NRK Meny
Normal

Her betaler servitører depositum for uniformen

Ansatte på uterestauranten Lekter’n på Aker Brygge betaler depositum for en «utstyrspakke». De fleste får pengene tilbake, sier ledelsen. En umoralsk praksis vi ser stadig mer av, mener Fellesforbundet.

Uniform på Lekter'n

UNIFORM: Denne blå T-skjorten er en del av utstyrspakken ansatte på Lekter'n betaler inn depositum for.

Foto: Milana Knezevic / NRK

Sola skinner på Aker Brygge. På uterestauranten Lekter'n står smilende servitører kledd i blå T-skjorter klare til å ønske gjester velkommen. T-skjortene har de selv lagt ut penger for, gjennom en depositumsordning

Jørn Bertelsen

PENGER TILBAKE: De fleste ansatte får depositumet tilbake, sier Jørn Bertelsen.

Foto: Milana Knezevic / NRK

– Ansatte får utlevert en pakke uniformseffekter som de skal bruke på jobb. Dette er klær som tilhører arbeidsstedet og som skal returneres når de er ferdige med arbeidet sitt, forklarer Lekter'ns økonomidirektør Jørn Bertelsen.

Hva er depositumet?

– De betaler vel 400–450 kroner for en pakke med nødvendige T-skjorter, så de kan skifte og gå på jobb to dager etter hverandre med ren T-skjorte. I tillegg har de et forstykke og noen andre mindre effekter som inngår i hele pakken, som gjør at de fremstår som en uniformert servitør.

Kritiske

Ifølge Bertelsen driver flere andre i restaurantbransjen på samme måte. Og Lekter'n har hatt ordningen i mange år:

Tore Skjeldstadaune

– UMORALSK: Fellesforbundet er kritiske til depositumspraksisen, sier Tore Skjelstadaune.

Foto: Milana Knezevic / NRK

– Det er for å sikre at de ansatte tar vare på tøyet og returnerer det til oss. Vi bruker disse klærne igjen.

Tore Skjelstadaune, leder i Fellesforbundets avdeling for restaurantarbeidere, sier han har hørt om flere andre steder som ber ansatte om å betale depositum for arbeidsutstyr. Fellesforbundet er kritiske til praksisen, som Skjelstadaune sier har blitt vanligere de siste årene.

– Det er vel ikke ulovlig, men det er i alle fall umoralsk for å si det forsiktig, sier han.

– La oss si du må betale et depositum på 7–800 kroner for en T-skjorte og en bukse, som du bruker hele sommeren. Da er det i praksis utslitt, kanskje ødelagt og hullete. Når du er ferdig etter sommersesongen og skal levere det inn, sier bedriften bare «dette er ødelagt, du får ikke igjen pengene».

– Ikke vanlig praksis

Depositumsordninger er ikke vanlig praksis blant medlemmene til NHO reiseliv, sier kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad.

– Vi organiserer flere tusen bedrifter i utelivs- og hotellnæringen. Det er veldig vanlig å ha arbeidsklær. Men det vanlige er at bedriften enten gir en godtgjørelse for at ansatte bruker egne klær, eller stiller med arbeidstøy.

Merete Habberstad

– IKKE VANLIG: NHO reiselivs medlemmer pleier ikke bruke ordningen, sier Merete Habberstad.

Foto: Milana Knezevic / NRK

Tilbake på Aker Brygge sier Jørn Bertelsen at Lekter'n driver en ren depositumsordning, og at i de fleste tilfeller får ansatte pengene sine tilbake.

– Hvis man unnlater å levere tilbake effekter så vil det kunne foretas en justering av dette. Det er en ren kostnad for klærne i forhold til hva vi har av kostnader for klærne. Da kan det være at det blir det. Men da skyldes det i stor grad at den ansatte har vært uansvarlig med klærne eller beholder dem.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger