Hopp til innhold

Her blir det kamp om stortingsplassene

Nå hardner det til over hele landet før neste års stortingsvalg. Disse vil kjempe om din stemme.

Stortingssalen

SALEN SKAL FYLLES: Kampen om disse plassene på Stortinget står mellom flere profilerte politikere landet over.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Innen utgangen av mars må partiene ha klare sine valglister i hver fylke. I flere viktige fylkeslag står nå kampen om stortingsplass mellom profilerte politikere. For dem er nominasjonsmøtet første hinder å passere på veien til løvebakken.

LES OGSÅ: Svært få vil ha rødgrønn regjering

I NRKs nominasjonskart kan du se hvem som allerede er nominert til stortingspartienes valgliste og hvor de store slagene fortsatt står.

SE STATUS FOR DITT FYLKE HER

Dagrun Eriksen

SLITER MED TILLIT: KRF-nestleder Dagrun Eriksen er innstilt av nominasjonskomiteen, men har slitt med tillit i hjemfylket.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Denne uken avgjøres den kanskje mest omtalte nominasjonsprosessen i forkant av neste års valg: KrF-nestleder Dagrun Eriksen og tidligere Lyngdal-ordfører Hans Fredrik Grøvan på førsteplassen til Vest-Agder KrF.

Eriksen er innstilt av nominasjonskomiteen, men foreløpige opptellinger viser at et flertall av delegatene på nominasjonsmøtet vil støtte Grøvan. KrF-nestlederen har slitt med tilliten i hjemfylket.

Hennes eget lokallag, Kristiansand KrF støtter henne ikke. Den avgjørende avstemningen kan bli svært jevn.

I Rogaland har allerede den andre nestlederen, Bjørg Tysdal Moe, trukket seg fra nominasjonsprosessen i forkant av nominasjonsmøtet.

Omkamp i Oslo SV

Også for fire år siden var det kamp mellom nåværende utviklingsminister Heikki Holmås og nåværende visepresident på Stortinget, Akhtar Chaudhry. SV sikreste stortingsplass er i spill igjen.

NRK YTRING: Kan vi stole på meningsmålingene?

Heikki Holmås trekkjer seg som leiarkandidat i SV.

LEDER KAMPEN: Utviklingsminister Heikki Holmås kan vinne kampen om stortingsplass mot nåværende visepresident på Stortinget, Akhtar Chaudhry.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Avgjørelsen faller på nominasjonsmøte 4. desember hvor alle som har betalt medlemskap innen 13. november kan være med på å bestemme.

Etter det NRK har grunn til å tro, leder Holmås kampen så langt. Mobilisering og oppmøte på nominasjonsmøtet vil avgjøre.

Troms SV: SVs åpne måte å involvere hvert enkelt partimedlem i nominasjonsarbeidet, kommer også til syne i Troms. Torgeir Knag Fylkesnes er favoritt i nominasjonskampen mot Siv Elin Hansen og Thomas Johansen.

Alle medlemmer i Troms SV kan stemme elektronisk eller per post mellom ca. 20. nov. og 13. desember. Endelig resultat er forespeilet 15. des

Regjeringsprofiler i nordnorsk kamp

Martin Henriksen

FAVORITT: Politisk rådgiver Martin Henriksen i Arbeidsdepartementet er favoritt til førsteplassen i Troms Ap.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Politisk rådgiver i Arbeidsdepartementet, Martin Henriksen og statssekretær i Næringsdepartementet, Roger Ingebrigsten er i tillegg til Kåfjord-ordfører Bjørn Inge Mo ønsket til førsteplassen til Troms Ap.

Nominasjonskomiteen er delt i tre, tidligere AUF-leder Henriksen er favoritt og toppet førsteutkastet fra komiteen.

Det kan også bli kamp om andreplassen på listen, en enstemmig nominasjonskomité vil ha stortingsrepresentant Tove Karoline Knutsen.

Spennende i hovedstaden

Det kan ligge an til spenning også i Frp, Høyre og Ap i hovedstaden. Partiene er kommet noe kortere i sine nominasjonsprosesser, men følgende synes klart:

Peter N. Myre er degradert fra sin nåværende tredjeplass til en fjerdeplass. Bystyrekollega Maziar Keshvari er innstilt på tredjeplass. Oslo Frp har i dag tre mandater på Stortinget.

LES OGSÅ Høyre enda høyere på meningsmåling

I Høyre stiller en rekke navn seg til disposisjon. Ine Eriksen Søreide, Michael Tetzschner og Nikolai Astrup ventes å toppe listen. Plassene bak er åpne og det kan bli diskusjoner om hvem som skal prioriteres på sikker plass.

Høyre kan håpe på åtte plasser

Blant annet har seniorene Inge Lønning og Astrid Nøklebye Heiberg meldt sin interesse. Oslo Høyres nominasjonsmøte er på nyåret, nominasjonskomiteen kommer med sin innstilling senere. Oslo Høyre kan håpe på åtte plasser på Stortinget.

Jan Bøhler

FLYTTET NED: Aps Jan Bøhler er flyttet ned fra en fjerde til en femteplass.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

På Oslo Aps liste er kulturminister Hadia Tajik foreslått på andreplassen Marit Nybakk har hatt i inneværende periode.

Jan Bøhler er flyttet ned fra en fjerde til en femteplass. Alle disse plassene er sikre, spenningen er knyttet til hvem som får de siste sikre plassene. Pr. i dag er ingen av AUF-kandidatene, Prableen Kaur og Vegard Wennesland, foreslått på sikker plass.

Oslo får to ekstra stortingsmandat neste periode, på grunn av endringer i innbyggertallet.

Miljøpartiet de Grønne håper denne utvidelsen kan være deres store sjanse til stortingsplass. Tidligere WWF-kjempe Rasmus Hansson er innstilt på førsteplassen. Det betyr at den nasjonale talspersonen Hannah Marcussen er vraket. Avgjørelsen faller på nominasjonsmøtet denne uken.

Også her kan alle medlemmer møte på nominasjonsmøtet. MDG regner selv med å måtte doble oppslutningen fra lokalvalget i fjor for å ha sjanse på stortingsplass.

Profilert Frp-er med ultimatum

I Troms kjemper begge de to stortingsrepresentantene Øyvind Korsberg (visepresident) og Per-Willy Amundsen (tidl. innvandringspolitisk talsperson, nå i miljøkomiteen) om førsteplassen på listen. Korsberg er innstilt på førsteplass, mens Amundsen som har stilt ultimatum om topp-plassen, foreløpig er innstilt på andreplass.

LES OGSÅ: Erik Ringnes listetopp i Hedmark V

LES OGSÅ: Pål Farstad toppar Venstrelista

Begge vil kjempe frem mot nominasjonsmøtet i februar, Korsberg er innstilt på førsteplassen av nominasjonskomiteen.

AUF-ere må kjempe i flere fylker

Eskil Pedersen

MINDRETALL: AUF-leder Eskil Pedersen kjemper mot to andre, og får kun støtte av et mindretall i Telemark.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Det er ikke bare i Oslo AUF-ere må kjempe for sikker plass. I Rogaland er Torstein Tvedt Solberg innstilt på andreplass. Et mindretall i nominasjonskomiteen ønsker seg Frode Berge.

I Telemark må AUF-leder Eskil Pedersen kjempe for stortingsplassen mot Christian Tynning Bjørnø. Nominasjonskomiteen er delt.

Stine Renate Håheim som i dag møter i Stortinget for fornyingsminister Rigmor Aasrud kjemper mot favoritt Kjersti Stenseng om tredjeplassen på listen til Oppland Ap. I Buskerud er AUF-kandidaten i kamp om femteplassen på listen.

Andre strider

Østfold Ap: Delt innstilling på Stein Erik Lauvås (8) og Tor Erik Forsberg (1) som innrømmet narkotikabruk.

Oppland Ap: Utøya-overlevende stortingsvara Stine Renate Håheim i kampvotering mot favoritt Kjersti Stenseng om tredjeplassen på Oppland Aps liste.

Rogaland Ap: Dobbelkamp: AUF-Torstein Tvedt Solberg og Frode Berge i strid om andreplassen på Rogaland Aps liste. Også kamp mellom Hege Liadal, Laila Thorsen og Therese Omdal om tredjeplassen.

Buskerud Ap: AUF-kandidat i kampvotering om femteplassen på listen til Buskerud Ap.

Vestfold H: Flåtten storfavoritt til topplassen på Vestfold Høyres liste. P4-programleder Kårstein Eidem Løvås er kandidat til fjerdeplassen. Nominasjonskomiteen har ikke innstilt ennå.

Hedmark Frp: Kampvotering om førsteplassen til Hedmark Frp. Lars Joakim Hanssen og Tor Andre Johnsen

Nordland SV: Mulig kampvotering om førsteplassen til Nordland SV. Astrid Tove Olsen innstilt til en førsteplass det var flere kandidater til.

AKTUELT NÅ