NRK Meny
Normal

Her bommer politiet på egne responskrav

HYLLESTAD/SOGN OG FJORDANE (NRK): Sogn og Fjordane er et av seks tidligere politidistrikt der politiet ikke oppfyller egne responskrav.

Kripos sine teknikarar gjer undersøkingar ved bussen der tre personar vart drepne i Årdal

TREGE: Det tok politiet en time og elleve minutter å rykke ut til trippeldrapet på Valdresekspressen i 2013. Sogn og Fjordane er et av fylkene der politiet ikke klarer å oppfylle egne krav til responstid.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Anders Anundsen står foran en politibil

FOR LETT: Justisminister Anders Anundsen mener mye tyder på at kravene til politiet har vært for lette å innfri.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

NRK kan fredag fortelle at politiet på landsbasis knuser sine egne mål for responstid ved alvorlige hendelser, så mye at justisminister Anders Anundsen (Frp) innrømmer at kravene har vært for lette å nå.

Samtidig viser Politidirektoratets egen statistikk at enkelte politidistrikt, i enkelte tettstedskategorier, ikke klarer å nå de «rause» kravene.

Mens politiet i Oslo har som mål å komme seg til områder med mindre enn 2.000 innbyggere innen 20 minutter, er det samme målet for politiet i Sogn og Fjordane hele 45 minutter.

Blant de dårligste

Det var i Årdal, i nettopp Sogn og Fjordane, at tre personer ble drept på Valdresekspressen i 2013. En hendelse det tok politiet hele én time og elleve minutter å rykke ut til.

Tragedien førte til at politiet begynte å måle responstid. Det er disse målingene som danner grunnlaget for kravene som ble innført i 2015.

Snittet for de 80 prosent raskeste utrykningene til de mest grisgrendte områdene i Sogn og Fjordane endte på hele 54 minutter i 2015, altså ni minutter bak kravet.

Det eneste tidligere politidistriktet som gjør det dårlige, er Øst-Finnmark, der politiet i snitt brukte hele 61 minutter på de fleste utrykninger til lavbefolkede områder.

  • Sjekk ditt fylke i kartet under! Bla i kartene for å velge tettstedskategori.
Laster kart, vennligst vent...

Bla med pilene for å se ulike tettstedskategorier. Distrikter merket med rødt har oversteget kravene. Tallene er basert på 80 prosent av de raskeste utrykningene.

– Utfall som burde ha vært unngått

Bente Nesse er rådmann i Hyllestad. Bygda ligger om la to timers kjøring fra det tidligere hovedsetet i Sogn og Fjordane politidistrikt, Florø.

Bente Nesse, rådmann i Hyllestad

UFORSVARLIG: Bente Nesse, rådmann i Hyllestad kommune, mene responstiden til bygda er uforsvarlig lang.

Foto: Borgar Sagbakken / NRK

Nesse mener det er uforsvarlig at politiet i enkelte tilfeller bruker opp mot to timer på å rykke ut til kommunens rundt 1400 innbyggere.

– Det har vært noen episoder i Hyllestad i senere tid, særlig i helgen, der det har vært nødvendig å kalle ut politiet. De gangene har man sett at responstiden blir altfor lang, sier Nesse.

– I akutte situasjoner vil ting være avklaring når det har gått så lang tid. Det kan være et utfall som kunne og burde ha vært unngått, dersom politiet hadde vært der.

Laster kart, vennligst vent...

STORE AVSTANDER: Hyllestad ligger i Sogn og Fjordane, omtrent to timers kjøring fra Florø. Florø var tidligere samlingspunkt for Sogn og Fjordane politidistrikt, som fra 1. januar i år ble lagt under Hordaland. På sikt skal operasjonssentralen da legges under Hordaland, som har hovedsete i Bergen.

Setter lit til kutt

Fra 1. januar i år ble politiets 27 politidistrikt kuttet til 12. Det innebærer blant annet at Sogn og Fjordane politidistrikt blir lagt under Hordaland, med hovedsete i Bergen.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård

POSITIV: Politidirektør Odd Reidar Humlegård håper at færre og større politidistrikt skal gi bedre responstid.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Likevel mener politidirektør Odd Reidar Humlegård at det i 2016 skal bli lettere for politiet å nå ut til grisgrendte strøk. Dette fordi den såkalte «Nærpolitireformen» skal sørge for at flere patruljebiler er ute og ruller på veiene.

– Det er en utfordring for oss å være optimalt til stede landet rundt, i vårt langstrakte land. Vi håper responsmålingene skal bli et verktøy for å gjøre det bedre. Det er målet, at alle skal få en best mulig polititjeneste, uansett hvor i landet man bor, sier Humlegård.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger