Hennes syke datter døde: Nå spør Marianne Marthinsen (Ap) statsministeren om abortloven

I et skriftlig spørsmål til statsminister Erna Solberg forteller Ap-politiker Marianne Marthinsen om sin alvorlig syke datter som døde bare 15 måneder gammel.

Marianne Marthinsen

PERSONLIG: – Det har blitt personlig. Statsministeren har en uke til å svare for seg, skriver Ap-politiker Marianne Marthinsen på sin åpne Facebook-profil.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

«For noen år tilbake fødte jeg en datter. Hun var alvorlig syk og døde bare 15 måneder gammel. Tilstanden hennes var muligens genetisk betinget og gjentagelsesrisikoen er ukjent».

Slik innleder Marthinsen to skriftlige spørsmål i til statsminister Erna Solberg. Spørsmålene handler om den de siste ukene mye omtalte abortlovens paragraf 2c.

På sin åpne Facebook-profil har Ap-politikeren lagt ut et bilde av brevet til statsministeren.

– Det har blitt personlig. Statsministeren har en uke på seg til å svare, skriver Marthinsen.

Spør om «levedyktighet»

Marthinsen spør:

  1. Dersom jeg blir gravid igjen og det viser seg at fosteret har samme tilstand, mener statsministeren at jeg selv skal få avgjøre om svangerskapet skal gjennomføres?
  2. Hva mener statsministeren med begrepet «levedyktig»? Hvor lenge mener hun at barnet må antas å leve for at det skal regnes som levedyktig?

Abortloven ligger an til å bli den mest kontroversielle saken når KrF skal forhandle om å bli en del av Solberg-regjeringen. Solberg, som har fått fullmakt av Høyres stortingsgruppe, har vært positiv til å fjerne paragrafen og til å støtte et forbud mot tvillingabort.

Allerede fredag skrev VG at Høyre har en skisse til løsning klar. Skissen går ut på at dagens paragraf 2 c erstattes med en ny paragraf som baserer seg til at svangerskapet kan avbrytes etter uke 12 «hvis fosteret ikke er levedyktig».

Helseminister og Høyre-nestleder Bent Høie understreker overfor NRK at de samtidig vil sørge for at nemndene, som avgjør om kvinner kan få abort etter fristen for selvbestemmelse, skal legge større vekt på kvinnens vurdering av egen situasjon.

– Det har preget meg

Før stortingsvalget i 2017 ble Marianne Marthinsen portrettert på NRK radio.

På spørsmål om hva i hennes eget liv som i størst grad har preget hennes politiske standpunkt, svarte hun:

– Jeg tror nok jeg må svare det å tidlig oppleve å få et multifunksjonshemmet barn som døde etter ganske kort tid. Det har preget meg og måten jeg tenker på. Det har preget meg som politiker også, sa Marthinsen.

NRK har forsøkt å komme i kontakt med Marthinsen i denne saken, men har foreløpig ikke lykkes.

Omstridt

Et viktig poeng bak KrFs krav om å fjerne paragraf 2 c er at barnets egenskaper ikke skal avgjøre om det innvilges abort, eller ikke.

Det er imidlertid høyst usikkert om Venstre og Frp vil bli med på Høyres skisse til løsning.

Og selv om de fire partiene skulle bli enige i forhandlingsrommet, er det slettes ikke sikkert at en eventuell lovendring blir vedtatt i Stortinget.

Erna Solberg om abort-løfte til KrF

Erna Solberg om abort-løfte til KrF

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger