Hopp til innhold

Helsevesenet på Vestlandet advarer mot selvmordsøkning

Helse Fonna mener at nedgangstidene i oljebransjen utgjør en høyrisiko for selvmord. Menn er mest utsatt.

Kenneth Eikeset, Helsefonna

– Menn er mest i faresonen, sier psykiater Kenneth Eikeset om at nedgangstidene i oljebransjen kan føre til flere selvmord.

Foto: Eirik Dankel / Helsefonna

– Det er en klar sammenheng mellom økonomiske nedgangstider og tall på selvmord, heter det i en Facebook-video Helse Fonna har lagt ut for å informere om faresignalene.

For mange i Hordaland og Rogaland er livet snudd på hodet etter bråstansen i oljeeventyret. Over 15.000 oljejobber har forsvunnet og tallet vil trolig stige til 30.000 innen kort tid.

– I situasjonen vi har hatt på Vestlandet med økende arbeidsledighet innen offshorebransjen så er det ikke utenkelig at vi vil få en økning i andelen selvmord, sier psykiater Kenneth Eikeset i Helse Fonna til NRK.

Helse Fonna administrerer sykehus og institusjoner i Haugaland, Sunnhordland og deler av Hardanger. I dette området er det allerede 50–60 selvmord i året. Andre eksperter på Vestlandet har allerede advart mot økt selvmordsfare.

– Mister status og anseelse

– De viktigste risikofaktorene er arbeidsledighet, økonomiske vanskeligheter og problemer i samliv med samlivsbrudd, sier Eikeset.

Han forklarer at det er viktig for alles psykiske helse å ha en meningsfull hverdag. Mange føler at de ikke er til nytte i samfunnet når de mister jobben.

– Det å være arbeidsledig vil fort kunne oppfattes som at en mister status og anseelse i nærmiljøet. En kan få opplevelsen av ikke å bety så mye, forklarer psykiateren.

Ansatte i oljenæringen har dessuten ofte vært vant med god økonomi og det kan bli dramatisk for selvfølelsen når de brått må legge om til langt mindre lukrative vaner.

– Det er helt klart at for noen er det å ha mindre penger å benytte en kjempeutfordring fordi de kan ikke presentere seg utad slik de har gjort tidligere. Men det kommer også an på hvilken tilnærming en har til livet, sier Eikeset.

Menn mest i faresonen

De fleste som mister jobbene sine i oljebransjen er menn, og de oppsøker sjelden hjelp.

– Vi vet at i forhold til selvmord har menn en betydelig høyere risiko for selvmord. Kvinner har flere selvmordsforsøk, mens menn velger ofte metoder som er relativt dramatiske. Sannsynligheten for at det kun ender opp med et selvmordsforsøk er betydelig mindre hos menn, forklarer Eikeset.

Det kan likevel være svært vanskelig å fange opp risikotilfellene, fordi få av dem som tar livet sitt har hatt kontakt med sykehus og psykisk helsevern.

De fleste har likevel vært i kontakt med fastlege og annet helsepersonell på grunn av somatiske plager, søvnproblemer, og bekymringer om andre helseproblemer.

Helse Fonna har foreløpig ingen tall som viser at flere har tatt sitt eget liv i kjølvannet av oljekrisen.

– Det kan vi si noe mer sikkert om over tid, når vi får tall for 2016, om det har vært en økning eller ikke.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT