Hopp til innhold

Politiet glemte ladd våpen i ulåst bil - Spesialenheten henlegger saken

Politifolkene glemte automatvåpen i en ubevoktet, ulåst bil på tomgang, mens de lette etter en mann som truet med å sprenge Stortinget. Spesialenheten har valgt å henlegge saken, til tross for kritikk mot politiførstebetjenter.

Politiets våpen synlig i åpen bil

Våpenet, en MP5 maskinpistol, lå mellom førersetet og passasjersetet i politibilen som sto parkert.

Foto: Simon Solheim / NRK

Natt til 13. februar i år ble det satt i gang en massiv politiaksjon, etter at en mann skulle ha truet med å sprenge Stortinget. Blant tiltakene som ble iverksatt i den omfattende aksjonen, var å stenge av Stortinget med sperringer.

Til tross for at mannen som skulle ha kommet med truslene ikke var pågrepet, ble sperringene i gatene rundt Stortinget etter hvert fjernet. Kun de innerste sperringene rundt Stortinget stod igjen, innenfor disse samlet det seg en rekke politifolk. Noen meter unna stod politibilene.

Da NRK var på stedet denne morgenen, ble det oppdaget et automatvåpen med magasin og patroner i, som lå fullt synlig fra utsiden av bilen, mellom førersetene.

20 minutter uten bevoktning

Bilen stod utenfor sperringene, der publikum kunne ferdes fritt, med motoren på, og den ene døren på gløtt. Det var ingen overvåkning av bilen og våpenet på dette tidspunktet.

Først etter om lag 20 minutter at våpenet ble hentet ut av en av politifolkene på stedet.

Spesialenheten for politisaker startet etterforsking etter NRKs oppslag. De varslet at de ville se nærmere på hendelsen. Professor og forsker ved Politihøgskolen i Oslo, Tor-Geir Myhrer, bekreftet også at hendelsen, slik NRK beskrev den, ikke var i tråd med politiinstruksen.

Drøye seks måneder senere foreligger Spesialenhetens avgjørelse. I den kommer det fram at to politiførstebetjenter har vært under etterforskning, disse var av- og påtroppende objektledere for aksjonen ved Stortinget.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bilen med våpenet sto ubevåket ved Stortinget

Bilen sto ubevåket og NRKs reportere kunne gå helt inntil bilen med våpenet i uten at noen reagerte.

Foto: Simon Solheim / NRK

«Regner med dere overtar denne»

I rapporten, som NRK har fått tilgang til, beskrives det også hvordan våpenet ble glemt igjen i forbindelse med at ansvaret for aksjonen ble overlevert en ny politiførstebetjent som kom til stedet.

Ved overleveringen, som skjedde i bilen, skal den avtroppende objektlederen ha lagt fra seg våpenet og sagt «jeg regner med at dere overtar denne». Ifølge rapporten ble imidlertid ikke dette oppfattet av de to andre politifolkene i bilen.

I rapporten fra Spesialenheten heter det at de to objektlederne erkjenner at overleveringen dem imellom ikke ble så god som den kunne være. Det heter også at det ikke er noen faste rutiner for overlevering av våpen i Oslo-politiet.

«Kunne enkelt vært borttatt»

Totalt mener Spesialenheten at det ladde våpenet lå ubevoktet i et tidsrom på cirka 20 minutter. Det slås fast at dette ikke er i henhold til politiets våpeninstruks, og at våpenet «kunne vært enkelt borttatt».

Det rettes også kritikk mot politiførstebetjenten som overleverte våpenet, og Spesialenheten mener vedkommende opptrådte uaktsomt i situasjonen.

Likevel mener ikke Spesialenheten at hendelsen var et så stort avvik av akseptabel oppførsel, at det kvalifiserer til å kalles «grov uaktsomhet i tjenesten».

Tjenestemannen trodde selv han hadde overlevert våpnene, og tvilen rundt dette gjør at Spesialenheten henlegger saken etter bevisets stilling.

Også politiførstebetjenten som overtok ansvaret for sikringen av Stortinget får kritikk. Men av samme grunn henlegges også saken mot henne, fordi det ikke kan bevises hvem som sa hva i forbindelse med overleveringen av våpenet.

– Anbefaler en vurdering av rutinene

Rapporten er underskrevet av leder Jan Egil Presthus og juridisk rådgiver Rune Fossum. Fossum vil ikke kommentere saken ut over det som står i rapporten, men sier til NRK.no at det ikke er første gang de vurderer slike saker hos Spesialenheten.

– Vi har hatt lignende saker, ja. Dette har nok skjedd før.

– Dere skriver at saken nå sendes til Oslo for vurdering av administrative rutiner. Ligger det en anbefaling i det?

– Ja. Vi mener at det her er noe som bør endres. Så er det opp til politimesteren, han har myndighet til å endre rutiner og eller opprette en personalsak, hvis han mener det er grunnlag for det, svarer Fossum.

Visepolitimester i Oslo, Roger Andresen, sier til NRK.no at våpenet ikke var forsvarlig oppbevart da det lå i bilen, men at glippen ikke får noen konsekvenser for de to politifolkene som var involvert.

– Dette var ikke heldig, men uaktsomheten var ikke så grov at den rammes av en straffebestemmelse. Det er liten tvil om at de to vil være meget nøye på at slike ting ikke skal skje igjen.

– Reglene kan vanskelig gjøres strengere

visepolitimester Roger Andresen

Visepolitimester Roger Andresen sier at hendelsen ikke får noen konsekvenser for de to politifolkene.

Foto: Kjell Herning / NRK

Han sier politiet nå skal lese nøye gjennom det Spesialenheten skriver.

– Rutinene ved Oslo politikammer er så strikte og strenge at hvis man følger dem, skal ikke ting som dette skje.

– Men Spesialenheten anbefaler dere å ta en vurdering av rutinene..?

– Vi skal lese gjennom vurderingen deres en gang til, men de reglene vi har og de rutinene vi har er meget strenge og baserer seg både på sentrale og lokale regler. Det er vanskelig å se at de kan gjøres strengere, svarer han.

– Hva med opplæringen?

– Den opplæringen vi har på skytevåpen følger også strikte regelverk og håndteringen av våpen har en stor plass der, sier Roger Andresen.

AKTUELT NÅ