Hopp til innhold

Helseministeren sier kommunene må ta grep i eldreomsorgen

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol sier norsk eldreomsorg er for dårlig flere steder og at kommunene må rydde opp.

Ingvild Kjerkol taler på helsekonferanse

VIL HA BEDRE ELDREOMSORG: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol taler på helsekonferansen til KS.

– De som ikke gir god nok eldreomsorg dere må ta grep, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i sin årlige tale til kommunenes interesseorganisasjon KS.

Hun fortsetter:

– Samtidig skal jeg sørge for at staten bidrar til at vi sammen når målene om en trygg og god alderdom.

NRK Brennpunkt har i flere programmer satt søkelys på kritikkverdige forhold i norske eldreomsorg.

– Historiene som har kommet frem de siste ukene er eksempler på at eldreomsorgen ikke er god nok alle plasser, og det gjør selvsagt sterkt inntrykk, sier Kjerkol.

Les også Ansatte på norske sykehjem varsler om uverdige forhold

Svanhild Furre Johannessen

Senest torsdag meldte NRK om at neste halvparten av beboerne på norske sykehjem er underernært.

– Nå må du våkne, Kjerkol

Bård Hoksrud i Fremskrittspartiet sier han er lei av å høre lovnader og tomme ord fra helseministeren, uten at det kommer noen handling.

Nå må du våkne, Kjerkol. Du ber kommunene ta mer ansvar, men glemmer at du er helseminister og må ta ansvar selv. Det eneste eldreomsorgen har fått fra Kjerkol er store kutt. Da er det ikke overraskende at vi har sett så mange grusomme saker i eldreomsorgen den siste tiden, sier han.

Bård Hoksrud

Bård Hoksrud i Frp.

Foto: JOHN-ANDRE SAMUELSEN / NRK

Kjerkol har blant annet tatt til orde for at flere eldre skal bo hjemme lenger.

De siste ukene viser at vi allerede har altfor mange eldre som bor hjemme, når de åpenbart skulle hatt plass på sykehjem. Hvis ikke Kjerkol tar ansvaret sitt snart, vil sakene vi har sett i eldreomsorgen bare være starten på en flodbølge av triste saker i eldreomsorgen, sier Hoksrud.

Han mener de ansatte trenger bedre lønn, Norge trenger flere utdanningsstillinger til helsesektoren og mer penger til sykehjemsplasser og kvalitet i tjenestene.

Kjerkol leverer ikke på noen av områdene, sier han.

Opposisjonen krever handling

Kristelig Folkepartis leder Olaug Bollestad mener helseministeren er mer opptatt av å holde festtaler enn å løse problemene i eldreomsorgen.

– Kjerkol tar ikke innover seg den største utfordringen vi har, nemlig mangel på ansatte til å ta seg av våre eldre og sikre trygg behandling. Det er ikke godt nok!

Olaug Bollestad

Leder i Kristelig folkeparti Olaug Bollestad.

Foto: Roy Pettersen / NRK

Helseministeren har nylig bedt folk om å planlegge sin egen alderdom. Torsdag understreket hun at regjeringen ønsker å legge til rette for at folk kan bo i eget hjem så lenge som mulig.

– Kjernen i vår Bo-trygt-hjemme-reform er at eldre skal få bo i egen bolig hvis de kan og vil. Målet er at det skal være trygt og godt å bo hjemme, sier Kjerkol torsdag.

Bollestad mener regjeringen ikke har lagt til rette for dette.

– Kjerkol sier at hun ønsker at våre eldre skal kunne bo trygt hjemme. Samtidig fjernet hun penger til trygghetsboliger og investeringstilskuddet til omsorgsboliger i deres foreslåtte statsbudsjett.

Også Rødts helsepolitiske talsperson Seher Aydar mener helseministeren umiddelbart må ta grep for å bedre eldreomsorgen.

– Vi har et massivt pasientsikkerhetsproblem i kommunehelsetjenesten.

Seher Aydar

Helsepolitisk talsperson i Rødt Seher Aydar.

Foto: Ihne Pedersen

– Kjerkol kan gjerne komme med visjoner om framtidas eldreomsorg, men det vi trenger å høre fra henne akkurat nå, er hva hun skal gjøre for alle de folka som ikke får den hjelpa de trenger til helt grunnleggende behov, sier Aydar.

Rødt-politikeren er også bekymret konsekvensene av helseministerens varslede kutt for sykehusene.

– Kommunehelsetjenesten er blitt oversvømmet av nye oppgaver i takt med effektiviseringa i sykehusene. Ressursene har ikke fulgt med. Det går ut over eldre og pleietrengende.

– Når det nå er varslet kutt i sykehusene vil det forverre situasjonen i kommunene. Dette går ikke lenger, sier Aydar.

Les også Derfor brukte NRK skjult kamera på sykehjemmet

Skjulte opptak fra et rom på Furuheim sykehjem i Larvik dokumenterer hva slags pleie beboeren får.

Mange er opprørt

Historiene NRK Brennpunkt har avslørt har ført til sterke reaksjoner fra flere enn politikere.

Den kjente skuespilleren Lise Fjeldstad var tirsdag sint på helseministeren i et intervju med NRK.

– Da jeg så det ble jeg helt nummen. Det var en brutalitet i det, en menneskeforakt. Det er skremmende. Hva slags samfunn er det vi er på vei inn i? spurte Fjeldstad.

Lise Fjeldstad er sjokkert over behandlingen av eldre og uttaler sin sinne over Ingvild Kjerkol.

Lise Fjeldstad er sjokkert over behandlingen av eldre og uttaler sin sinne over Ingvild Kjerkol.

Når det gjelder kritikken fra Lise Fjeldstad sier Kjerkol torsdag til NRK:

– Jeg deler hennes engasjement for en bedre eldreomsorg. Hun er jo kunstner og bruker sterke følelsesmessige uttrykk, men jeg synes det er en avsporing. Det her handler ikke om kynisme eller mangel på empati, sier helseministeren.

– Vi står nesten alle i krevende pårørende-situasjoner. Det er Norge som fellesskap som må løse denne store endringen med at vi blir flere eldre og færre til å løse oppgavene, tilføyer hun.

AKTUELT NÅ