NRK Meny
Normal

Hemmelig PST-vitne i terrorsaken

En PST-tjenestemann som hadde kontakt med den tiltalte 24-åringen fra Østfold før han dro til Syria, vitnet anonymt i Oslo tingrett onsdag. – Ved første møte gjorde han et godt inntrykk, fortalte tjenestemannen.

Statsadvokat Geir Evanger sitter i rettssalen i Oslo tingrett

HEMMELIG VITNE: Statsadvokat Geir Evanger i rettssalen i Oslo tingrett

Foto: Olav Døvik / NRK

Pressen og andre tilhørere måtte sendes til et rom ved siden av hvor lyden ble overført, og bare dommeren fikk vite navnet hans.

– Det er jo litt spesielt med et vitne som skal være anonymt. Jeg vet ikke om vi skal blende vinduene eller noe, spurte dommeren før rettsmøtet startet.

– Positivt inntrykk

Vitnet fra PST forklarte retten om kontakten med den tiltalte 24-åringen før han dro til Syria, og sa de tok kontakt med ham på bakgrunn av ting han hadde postet en Facebook-profil.

– Da ringte jeg til ham, og sa at jeg var fra PST. Han var positiv til samtalen, og var villig til å ta en prat, fortalte vitnet fra PST.

Han fortalte videre at tiltalte gjorde et godt innrykk, at det virket som han forstod forskjellen på rett og galt, og at de derfor tonet ned bekymringen.

Deretter møttes de kun ved én annen anledning.

– Alt vi gjorde var i et forebyggende perspektiv. Vi hadde en avtale om å møtes i august, men da dukket han ikke opp. Etter det møttes vi ikke.

Hadde kontakt

– Det var viktig å verne identiteten til denne personen slik at ikke navn eller hans utseende blir avslørt. Men tiltalte skal sitte i salen og alle er på plass. Det er bare tilhørerne som vil sitte i et tilstøtende rom og det er kun rettens leder som får navnet på vedkommende, fortalte statsadvokat Geir Evanger til NRK før rettssaken startet onsdag.

– Kan du si noe om hvilke rolle denne personen har hatt?

– Denne personen har snakket med tiltalte ved et par anledninger, som vi tidligere har vært inne på og som han selv har forklart om denne bekymringssamtalen og også da en kontakt etter den også.

Tiltalte fortalte under sin forklaring på mandag at PST tok kontakt med ham våren 2013 fordi de var bekymret. PST reagerte på at 24-åringen hadde gitt uttrykk for ekstreme meninger på Facebook og at han hadde kontakt med sentrale personer i islamistmiljøet i Oslo.

Legger frem bildebevis

Senere på sommeren hadde PST også et møte med tiltalte der han ble spurt om han ville bli deres informant. Men dette ble det ikke noe av.

Etterforskningslederen fra PST vil i dag også legge fram deres bevis mot tiltale. Blant annet vil retten få se bilder som tiltalte selv har lagt ut på Facebook der han poserer med våpen i Syria.

Tiltalte innrømte i sin forklaring til retten at bildene var av ham selv.

– Facebook-dialogen og bildene har hele tiden vært et svært viktig bevis. Det som blir viktig nå er at man får sydd bildet litt mer sammen og tiltalte har tross alt gått ganske mye lengre i sin egen forklaring, sier Evanger og sikter til at tiltalte valgte å fortelle flere ting til retten som han ikke tidligere har sagt i politiavhør.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger