Helseministeren advarer Høyres landsmøte mot å åpne for sterkøl i butikk

Helseminister Bent Høie fraråder Høyres landsmøte å vedta et forslag å selge drikkevarer med alkoholinnhold på opptil 8 prosent i butikk. Forslaget kommer fra et flertall i partiets programkomite.

Helseminister Bent Høie

FRARÅDER: Helseminister Bent Høie (H) vil ikke ha sterkøl i dagligvarebutikkene.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

«Jeg vil sterkt fraråde å tillate salg av drikke med alkoholinnhold opp til 8 prosent i dagligvarebutikker», skriver Høie.

Advarselen kommer i et svarbrev til partiets helsepolitiske talsperson Sveinung Stensland. Som NRK har omtalt tidligere, har han stilt spørsmål om hvordan det å selge drikkevarer med alkoholinnhold på opptil 8 prosent i butikken vil påvirke grunnlaget for Vinmonopolet. Svaret fra Høie er krystallklart:

«Det vil svekke vinmonopolordningen, føre til økt tilgjengelighet til alkoholholdig drikk og dermed økt fare for skader som følge av alkoholbruk samt kunne ha konsekvenser for andre alkoholpolitiske virkemidler.»

Vil heller selge selv

Bryggeri- og drikkevareforeningen er heller ikke blant dem som applauderer forslaget om å selge sterkøl i butikkene.

– Vi er skeptiske til å åpne for sterkere alkohol i dagligvare, sier foreningens direktør Erlend Fuglum.

Erlend Vagnild Fuglum, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen til NRK.

Erlend Fuglum, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen

Foto: Siri Saugstad / NRK

De mener det kan svekke Vinmonopolet som alkoholpolitisk instrument.

– I tillegg er jo polet viktigere og langt mer tilgjengelig for de mange små og mellomstore enn dagligvarebutikkene er, sier han.

– Når det gjelder sterkøl, som er det vi driver med, mener vi det viktigste som kunne vært gjort for bryggeriene er at de kunne få selge sitt egenproduserte sterkøl direkte fra bryggeriet, legger han til.

Avholdsfolk og vinsnobber

Stensland er fornøyd med svaret, som han mener er enda klarere enn han hadde håpet på.

– Dette er krystallklar tale fra helseministeren, ikke noe snikksnakk, sier han.

Sveinung Stensland

FORNØYD MED SVARET: Stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H)

Foto: Siri Vålberg Saugstad / NRK

Stensland mener forslaget er uklokt og må stanses.

– Jeg regner med landsmøtet tar med seg både den faglige og politiske begrunnelsen for at vi ikke må uthule Vinmonopolets vareutvalg, sier han.

– Her har avholdsfolk og vinsnobber god grunn til å forene krefter, legger han til.

Henger ikke på greip

Høyre skal i løpet av helgen snekre nytt partiprogram. Et av forslagene landsmøtet skal ta stilling til er om det skal åpnes for sterkere drikkevarer i dagligvarebutikkene. Det er dissens i programkomiteen, men flertallet står bak forslaget.

En av dem som støtter forslaget er stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde (H).

– Det er for at norske forbrukere, butikker og produsenter skal kunne ha muligheten til å kjøpe, selge og omsette godt norskprodusert øl i større omfang enn det som er tilgjengelig i dag, sa hun til NRK tidligere denne uken.

Mye av håndverksølet har en høyere alkoholprosent enn det dagligvarebutikkene har lov til å selge. Dermed må øltørste nordmenn ta turen til Vinmonopolet.

Heidi Nordby Lunde

STÅR BAK FORSLAGET: Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde (H)

Lunde reagerer kraftig på svaret fra Bent Høie: I en e-post til NRK sier hun:

– Det henger jo ikke på greip at Høie i et folkehelseperspektiv mener det er lurere at folk som bare skal ha øl skal tvinges på polet, der det samtidig er sprit og vin.

At Vinmonopolet vil gå konkurs fordi de ikke kan selge øl, eller at Norge mister all råderett over alkoholpolitiske virkemidler på grunn av EØS-avtalen, kaller Lunde skremselspropaganda.

– Det virker som om de er redde for å gå på en smell på landsmøtet, og med denne taktikken øker de sannsynligheten for det.

Lunde skriver at da Høyre var på forbrukernes side og utvidet åpningstidene i butikkene på åttitallet, var kjøpmennene imot.

– Derfor er jeg ikke så overrasket over at etablerte aktører er mot mer konkurranse, da EØS-avtalen først og fremst vil føre til at også utenlandsk øl vil konkurrere om hylleplass.

– De store, norske, etablerte produsentene har dessuten tilpasset seg dagens reguleringer, og vannet ut sitt eget øl for å få det ned til 4,7 prosent og inn i butikkhyllene. Det er jo bare trist for norske øltradisjoner, avslutter Heidi Lunde.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger