NRK Meny
Normal

– Han sto foran oss med armene ut til siden og hadde kastet våpenet

Se video fra stedet der massemorderen Anders Behring Breivik ble tatt, og hør hvordan politiet selv opplevde pågripelsen.

Video Utøya - her ble gjerningsmannen pågrepet, Håvard Gåsbakk

Innsatsleder Håvard Gasbakk var med da Anders Behring Breivik ble pågrepet, og forteller historien sin i NRKs interaktive kart.

Historien til innsatslederen Håvard Gåsbakk er en av flere historier som du kan finne i NRKs interaktive kart over Utøya.

Grafikk: Se Utøya i panoramabilder, video og grafikk

I kartet kan du finne intervjuer og informasjon koblet sammen ved hjelp av grafikk, bilder og videoer tatt da pressen fikk komme ut på øya mandag 3. oktober.

I et skogholt sør på øya, like ved Skolestua der 47 livredde mennesker gjemte seg, pågrep politiets beredskapstropp Anders Behring Breivik. Da hadde han skutt rundt seg i over én time og drept 69 mennesker på Utøya.

Les også: – Vi ligger og kjenner kruttrøyken mens vi hører skudd og skrik

– Så prosjektilnedslagene i vannet

Beredskapstroppen hadde akkurat ankommet øya i to sivile båter da den andre troppen, som også hadde med seg to lokale polititjenestemenn, oppdaget gjerningsmannen.

– Vi så at det ble skutt og vi så nedslagene av prosjektilene i vannet. Da forsto vi at en av gjerningsmennene var der. Da gjaldt det å ta seg dit raskest mulig å få pågrepet ham, forteller innsatsleder Håvard Gåsbakk i Nordre Buskerud politidistrikt til NRK.

Han forteller at taktikken er klar i slike situasjoner. Politiet skal gå mot trusselen så raskt som mulig.

Snakket til politiet da han overga seg

De bevæpnede politifolkene løp derfor sørover på øya i retning av skuddene mens de ropte «Politi! Politi!». Ifølge politiets egne logger tok det bare to minutter fra de var gått i land på Utøya til gjerningsmannen var på grepet.

Les også: Her er bildene fra Utøya etter 22. juli

– Idet vi kunne se ham, ble han anropt. Vi tok oss igjennom litt uoversiktlig lende, og han sto foran oss med armene ut til siden og hadde kastet fra seg våpenet, forteller Gåsbakk, som selv var til stede under pågripelsen kl. 18.27 den 22. juli.

Anders Behring Breivik overga seg til politiet uten å gjøre motstand.

– Sa han noe da han ble pågrepet?

– Ja, det gjorde han, men jeg vil ikke gå inn på hva han sa. Det kommer vel fram etter etterforskningen, svarer innsatslederen.

Utøya - pågripelsesstedet

I dette skogholtet ble Anders Behring Breivik pågrepet klokken 18.27 den 22. juli.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Tidligere har VG skrevet at gjerningsmannen skal ha sagt til politiet at han så på dem som brødre og at han ikke var ute etter dem da han ble pågrepet. I tillegg skal Breivik ha forklart at terrorangrepene var et statskupp og at målet var å ramme Arbeiderpartiet som han mener islamiserer Norge.

NRK har også kunnet fortelle hvordan beredskapstroppen var sekunder fra å skyte Breivik like før han ble formelt pågrepet.

Grunnen var at 32-åringens bekledning kunne tyde på at han hadde sprengstoff på kroppen, har kilder i politiet opplyst til NRK.

Breivik kom gående mot politiet med armene ut mot siden for å vise at han var ubevæpnet. Selv om han fikk ettertrykkelig beskjed om å stanse, gikk han videre.

Beredskapstroppen var da nær ved å skyte ham da en av polititjenestemennene i siste sekund så at Behring Breiviks vest med stor sannsynlighet ikke var fylt med sprengstoff.

Les også: – Det var ingen andre levende igjen på øya enn oss

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger