Her bryter de ut i latter i Dagsnytt 18-studio etter UD-svar

Utenriksdepartementet måtte svare for seg etter avsløringer om at de har gitt store bistandskontrakter uten anbudsrunder til tidligere ansatte. Men departementets kommunikasjonssjef ville ikke alltid svare på det programlederen spurte om.

Kommunikasjonssjef i UD, Frode Andersen, nekter å svare på programlederens spørsmål.

Det kommunikasjonssjefen i UD ønsket å svare på var noe annet enn det programlederen spurte om.

– Det jeg ønsker å svare på.., begynte UDs kommunikasjonssjef Frode O. Andersen å si etter å ha fått gjentatt samme spørsmål flere ganger fra programleder Fredrik Solvang under dagens Dagsnytt 18, men han kommer ikke lenger før både programlederen og gjestene i studio bryter ut i latter.

Selv om intervjuobjekter ofte svarer på noe helt annet enn det de får spørsmål om, er det ikke ofte de sier rett ut at de ønsker å svare på noe helt annet enn det de får spørsmål om.

Solvang ville at Andersen skulle svare på hva «relasjonsbaserte avtaler» betyr, mens kommunikasjonssjefen var mer opptatt av å svare på hva konklusjonen i et brev fra UDs kontrollenhet var.

Kritisk til bistandskontrakter

Frode O. Andersen

Kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i UD.

Foto: Utenriksdepartementet

I går skrev nemlig VG at International Law and Policy Institute (ILPI), et uavhengig institutt som ble opprettet i 2009, har 81 prosent av sin omsetting fra bistandspenger fra UD. De tre eierne, Gro Nystuen, Njål Høstmælingen og Kjetil Tronvoll, har alle vært i UD-systemet i mange år tidligere og har mye kontakter der.

Mange av kontraktene instituttet får utdelt har skjedd uten anbudsprosesser, skriver VG. I 2015 tok de tre ut 8,3 millioner kroner i lønn og utbytte fra selskapet.

Torsdag møtte UDs kommunikasjonssjef politisk redaktør i VG Hanne Skartveit til debatt i Dagsnytt 18-studio for å diskutere problematikken rundt disse avtalene.

– Vi har stor kompetanse til å drive norsk bistand, men ikke kompetanse på alt. Derfor trenger vi å knytte til oss en viss ekspertise utenifra, sa Andersen om hvorfor ILPI har fått så mange avtaler uten anbudsprosesser.

– Tror folk er sjokkert

Hanne Skartveit

Politisk redaktør i VG Hanne Skartveit.

Foto: NRK

– Vi prøver å endre en del samfunnsforhold som gjør at det blir mindre fattige og at fattigdomsutvikling bekjempes. Det må gjøres nettopp ved å få til prosjekter som faktisk fungerer. Der kan institutter som ILPI faktisk hjelpe oss.

Men Skartveit svarte med at VGs historie forteller om et privat firma som har tette bånd til UD-systemet, og som henter ut nesten tre millioner hver i lønn og utbytte i fjor.

– Jeg tror at folk er ganske sjokkert at bistandspenger som skal hjelpe fattige å komme ut av fattigdom går rett i lomma på disse tre tidligere UD-folka, sa hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger