, men de private og komersielle interessene. Det tror jeg et bredt spekter på Stortinget er enige i.

Miljøkampen

Eskil Pedersens siste råd til Arbeiderpartiets nye leder, er en total gjennomgang av partiets miljøpolitikk.

– Jeg tror det som kan bli vårt store prosjekt fremover, og som skriker etter politiske løsninger, er miljø. Og da handler det om mye mer enn naturvern og det å beskrive hvor alvorlig klimautfordringene er, sier Pedersen.

AUF-leder Eskil Pedersen sier AUF er helt på linje med SV i LoVeSe.

AUF-leder Eskil Pedersen er ganske sikker på at Ap går inn for varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja på neste landsmøte.

Han sier miljøpolitikken til Arbeiderpartiet også må gripe inn og integreres i andre politikkområder.

– Det handler om å gå til valg på en visjon om å bygge «Det grønne Norge». Om hva vi skal leve av etter oljen, om å investere i at industrien skal bli grønnere og at vi får en transportrevolusjon. Det handler om å bygge ut kollektivtransport, om å legge til rette for å bygge miljøvennlige bygg som produserer engergi fremfor å forbruke den, og det handler om å legge til rette for gründere utenfor oljesektoren, sier AUF-lederen før han avslutter:

– Vi står overfor store omveltninger, og det å bygge «Det grønne Norge» gjennom blant annet å bruke skattesystemet for at næringslivet blir både grønnere og levedyktig vil være i beste Ap-tradisjon.

AKTUELT NÅ