Hopp til innhold

Høie godkjenner blodprøve som kan avdekke Downs syndrom

Helseministeren godkjenner ufarlig blodprøve som alternativ til fostervannsprøve som kan føre til spontanabort. KrF frykter det kan føre til et kaldere samfunn.

Gravid kvinne
Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix

Gravide som allerede har fått påvist høy risiko for at fosteret har kromosomavvik, får i dag tilbud om fostervanns- eller morkakeprøve. Risikoen for spontanabort er på 0,5 -1 prosent. Det er kvinner i denne gruppen som nå skal få tilbud om denne blodprøven, en såkalt NIPT-test.

Helseminister Bent Høie

Helseminister Bent Høie: Godkjenner test for gravide

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Formålet med godkjenning av NIPT-testen er ifølge helseminister Bent Høie å redusere behovet for fostervannsprøver, og dermed risikoen for spontanabort.

Strenge retningslinjer

Godkjenningen av metoden betyr ingen endringer av kriteriene for hvem som kan få tilbud om fosterdiagnostikk. Det vil fortsatt i hovedsak være gravide som er over 38 år ved termin, og andre som har økt risiko for å få barn med alvorlig arvelig sykdom eller utviklingsavvik.

Kaldere samfunn

Selv om blodprøven er ufarlig, er den omstridt. KrF er kritisk, og mener den åpner for sorteringssamfunnet.

– Vi ønsker ikke en intensivert jakt på Downs syndrom eller andre kromosomavvik, sier Olaug Bollestad (KrF).

Olaug Bollestad (2.nestleder) KrF.

Olaug Bollestad, 2. nestleder KrF: – Hva slags samfunn ønsker vi oss?

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Et samfunn som ikke har plass til barn med kromosomavvik, mener KrF blir et smalere og kaldere samfunn, sier hun til NRK.

Avviser sorteringssamfunnet

Høie avviser at blodprøven baner vei for sorteringssamfunnet.

– Nei, fordi dette er innenfor dagens kriterier for å få lov til å ta fostervanns- og morkakeprøve. Så dette er kvinner som uansett har bestemt seg for å finne ut av dette, sier han og fortsetter:

– Det ville være veldig vanskelig for partiene som mener vi skal ha dagens tilbud knyttet til fosterdiagnostikk å si nei til denne blodprøven, og dermed utsette om lag 460 gravide i året unødvendig for en test som medfører risiko for spontanabort.

Les også: Ap mener Høie somler med å innføre test som kan hindre spontanaborter

Politisk betent

I samarbeidsavtalen mellom regjeringen, KrF og Venstre står det at blodprøven ikke skal innføres for alle gravide. At Høie godkjenner testen for en liten gruppe kvinner er altså ikke brudd på avtalen. KrF mener imidlertid det er et brudd på deres intensjon i avtalen. Både Frp og Venstre mener det er riktig å ta i bruk NIPT-testen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger