Hopp til innhold

Helseministeren varsler strengere nasjonale tiltak

Omikron sprer seg og delta-smitten stiger. Både kapasiteten i helsetjenesten og testkapasiteten er presset flere steder. Helseministeren varsler strengere nasjonale tiltak i morgen.

Koronapressekonferanse etter statsministerens redegjørelse i Stortinget

TILTAK: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) varsler flere nasjonale tiltak tirsdag,

Foto: Heiko Junge / NTB

– Det blir tiltak vi vil merke i hverdagen vår, sier Kjerkol til NRK.

Ifølge helseministeren er det nå nødvendig med nye kontaktreduserende tiltak. Hun begrunner dette med kapasitetsproblemer i deler av helsevesenet, og kapasiteten for testing og smittesporing.

– Situasjonen er krevende og det er bakgrunnen for at vi nå ser på nye tiltak. Vi har en helsetjeneste som står i et spenn og målet vårt er å ha kontroll på pandemien, i form av at kommunene og sykehusene klarer å gi forsvarlig helsehjelp, sier hun.

Hun vil ikke gi flere detaljer om hvilke tiltak som kommer, utover at det er snakk om kontaktreduserende tiltak.

– I morgen kommer det nye beslutninger om tiltak. Vi er nødt til å se på de faglige rådene vi får i løpet av dagen. Situasjonen er begrunnet i høy smitte av deltavarianten som er den dominerende virusvarianten i Norge og vi har fått omikron på toppen av det, sier helseministeren.

Nesten 300 på sykehus

Mandag var 295 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge, viser dagens tall fra Helsedirektoratet. Det er 33 flere enn fra sist oppdatering som var på fredag,

– Er vi på vei inn i en ny nedstenging?

– Vi er ikke på 12. mars 2020-nivå, men vi har en situasjon der helsetjenesten vår er på strekk. Vi har også et høyt sykefravær i stat og kommune, så vi er nødt til å se på den helhetlige situasjonen, slik at pasientene i Norge får forsvarlig helsehjelp, sier Kjerkol.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet bekrefter til TV 2 at de har levert sine anbefalinger om nye strengere tiltak til regjeringen.

Problemer med mange nærkontakter

Også Folkehelseinstituttet (FH) jobber med anbefalinger til regjeringen

– Vi ser at det er veldig krevende for kommune å få til den nøyaktige smittesporingen og det ekstra som er med testing rundt omikron-tilfellene. Årsaken til det er at mange har mange nærkontakter, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

Foto: Berit Roald / NTB

Det er så langt bekreftet 19 tilfeller av omikron-varianten i Norge. I tillegg er det flere titalls mistenkte tilfeller.

– Vi forventer at vi kommer til å se flere omikron-tilfeller fremover og hvis det er sånn at den er betydelig mer smittsom så vil omikron overta for delta i løpet av noen uker fremover, sier Vold.

Oslo-bydel sliter

I Oslo sprer omikron-varianten seg raskt. Først etter et julebord på Aker Brygge, og nå på Steinerskolen på Hovseter i bydel Vestre Aker.

Jorunn Thaulow, bydelsoverlege i Vestre Aker, Oslo

SLITER: Jorunn Thaulow, bydelsoverlege i Vestre Aker sier de sliter med å holde kontroll på situasjonen.

Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

Bydelsoverlege i Vestre Aker, Jorunn Thaulow, sier de sliter med å holde kontroll på situasjonen.

– Tiltakene er ikke tilstrekkelige sånn som det er nå, sier Thaulow til NRK.

Hun sier at folk har for mange nærkontakter nå til at bydelen klarer å følge opp alle tilfeller av mistenkt omikron.

Helseministeren svarer at dette er bakgrunnen for at de varsler kontaktreduserende tiltak tirsdag.

Flere får dose tre raskere

Flere europeiske land har valgt redusert intervallet med andre og tredje vaksinedose til tre måneder. I tillegg vurderer flere lang å fremskynde vaksineringen av yngre grupper med dose tre.

Her hjemme planlegger regjeringen å gi dose tre til alle før påske.

– På bakgrunn av råd fra FHI har vi valgt å kutte intervallet fra seks måneder til fem måneder for dem som er under 65 år, sier Kjerkol.

Mandag kveld opplyser Helsedepartementet i en pressemelding at regjeringen også endrer intervallet mellom dose 2 og oppfriskningsdosen for alle ned til 45 år, voksne med alvorlige underliggende sykdommer og ansatte i helse- og omsorgstjenesten.

TISK krevende for kommunene

Mandag ettermiddag hadde Kjerkol et møte med statsforvalterne om situasjonen rundt om i landet.

– I den runden jeg har hatt med statsforvalterne i dag var tilbakemeldingene at kommunene opplever TISK (Testing, isolasjon, smittesporing og karantene) som veldig krevende. Et system for omikron og et system for delta tror jeg ikke vi kan fortsette med. Her er vi nødt til å se på situasjonen, og derfor kommer vi også med nye tiltak i morgen, sier Kjerkol.

Det siste døgnet er det registrert 2576 koronasmittede i Norge. Det er 855 flere enn samme dag i forrige uke.

– Det er bakgrunnen for at jeg varsler at vi kommer med tiltak i morgen som vil være, svarer helseminister Kjerkol.

Ber om gult nivå

Høye smittetall og rekordhøyt sykefravær fører til en presset situasjon i skoler og barnehager flere steder.

Skolens landsforbund ba tidligere i dag at trafikklysmodellen blir innført igjen. De ønsker gult nivå i hele landet fra i dag.

– Det eneste riktige nå, er å gjeninnføre trafikklysmodellen på gult nivå over hele landet. Ikke vent til fredag, gjør det i dag, sier forbundsleder Mette Johnsen Walker i en pressemelding.

Påtroppende forbundsleder i Skolenes landsforbund, Mette Johnsen Walker.

Forbundsleder i Skolenes landsforbund, Mette Johnsen Walker.

Foto: Skolenes landsforbund

Helseministeren vil ikke svare på om det er aktuelt å gjeninnføre trafikklysmodellen.

– Nå skal regjeringen ta beslutning knyttet til de faglige rådene vi får. Vi må ta en helhetsvurdering og da kommer vi tilbake til de ulike tiltakene i morgen, sier Kjerkol.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger